Ένας χρόνος από το «φεύγω» του Αλαφούζου

Σαν σήμερα το 2017, ο εφοπλιστής ανακοίνωνε την πρόθεση αποχώρησής του από τον Παναθηναϊκό.
Ένας χρόνος από το «φεύγω» του Αλαφούζου

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2017, όταν με ανακοίνωση μου κοινοποιήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωνε την πρόθεση αποχώρησής του από τον Παναθηναϊκό.

Στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ σημείωνε ότι από το 2012 που ενεπλάκη στην ομάδα, δαπάνησε το ποσό των 42 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε ότι με την αποχώρησή του θα επωμιστεί οικονομικές ευθύνες ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, το «φεύγω» του Αλαφούζου στραγγάλισε οικονομικά το σύλλογο, καθώς ο εφοπλιστής έκλεισε την κάνουλα της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι πάσης φύσεως πιστωτές, πρώην ποδοσφαιριστές, όπως και οι παίκτες του ρόστερ.

Ως αποτέλεσμα των επιλογών του Γιάννη Αλαφούζου, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τιμωρήθηκε με -6 από την υπόθεση Βέμερ (φτάνοντας ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό), ενώ «έσκασε» κι άλλο -6 στο φετινό πρωτάθλημα, λόγω της μη αδειοδότησης του σωματείου από την ΕΠΟ.

Παρακάτω, η δήλωση με την οποία ο επιχειρηματίας είχε ανακοινώσει το τέλος του από το «τριφύλλι»:

«Πριν από μερικά χρόνια διαπίστωσα πως η ομάδα μας, ο ΠΑΟ, βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Πήρα την απόφαση να αναλάβω μία πρωτοβουλία διάσωσης μέσω της “Παναθηναϊκής Συμμαχίας”.

Χιλιάδες οπαδοί συνεισέφεραν τον οβολό και την στήριξή τους. Ζήτησα από ιστορικούς παράγοντες και οικονομικά εύρωστους υποστηρικτές να συνεισφέρουν και εκείνοι τα σημαντικά ποσά που χρειαζόταν η ομάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία. Δεν το έκαναν. Από εκείνη την ημέρα έως σήμερα έχω συνεισφέρει 42 εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική μου περιουσία. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Επωμίσθηκα αυτό το φορτίο σε μία οριακή στιγμή για την χώρα και εμένα προσωπικά.

Είχα την ρομαντική ψευδαίσθηση ότι στήνοντας μία υγιή ομάδα χωρίς σχέσεις διαπλοκής θα μπορούσα να βοηθήσω να αλλάξει η ελληνική πραγματικότητα. Έκανα λάθος. Τα συστήματα και οι νοοτροπίες που εμποδίζουν την χώρα μας να έχει ένα κανονικό, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι βαθιά ριζωμένα και μοιάζουν με Λερναία Ύδρα. Όποιος καλοπροαίρετος πάει να συγκρουσθεί μαζί τους αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα ότι χτυπάει το χέρι του σε έναν αδιαπέραστο τοίχο.

Σήμερα ο Σύλλογος μας βρίσκεται και πάλι σε ένα οριακό σημείο. Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ.

Έδωσα ό,τι μπορούσα, αναλαμβάνω μελλοντικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές μου. Έως εδώ όμως. Καλώ τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της Παναθηναϊκής οικογένειας να αναλάβουν πρωτοβουλία για την διάσωση του συλλόγου. Θα σταθώ δίπλα τους σαν απλός στρατιώτης, τιμώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβω στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας. Νομίζω ότι έχει έλθει η ώρα να πράξουν και εκείνοι το καθήκον τους.

Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησα από τον Βασίλη Κωνσταντίνου να ηγηθεί σε μια προσπάθεια σωτηρίας της ομάδος καλώντας σε συστράτευση όλους τους Παναθηναϊκούς που μπορούν να συνεισφέρουν.

Στους οπαδούς και φίλους του ΠΑΟ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί στάθηκαν δίπλα μας στο εγχείρημα και κατάλαβαν ότι το μόνο που ήθελα ήταν να σωθεί πρώτα και μετά να πάει καλά η ομάδα. Τους ζητώ συγγνώμη γιατί τους απογοήτευσα και γιατί δεν μπορώ να επωμισθώ άλλο την ευθύνη. Έκανα ό,τι μπορούσα. Η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Όσοι αγαπούν την ομάδα και όσοι αντέχουν να την βοηθήσουν ήλθε η ώρα να το κάνουν.

Ιωάννης Αλαφούζος».

Ατομικό πάλι ο Κάτσε, μπαίνει προσεχώς

Το θέμα δεν είναι ότι δεν πίστευαν, αλλά ότι απαξίωναν

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Το έβαζαν σε κερί και το πήγαιναν στους σουλτάνους. Τώρα το λένε ελληνικό χαβιάρι

Το έβαζαν σε κερί και το πήγαιναν στους σουλτάνους. Τώρα το λένε ελληνικό χαβιάρι

Δεν είναι χαβιάρι. Είναι κάτι βαθύτερο. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου βγαίνει μια φορά τον χρόνο, βουτιέται σε κερί και φτάνει στο τραπέζι σαν βασιλιάς.

ExtraTime
Κοινωνία: 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο: Πότε έρχεται η κρίσιμη απόφαση

13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο: Πότε έρχεται η κρίσιμη απόφαση

Οι διεκδικήσεις περιλαμβάνουν όχι μόνο την επαναφορά των καταργημένων δώρων αλλά και την αναδρομική καταβολή τους για το 2023 και το 2024.

Κοινωνία
Μπάσκετ: Euroleague final -4 Άμπου Ντάμπι: Σε Live streaming η συνέντευξη Τύπου

Euroleague final -4 Άμπου Ντάμπι: Σε Live streaming η συνέντευξη Τύπου

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Φενέρμπαχτσε και Μονακό για το Final-4 του Άμπου Ντάμπι.

Μπάσκετ
Κοινωνία: Μπορεί μια σχολή πολεμικών τεχνών να εκπαιδεύει δολοφονικά ένστικτα; Ο ρόλος των δασκάλων στη σκιά της ανήλικης βίας

Μπορεί μια σχολή πολεμικών τεχνών να εκπαιδεύει δολοφονικά ένστικτα; Ο ρόλος των δασκάλων στη σκιά της ανήλικης βίας

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας και η εμπλοκή γονέων και Social Media.

Κοινωνία
Ελληνοτουρκικά: Κλειδωμένα φτερά: Πόσο “ελληνικά” είναι πραγματικά τα Rafale;

Κλειδωμένα φτερά: Πόσο “ελληνικά” είναι πραγματικά τα Rafale;

Το λογισμικό που θεωρείται πνευματική ιδιοκτησία της Dassault και της Thales.

Ελληνοτουρκικά
Media: Grand hotel επόμενα επεισόδια: Η Κυβέλη βάζει φυλακή την Αγγέλα – Δωροδοκεί γιατρό για ψευδομάρτυρα

Grand hotel επόμενα επεισόδια: Η Κυβέλη βάζει φυλακή την Αγγέλα – Δωροδοκεί γιατρό για ψευδομάρτυρα

Η Κυβέλη όχι απλά δεν θα καταδικαστεί, αλλά θα καταφέρει να να βάλει στην φυλακή την Αγγέλα.

Media
Media: Ο τιμωρός επόμενα επεισόδια: Τέλος ο Αλέξης – Ομολογεί τον φόνο της Δανάης στην αστυνομία

Ο τιμωρός επόμενα επεισόδια: Τέλος ο Αλέξης – Ομολογεί τον φόνο της Δανάης στην αστυνομία

Ο γιος του Λεωνίδα Κομνηνού δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον φόνο της Δαναής και τα παραδέχεται όλα στις Αρχές.Ο

Media
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ: Θα δεχθεί ο Λουτσέσκου ρήτρα να μην πάει σε άλλη ομάδα;

ΠΑΟΚ: Θα δεχθεί ο Λουτσέσκου ρήτρα να μην πάει σε άλλη ομάδα;

Αν αποφασίσουν να χωρίσουν τελικά ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση το διαζύγιο, λόγω ρήτρας

Ποδόσφαιρο
Media: Άγιος έρωτας επόμενα επεισόδια: Τέλος ο Παύλος – Η Θάλεια τον καταγγέλλει για τον φόνο της Κατρίν

Άγιος έρωτας επόμενα επεισόδια: Τέλος ο Παύλος – Η Θάλεια τον καταγγέλλει για τον φόνο της Κατρίν

Η Θάλεια καταγγέλλει τον Παύλο για τον φόνο της Κατρίν, όπως θα δούμε στη σειρά «Άγιος έρωτας».

Media