EXTRATIME

Τι συγγένεια εξ αίματος είχαν η Βασίλισσα Ελισάβετ με τον σύζυγό της τον Πρίγκιπα Φίλιππο;

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν μόνο σύζυγοι για 73 χρόνια. Ήταν και συγγενείς εξ αίματος.
Τι συγγένεια εξ αίματος είχαν η Βασίλισσα Ελισάβετ με τον σύζυγό της τον Πρίγκιπα Φίλιππο;

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος έμειναν παντρεμένοι για 73 ολόκληρα χρόνια, από το 1947 έως τον θάνατο του Φιλίππου το 2021. Ωστόσο, η σχέση τους δεν ξεκίνησε απλώς ως ένας βασιλικός έρωτας· είχε προγονικές ρίζες που έφταναν βαθιά σε δύο από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές δυναστείες του 19ου αιώνα. Ήταν, τεκμηριωμένα, τρίτα ξαδέρφια μέσω της βασίλισσας Βικτωρίας και δεύτερα ξαδέρφια μέσω του Χριστιανού Θ’ της Δανίας.

Η Βικτωρία της Αγγλίας, που βασίλευσε από το 1837 έως το 1901, είχε αποκτήσει εννέα παιδιά. Η Ελισάβετ καταγόταν από τον πρωτότοκο γιο της, τον Εδουάρδο Ζ’, μέσω του οποίου έφτασε στον πατέρα της, τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, από την άλλη, καταγόταν από την πριγκίπισσα Αλίκη, κόρη της Βικτωρίας, που είχε παντρευτεί τον Λουδοβίκο Δ’ του Χέσεν. Από εκεί προερχόταν η μητέρα του Φιλίππου, Αλίκη του Μπάττενμπεργκ. Έτσι, και οι δύο ήταν δισέγγονα της ίδιας γυναίκας — της βασίλισσας Βικτωρίας — και επομένως τρίτα ξαδέρφια.

Όμως η συγγένεια δεν σταματά εκεί. Και οι δύο είχαν ως πρόγονο και τον Χριστιανό Θ’ της Δανίας, που ονομάστηκε κάποτε “ο πεθερός της Ευρώπης”, καθώς τα παιδιά του παντρεύτηκαν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες. Η Ελισάβετ ήταν δισέγγονη της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας της Δανίας, κόρης του Χριστιανού Θ’, η οποία παντρεύτηκε επίσης τον Εδουάρδο Ζ’. Ο Φίλιππος ήταν εγγονός της πριγκίπισσας Δαγμαράς της Δανίας (αδελφής της Αλεξάνδρας), που είχε παντρευτεί τον τσάρο Αλέξανδρο Γ’ της Ρωσίας. Άρα, και από αυτή τη γραμμή, Ελισάβετ και Φίλιππος ήταν δεύτερα ξαδέρφια.

Το γενεαλογικό δέντρο τους μοιάζει με πυκνό δίχτυ, όπου τέμνονται συνεχώς οι βασιλικές γραμμές Αγγλίας, Δανίας, Ρωσίας και Γερμανίας. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο για τα βασιλικά ή αριστοκρατικά ήθη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οι συγγένειες εντός των δυναστειών θεωρούνταν μέσο εδραίωσης της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Οι γάμοι κανονίζονταν με κριτήρια στρατηγικά, όχι ερωτικά.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γνωρίστηκαν το 1934 σε έναν γάμο, όταν εκείνη ήταν 8 ετών και εκείνος 13. Ξανασυναντήθηκαν το 1939, όταν η Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε σχεδόν αμέσως. Η αλληλογραφία τους ξεκίνησε τότε. Παρότι τα ανάκτορα θεωρούσαν πως δεν ήταν «αρκετά Άγγλος», τελικά η Ελισάβετ υπερίσχυσε — παντρεύτηκαν το 1947 και έμειναν μαζί για πάνω από επτά δεκαετίες.

Η συγγένεια τους, αν και στενή με σημερινά πρότυπα, δεν θεωρήθηκε προβληματική ούτε νομικά ούτε βιολογικά. Στην πραγματικότητα, τέτοιοι γάμοι εντός βασιλικών οικογενειών θεωρούνταν δείγμα καθαρότητας αίματος και δυναστικής νομιμότητας. Και πράγματι, η μακροβιότερη βασιλεία της Ελισάβετ και η αντοχή του γάμου τους συχνά επικαλούνται ως σύμβολα σταθερότητας.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Ο ωραιότερος ελληνικός ζωντανός δίσκος που ηχογραφήθηκε ποτέ

Ο ωραιότερος ελληνικός ζωντανός δίσκος που ηχογραφήθηκε ποτέ

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Σύμφωνα με τον σπουδαίο και αλησμόνητο ρακοσυλλέκτη Κώστα Χατζηδουλή.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν και η συμμαχία των… «πουθενάδων»

Οι συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν και η συμμαχία των… «πουθενάδων»

Πιο κάτω και από τη τραγική «Συμμαχία των Προθύμων», είναι η συμμαχία του διπλωματικού «πουθενά» όπου ανήκει η Ελλάδα με «υπογραφή» Μητσοτάκη

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Χίος: Άγρια γιούχα στον Μηταράκη για τις πυρκαγιές – «Ντροπή σας – Μας κάψατε για το αντιμόνιο» του φώναζαν οι Χιώτες

Χίος: Άγρια γιούχα στον Μηταράκη για τις πυρκαγιές – «Ντροπή σας – Μας κάψατε για το αντιμόνιο» του φώναζαν οι Χιώτες

Ο αμήχανος Μηταράκης δεν έβρισκε άνθρωπο να καταδεχτεί να του μιλήσει και κάλεσε τον... χαμογελαστό Μητσοτάκη σε βιντεοκλήση

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Le Monde ισοπεδώνει τους ύμνους Μητσοτάκη για το ΕΣΥ: «Η δημόσια υγεία της Ελλάδας παραμένει σε άθλια κατάσταση»

Η Le Monde ισοπεδώνει τους ύμνους Μητσοτάκη για το ΕΣΥ: «Η δημόσια υγεία της Ελλάδας παραμένει σε άθλια κατάσταση»

Εκτενές ρεπορτάζ από τη γαλλική Le Monde για τους αποκλεισμούς, την ανεπάρκεια και το brain drain που παρατηρείται στο ΕΣΥ

Κοινωνία
ExtraTime: Μουσική σαβούρα μας κυκλώνει κάθε καλοκαίρι

Μουσική σαβούρα μας κυκλώνει κάθε καλοκαίρι

Πας στην παραλία και σε βομβαρδίζουν με τραγούδια και μελωδίες για… κλάμπινγκ.

ExtraTime
ExtraTime: Σπύρος Φωκάς: Με ποια ελληνική ταινία κατάφερε να περάσει στο διεθνές σινεμά

Σπύρος Φωκάς: Με ποια ελληνική ταινία κατάφερε να περάσει στο διεθνές σινεμά

Μια απίστευτη αλλά πραγματική ιστορία….

ExtraTime
ExtraTime: Ζωή Λάσκαρη: Τα μυστικά της επιτυχίας και της μεγάλης της καριέρας

Ζωή Λάσκαρη: Τα μυστικά της επιτυχίας και της μεγάλης της καριέρας

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις και να γράψεις ιστορία. Χρειάζονται πολλά…

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 18 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Δευτέρα 18 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου η εκκλησία γιορτάζει και τιμά τη μνήμη των Αγίων Φλώρου και Λαύρου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 18 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 18 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 18 Αυγούστου!

Μεταδόσεις