MUST READ

Εγγονός αγωνιστή του ’21, έφτιαξε μόνος του στρατό για τη Βόρειο Ήπειρο. Τραυματίστηκε στο στήθος, αλλά συνέχισε να πολεμά.

Ήταν εγγονός αγωνιστή του ’21. Πολέμησε με 200 άντρες, τραυματίστηκε στο στήθος και έφτιαξε μόνος του τον στρατό της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου.
Εγγονός αγωνιστή του ’21, έφτιαξε μόνος του στρατό για τη Βόρειο Ήπειρο. Τραυματίστηκε στο στήθος, αλλά συνέχισε να πολεμά.

Ήταν εγγονός του Κίτσου Δούλη, αγωνιστή του ’21, και γεννήθηκε στα χώματα που δεν ξέχασαν ποτέ το ποιοι είναι. Ο Δημήτριος Δούλης κατατάχθηκε στον στρατό πριν ακόμα ενηλικιωθεί και πολέμησε σχεδόν σε κάθε πόλεμο που είδε η Ελλάδα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Όχι για δόξα. Για την Ήπειρο.

Στον Β’ Βαλκανικό, ηγήθηκε 200 αντρών σε ένα σημείο όπου ολόκληρο το σύνταγμα είχε αποδεκατιστεί. Έπεσε μαχόμενος σε θέση που άλλοι δεν κατάφεραν να καταλάβουν όλη μέρα. Την πήρε με λόγχες, τραυματίστηκε στο στήθος, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη μάχη. Δεν αποχώρησε μέχρι να έρθουν ενισχύσεις. Την επόμενη μέρα υπογράφηκε ανακωχή.

Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 1914, η Ελλάδα γύρισε την πλάτη στη Βόρεια Ήπειρο. Ο Δούλης δεν γύρισε την πλάτη στους ανθρώπους του. Αντί να υπακούσει τη διαταγή αποστράτευσης, ορκίστηκε να πολεμήσει «για τους σφαγιαζόμενους αδελφούς μου». Έφτιαξε στρατό μόνος του. Οργάνωσε, εκπαίδευσε, εξόπλισε και ηγήθηκε του Στρατού της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου.

Έφτασε να γίνει Υπουργός Στρατιωτικών της προσωρινής κυβέρνησης και κατανίκησε τις δυνάμεις των Τουρκαλβανών που στήριζαν Οθωμανοί και Ολλανδοί αξιωματικοί. Τους ανάγκασε να μπουν σε διαπραγματεύσεις. Κι έτσι ήρθε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας: η Βόρεια Ήπειρος κέρδισε αυτονομία. Κι εκείνος την παρέδωσε σώα στον Ελληνικό Στρατό, όπως την είχε ονειρευτεί.

Έπειτα επέστρεψε στον Ελληνικό Στρατό και εκλέχθηκε βουλευτής Αργυροκάστρου. Μα δεν μιλούσε συχνά για τα κατορθώματά του. Ο γιος του πέθανε νέος στην Αλεξάνδρεια, λίγο μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Δούλης πέθανε το 1928 στην Καλλιθέα. Μόνο τότε η Βουλή των Ελλήνων στάθηκε για να τον τιμήσει, με λόγια από όλες τις πλευρές. Ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο.

Χρόνια αργότερα, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη τάξη αποφοίτων. Για έναν στρατιώτη που δεν γύρισε την πλάτη στην πατρίδα του ούτε όταν τον διέταξαν να το κάνει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κούβα αποκάλυψε την ύπαρξη σοβιετικής βάσης και πυροδότησε κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Must Read
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read