MUST READ

Τι γίνεται με τις ελληνικές περιουσίες στην Αίγυπτο;

Το πρόβλημα επιτείνεται από τη δυσκολία εντοπισμού νόμιμων κληρονόμων.
Τι γίνεται με τις ελληνικές περιουσίες στην Αίγυπτο;

Οι ελληνικές περιουσίες στην Αίγυπτο είναι ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο που συνδέεται με την παρουσία και τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, καθώς και με τις ιστορικές αλλαγές που επηρέασαν τη μοίρα αυτών των περιουσιών. Ακολουθεί μια ανάλυση της κατάστασης:

Κατά τη διάρκεια του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, υπήρξε σημαντική ελληνική κοινότητα στην Αίγυπτο. Οι Έλληνες διακρίθηκαν στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τη γεωργία, και τη βιομηχανία.

Πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και το Πορτ Σαΐντ φιλοξενούσαν ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες με σχολεία, νοσοκομεία και θρησκευτικά ιδρύματα.
Αλλαγές και Φθίνουσα Παρουσία

Μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952 και την εθνικοποίηση της οικονομίας από τον Νάσερ, πολλές ξένες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, άρχισαν να χάνουν τις περιουσίες τους.

Η πολιτική κρατικοποίησης οδήγησε στην απώλεια πολλών επιχειρήσεων και περιουσιών που ανήκαν σε Έλληνες.

Πολλές περιουσίες, όπως επιχειρήσεις, γη και κτίρια, περιήλθαν στην ιδιοκτησία του αιγυπτιακού κράτους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του 1960.

Οι πολιτικές της εποχής επηρέασαν κυρίως τις ξένες κοινότητες, θεωρώντας τες «ελιτιστικές» και συνδεδεμένες με την αποικιοκρατία.

Η έξοδος των Ελλήνων από την Αίγυπτο μείωσε την ικανότητα της κοινότητας να διατηρήσει ή να διεκδικήσει τις περιουσίες της.

Οι νόμοι της Αιγύπτου καθιστούν δύσκολη την επιστροφή περιουσιών που κρατικοποιήθηκαν.

Το πρόβλημα επιτείνεται από τη δυσκολία εντοπισμού νόμιμων κληρονόμων ή τεκμηρίωσης ιδιοκτησίας.

Οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου προσφέρουν ένα θετικό πλαίσιο για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τις περιουσίες.

Παρά τις απώλειες, ορισμένα ελληνικά ιδρύματα, όπως σχολεία, εκκλησίες και κοιμητήρια, εξακολουθούν να λειτουργούν.

Εμβληματικά ακίνητα, όπως η Ελληνική Βιβλιοθήκη και το Πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια, αποτελούν σημεία αναφοράς.

Κάποιοι Έλληνες έχουν προσπαθήσει να διεκδικήσουν περιουσίες μέσω νομικών διαδικασιών, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες και χρονοβόρες.

Η επιστροφή κρατικοποιημένων περιουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς απαιτεί πολιτική βούληση από την Αίγυπτο και τεκμηρίωση από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Τα εναπομείναντα ελληνικά ιδρύματα αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της φιλίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει διμερείς συμφωνίες για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση περιουσιών.

Η δημιουργία αρχείων για τις ελληνικές περιουσίες θα διευκολύνει μελλοντικές διεκδικήσεις.

Η στήριξη στα εναπομείναντα ελληνικά ιδρύματα μπορεί να διασφαλίσει την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο.

Η ιστορία των ελληνικών περιουσιών στην Αίγυπτο αντανακλά την άνοδο και την πτώση της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, ενώ οι διεκδικήσεις αυτών των περιουσιών εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση λόγω νομικών και πολιτικών εμποδίων.

Διαβάστε επίσης:

Τι γίνεται με τις ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία;

Πότε θα δημιουργηθεί το Κουρδιστάν;

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο Έλληνας που υπέγραψε την ειρήνη που άλλαξε την Ευρώπη

Ο Έλληνας που υπέγραψε την ειρήνη που άλλαξε την Ευρώπη

Ο Μαυροκορδάτος δεν ήταν απλός διερμηνέας. Ήταν ένας Έλληνας που με τη δουλειά του σφράγισε γεγονότα που επηρέασαν τον χάρτη της Ευρώπης.

Must Read
Must Read: Η εξέγερση του Κιλελέρ: Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών στην Ελλάδα

Η εξέγερση του Κιλελέρ: Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών στην Ελλάδα

Το Κιλελέρ δεν ξεχνιέται. Δεν είναι μόνο ιστορία. Είναι κάτι που ξαναβλέπουμε κάθε φορά που μια ομάδα ανθρώπων νιώθει ότι πρέπει να διεκδικήσει το αυτονόητο.

Must Read
Must Read: Ο Μανιάτης που έπεισε τη Γαλλία ότι ήταν απόγονος αυτοκράτορα και μπήκε στα μυστικά σχέδια του Ναπολέοντα

Ο Μανιάτης που έπεισε τη Γαλλία ότι ήταν απόγονος αυτοκράτορα και μπήκε στα μυστικά σχέδια του Ναπολέοντα

Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από μια φτωχή γωνιά της Κορσικής με βαριά μανιάτικη ρίζα και έφτασε να συστήνεται ως απόγονος αυτοκράτορα

Must Read
Must Read: Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Πώς οι σημερινοί εργαζόμενοι ρισκάρουν στις καταιγίδες και γιατί τα μελλοντικά ρομπότ θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή από τις ίδιες πλατφόρμες.

Must Read
Must Read: Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την ψηφιακή ελευθερία στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την ελευθερία στην ψηφιακή εποχή, με παρεμβάσεις νομικών και ειδικών που ανοίγουν διάλογο για τα δικαιώματα.

Must Read
Must Read: Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία θωρακίζει συνταγματικά την ψηφιακή ελευθερία ενώ η Ελλάδα βαδίζει στην πλήρη ψηφιακή υποχρεωτικότητα

Η Ελβετία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ψηφιακή ακεραιότητα και την offline ζωή ενώ η Ελλάδα προχωρά σε υποχρεωτική ψηφιακή ταυτοποίηση.

Must Read
Must Read: Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Ποιος και γιατί ονόμασε την κακοκαιρία Adel;

Η κακοκαιρία Adel δεν ονομάστηκε τυχαία αλλά μέσω του συστήματος ονοματοδοσίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ που λειτουργεί από το 2021.

Must Read
Must Read: Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Πώς μια απελπισμένη πόλη της Μεγάλης Ύφεσης πίστεψε έναν τραπεζίτη και κατέληξε με δεκάδες εκατομμυριούχους απο την Coca Cola

Η πραγματική ιστορία της μικρής πόλης που βυθίστηκε στη φτώχεια, εμπιστεύτηκε έναν τραπεζίτη και βρέθηκε με περιουσίες που κράτησαν γενιές.

Must Read
Must Read: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας που έζησε σαν απλός εργάτης στους δρόμους του Πεκίνου

Από την Απαγορευμένη Πόλη στους δρόμους του Πεκίνου η ανθρώπινη ιστορία του Που Γι αποκαλύπτει τη βαθιά μεταμόρφωση ενός αυτοκράτορα.

Must Read