MUST READ

Τι θα συμβεί αν γίνει πόλεμος Τουρκίας – Ισραήλ

Ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν καταστροφικός.
Τι θα συμβεί αν γίνει πόλεμος Τουρκίας – Ισραήλ

Ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα είχε τεράστιες περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις, δεδομένης της γεωπολιτικής τους θέσης, των στρατιωτικών τους ικανοτήτων και της εμπλοκής άλλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ διαθέτει μία από τις πιο προηγμένες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο, με τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας (π.χ. Iron Dome, David’s Sling) και ισχυρών αεροπορικών δυνάμεων.

Έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που προσθέτει μια κρίσιμη διάσταση σε οποιαδήποτε σύγκρουση.

Η Τουρκία διαθέτει μεγάλο αριθμό προσωπικού και ισχυρές συμβατικές δυνάμεις, ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ με πρόσβαση σε προηγμένα όπλα. Έχει αναπτύξει δικά της drones (Bayraktar) και αμυντικά συστήματα, καθώς και σημαντική εμπειρία σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Το Ισραήλ υποστηρίζει διάφορους εταίρους, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ η Τουρκία διατηρεί δεσμούς με παλαιστινιακές ομάδες και χώρες που αντιτίθενται στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά διατηρούν επίσης στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία λόγω του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση πολέμου, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα υποστηρίξουν το Ισραήλ, αλλά θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την πλήρη αποξένωση της Τουρκίας.

Η Ρωσία έχει σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αντιτίθεται στις ισραηλινές ενέργειες στη Συρία. Ενδέχεται να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση για να ενισχύσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, μπορεί να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράν και το Πακιστάν, ενδέχεται να υποστηρίξουν την Τουρκία.

Η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει πεδίο μάχης για ενεργειακούς πόρους, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες ζωών και κύματα προσφύγων, ιδιαίτερα από τη Γάζα ή περιοχές της Τουρκίας που μπορεί να πληγούν.

Αν η σύγκρουση περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (π.χ. Ανατολική Μεσόγειος), οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, αλλά διαχειρίσιμες.

Αν εμπλακούν γειτονικές χώρες (π.χ. Συρία, Λίβανος, Ιράν), η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ευρύτερη περιφερειακή κρίση.

Αν οι μεγάλες δυνάμεις εμπλακούν στρατιωτικά, η σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση.

Ένας πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ήταν καταστροφικός για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, με τεράστιες συνέπειες σε ανθρώπινο, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Οι δύο χώρες, παρά τις εντάσεις, πιθανότατα θα αποφύγουν μια τέτοια σύγκρουση λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται τόσο για τις ίδιες όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα για τα γεωστρατηγικά στο geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου: Ο Έρικ Χάιντεν έσπασε το ρολόι πριν γράψει θρύλο

Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου: Ο Έρικ Χάιντεν έσπασε το ρολόι πριν γράψει θρύλο

Σαν σήμερα ο Έρικ Χάιντεν έγραψε ιστορία στο Νταβός με παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500 μέτρα, προαναγγέλλοντας θρυλικό Ολυμπιακό χειμώνα.

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου: Η μέρα που άλλαξε για πάντα το NHL

Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου: Η μέρα που άλλαξε για πάντα το NHL

Σαν σήμερα ο Willie O'Ree έσπασε το παγωμένο ταβάνι του NHL, άνοιξε δρόμο και απέδειξε πως το ταλέντο δεν έχει χρώμα ποτέ ξανά.

Must Read
Must Read: ΒΙΝΤΕΟ: Μπορεί να φύγεις.. από την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από μέσα σου

ΒΙΝΤΕΟ: Μπορεί να φύγεις.. από την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από μέσα σου

Η Ομογένεια στη Νέα Υόρκη αποθέωσε τα κορίτσια, όταν στο ημίχρονο χόρεψαν Συρτάκι με πάθος, χαμόγελα, περηφάνια, όλοι όρθιοι.

Must Read
Must Read: Εξάντας : Το πανέξυπνο όργανο πλοήγησης που χρησιμοποιούσαν οι πιλότοι πριν τα GPS, κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμα

Εξάντας : Το πανέξυπνο όργανο πλοήγησης που χρησιμοποιούσαν οι πιλότοι πριν τα GPS, κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμα

Ο εξάντας ήταν το βασικό εργαλείο πλοήγησης των πιλότων πριν τα GPS και σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένει χρήσιμος μέχρι σήμερα

Must Read
Media: Μεγάλη Χίμαιρα : Ποιοί ειναι οι συμβολισμοί και τα κρυμμένα μηνύματα στο μυθηστόρημα του Καραγάτση

Μεγάλη Χίμαιρα : Ποιοί ειναι οι συμβολισμοί και τα κρυμμένα μηνύματα στο μυθηστόρημα του Καραγάτση

Η Μεγάλη Χίμαιρα δεν είναι απλώς μια ιστορία έρωτα αλλά ένα βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς για τη μοίρα την επιθυμία και τη σύγκρουση με την ελληνική κοινωνία.

Media
Must Read: Ο πονηρός λόγος που η Γροιλανδία ονομάστηκε Γροιλανδία

Ο πονηρός λόγος που η Γροιλανδία ονομάστηκε Γροιλανδία

Δεν είναι μετάφραση, είναι το ίδιο όνομα. Και πίσω από το Greenland κρύβεται μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις στην εποχή των Βίκινγκ.

Must Read
Must Read: Ήξερες οτι ο Μαγγελάνος δεν έκανε τον γύρο του κόσμου γιατί σκοτώθηκε στις Φιλιππίνες;

Ήξερες οτι ο Μαγγελάνος δεν έκανε τον γύρο του κόσμου γιατί σκοτώθηκε στις Φιλιππίνες;

Ο Μαγγελάνος δεν ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου και ο Ελκάνο γύρισε με 18 ή 19 επιζώντες

Must Read
Must Read: Το λάθος που άλλαξε τον κόσμο και η εμμονή του Κολόμβου μέχρι το τέλος της ζωής του να λέει ότι είχε φτάσει στην Ινδία

Το λάθος που άλλαξε τον κόσμο και η εμμονή του Κολόμβου μέχρι το τέλος της ζωής του να λέει ότι είχε φτάσει στην Ινδία

Παρά το ιστορικό του ταξίδι, ο Κολόμβος δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι είχε βρει νέα ήπειρο και έμεινε πιστός στην ιδέα ότι είχε φτάσει στις Ινδίες

Must Read
Must Read: “Μπαμ” με Ελληνίδα διεθνή: Φεύγει με πλήρη υποτροφία σε κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο!

“Μπαμ” με Ελληνίδα διεθνή: Φεύγει με πλήρη υποτροφία σε κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο!

Η Ειρήνη Μανουκαράκη πήρε πλήρη υποτροφία στο Oral Roberts University και ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ, συνδυάζοντας σπουδές και ποδόσφαιρο.

Must Read