EXTRATIME

Πώς θα καταλάβεις ποια γεύση είναι ουμάμι και όχι αλμυρή

Η γεύση ουμάμι δεν είναι απλώς αλμυρή αλλά προσθέτει βάθος και ένταση στα φαγητά.
Πώς θα καταλάβεις ποια γεύση είναι ουμάμι και όχι αλμυρή

Η γεύση ουμάμι είναι η πιο μυστηριώδης από τις πέντε βασικές γεύσεις, μαζί με το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό. Αν και πολλοί την συγχέουν με την αλμυρότητα, στην πραγματικότητα το ουμάμι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για μια γεύση που προσθέτει βάθος και ένταση στα φαγητά, κάνοντάς τα πιο απολαυστικά χωρίς να χρειάζεται υπερβολικό αλάτι. Η λέξη “ουμάμι” προέρχεται από τα ιαπωνικά και σημαίνει “ευχάριστη νοστιμιά”, κάτι που περιγράφει τέλεια τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Το ουμάμι ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό Κικούναε Ικέντα, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι το γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά σε πολλές τροφές, είναι υπεύθυνο για αυτή την έντονη νοστιμιά. Σε αντίθεση με το αλάτι, το οποίο προσθέτει καθαρή αλμυρότητα, το ουμάμι δημιουργεί μια πιο γεμάτη, στρογγυλεμένη αίσθηση στο στόμα, ενισχύοντας άλλες γεύσεις χωρίς να τις καλύπτει.

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τι είναι το ουμάμι είναι να δοκιμάσεις τροφές που το περιέχουν φυσικά. Οι ώριμες ντομάτες, τα μανιτάρια πορτσίνι, η παρμεζάνα, η σάλτσα σόγιας και το κρέας που έχει μαγειρευτεί αργά είναι μερικές από τις πιο κλασικές πηγές ουμάμι. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τη γεύση τους, θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι απλώς αλμυρές αλλά έχουν μια ξεχωριστή νοστιμιά που παραμένει στο στόμα για περισσότερη ώρα.

Ένας άλλος τρόπος να κατανοήσεις το ουμάμι είναι να το συγκρίνεις με το αλάτι. Αν βάλεις μια μικρή ποσότητα αλατιού στη γλώσσα σου, θα νιώσεις άμεσα την αλμυρότητα. Αντίθετα, το ουμάμι δεν προκαλεί μια άμεση και ξεκάθαρη γεύση αλλά δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης, σαν το φαγητό να έχει μεγαλύτερο βάθος.

Στη μαγειρική, το ουμάμι χρησιμοποιείται για να δώσει ένταση στις γεύσεις χωρίς να απαιτείται περισσότερη ποσότητα αλατιού. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κουζίνες όπως η ιαπωνική ή η ιταλική, η παρμεζάνα, τα φύκια ή η σάλτσα σόγιας είναι τόσο συνηθισμένα. Το ουμάμι είναι επίσης ο λόγος που φαγητά όπως οι μαγειρεμένες σάλτσες ντομάτας ή οι ζωμοί που σιγοβράζουν για ώρες είναι τόσο γευστικά και εθιστικά.

Αν θέλεις να αναγνωρίσεις το ουμάμι σε ένα φαγητό, σκέψου πώς νιώθεις μετά την πρώτη μπουκιά. Αν η γεύση σε γεμίζει και σε κάνει να θέλεις να φας κι άλλο, χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις αν είναι αλμυρό, γλυκό ή ξινό, τότε πιθανότατα βιώνεις τη γεύση του ουμάμι.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Κράτος για κλάματα: Ο Φλωρίδης τώρα θυμήθηκε να ξηλώσει την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας, μετά από 7 νεκρά παιδιά από 2 serial killers!

Κράτος για κλάματα: Ο Φλωρίδης τώρα θυμήθηκε να ξηλώσει την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας, μετά από 7 νεκρά παιδιά από 2 serial killers!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζει ως... καινοτόμα απόφαση αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια για να σωθούν ζωές

Κοινωνία
ExtraTime: Οι Έλληνες Πρωθυπουργοί με τη μεγαλύτερη θητεία

Οι Έλληνες Πρωθυπουργοί με τη μεγαλύτερη θητεία

Οι Έλληνες Πρωθυπουργοί με τη μεγαλύτερη θητεία, ήταν συνολικά πάνω από 10 χρόνια αλλά με διάφορες θητείες

ExtraTime
ExtraTime: Του πρόσφεραν το στέμμα της Αγγλίας αλλά το αρνήθηκε. Έγινε θρύλος του Μεσαίωνα και έγραψε για τον Αλέξανδρο

Του πρόσφεραν το στέμμα της Αγγλίας αλλά το αρνήθηκε. Έγινε θρύλος του Μεσαίωνα και έγραψε για τον Αλέξανδρο

Ο Γερμανός που ένωσε σε ποίηση τον Αλέξανδρο, τον Βούδα και τον Χριστό, και είπε όχι στο στέμμα της Αγγλίας.

ExtraTime
ExtraTime: Από πού προέρχονται τα χρώματα της άμμου;

Από πού προέρχονται τα χρώματα της άμμου;

Δεν είναι όλες οι άμμοι ίδιες. Άλλες φτιάχνονται από λάβα, άλλες από χαλαζία, άλλες από σκελετούς κοραλλιών. Μάθε γιατί.

ExtraTime
ExtraTime: Στο Όγδοο η μουσική είναι ένας κύκλος που δεν κλείνει ποτέ

Στο Όγδοο η μουσική είναι ένας κύκλος που δεν κλείνει ποτέ

Το Όγδοο βάζει το δικό του πετράδι στο ψηφιδωτό της εξέλιξης, έχοντας σαν προίκα το παρελθόν για να οραματίζεται το μέλλον

ExtraTime
Κοινωνία: Γελάνε οι λαθροδιακινητές της Λιβύης: Αντί για αυστηρά μέτρα ανάσχεσης των ροών ο Πλεύρης απειλεί τους λαθρομετανάστες με πιο λιτό… Τσελεμεντέ!

Γελάνε οι λαθροδιακινητές της Λιβύης: Αντί για αυστηρά μέτρα ανάσχεσης των ροών ο Πλεύρης απειλεί τους λαθρομετανάστες με πιο λιτό… Τσελεμεντέ!

Με την ελάττωση του διατροφικού... μενού ασκεί μεταναστευτική πολιτική ο Πλεύρης, την ώρα που χιλιάδες ελληνικές οικογένειες σιτίζονται πολύ χειρότερα

Κοινωνία
ExtraTime: «Η θάλασσα και τα λαϊκά τραγούδια» σε 3 λεπτά!

«Η θάλασσα και τα λαϊκά τραγούδια» σε 3 λεπτά!

(VIDEO) «Όσο υπάρχει θάλασσα, υπάρχει ζωή κα έρωτας. Και μαζί λύτρωση και κάθαρση στο αλμυρό νερό της».

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα βγήκε ο φοβερός και τρομερός δίσκος των Beatles

Σαν σήμερα βγήκε ο φοβερός και τρομερός δίσκος των Beatles

(ΑΚΟΥΣΤΕ) 10 Ιουλίου 1964, τα μοιραία remasters του χρόνου.

ExtraTime
ExtraTime: Άννα Βίσση: Αυτή είναι η βίλλα που γύρισε το Sandre, το καλύτερο video clip της καριέρας της

Άννα Βίσση: Αυτή είναι η βίλλα που γύρισε το Sandre, το καλύτερο video clip της καριέρας της

Αυτή είναι η Villa Astor – η ιστορική βίλλα στην Ακτή Αμάλφι που επέλεξε η Άννα Βίσση για το πιο εντυπωσιακό της video clip, το «Sandre».

ExtraTime