Τι συγγένεια εξ αίματος είχαν η Βασίλισσα Ελισάβετ με τον σύζυγό της τον Πρίγκιπα Φίλιππο;
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν μόνο σύζυγοι για 73 χρόνια. Ήταν και συγγενείς εξ αίματος.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος έμειναν παντρεμένοι για 73 ολόκληρα χρόνια, από το 1947 έως τον θάνατο του Φιλίππου το 2021. Ωστόσο, η σχέση τους δεν ξεκίνησε απλώς ως ένας βασιλικός έρωτας· είχε προγονικές ρίζες που έφταναν βαθιά σε δύο από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές δυναστείες του 19ου αιώνα. Ήταν, τεκμηριωμένα, τρίτα ξαδέρφια μέσω της βασίλισσας Βικτωρίας και δεύτερα ξαδέρφια μέσω του Χριστιανού Θ’ της Δανίας.
Η Βικτωρία της Αγγλίας, που βασίλευσε από το 1837 έως το 1901, είχε αποκτήσει εννέα παιδιά. Η Ελισάβετ καταγόταν από τον πρωτότοκο γιο της, τον Εδουάρδο Ζ’, μέσω του οποίου έφτασε στον πατέρα της, τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, από την άλλη, καταγόταν από την πριγκίπισσα Αλίκη, κόρη της Βικτωρίας, που είχε παντρευτεί τον Λουδοβίκο Δ’ του Χέσεν. Από εκεί προερχόταν η μητέρα του Φιλίππου, Αλίκη του Μπάττενμπεργκ. Έτσι, και οι δύο ήταν δισέγγονα της ίδιας γυναίκας — της βασίλισσας Βικτωρίας — και επομένως τρίτα ξαδέρφια.
Όμως η συγγένεια δεν σταματά εκεί. Και οι δύο είχαν ως πρόγονο και τον Χριστιανό Θ’ της Δανίας, που ονομάστηκε κάποτε “ο πεθερός της Ευρώπης”, καθώς τα παιδιά του παντρεύτηκαν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες. Η Ελισάβετ ήταν δισέγγονη της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας της Δανίας, κόρης του Χριστιανού Θ’, η οποία παντρεύτηκε επίσης τον Εδουάρδο Ζ’. Ο Φίλιππος ήταν εγγονός της πριγκίπισσας Δαγμαράς της Δανίας (αδελφής της Αλεξάνδρας), που είχε παντρευτεί τον τσάρο Αλέξανδρο Γ’ της Ρωσίας. Άρα, και από αυτή τη γραμμή, Ελισάβετ και Φίλιππος ήταν δεύτερα ξαδέρφια.
Το γενεαλογικό δέντρο τους μοιάζει με πυκνό δίχτυ, όπου τέμνονται συνεχώς οι βασιλικές γραμμές Αγγλίας, Δανίας, Ρωσίας και Γερμανίας. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο για τα βασιλικά ή αριστοκρατικά ήθη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οι συγγένειες εντός των δυναστειών θεωρούνταν μέσο εδραίωσης της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Οι γάμοι κανονίζονταν με κριτήρια στρατηγικά, όχι ερωτικά.
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γνωρίστηκαν το 1934 σε έναν γάμο, όταν εκείνη ήταν 8 ετών και εκείνος 13. Ξανασυναντήθηκαν το 1939, όταν η Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε σχεδόν αμέσως. Η αλληλογραφία τους ξεκίνησε τότε. Παρότι τα ανάκτορα θεωρούσαν πως δεν ήταν «αρκετά Άγγλος», τελικά η Ελισάβετ υπερίσχυσε — παντρεύτηκαν το 1947 και έμειναν μαζί για πάνω από επτά δεκαετίες.
Η συγγένεια τους, αν και στενή με σημερινά πρότυπα, δεν θεωρήθηκε προβληματική ούτε νομικά ούτε βιολογικά. Στην πραγματικότητα, τέτοιοι γάμοι εντός βασιλικών οικογενειών θεωρούνταν δείγμα καθαρότητας αίματος και δυναστικής νομιμότητας. Και πράγματι, η μακροβιότερη βασιλεία της Ελισάβετ και η αντοχή του γάμου τους συχνά επικαλούνται ως σύμβολα σταθερότητας.