ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιατί δεν πήγε η Γερμανία στο Μουντιάλ του 1950 – Ο απίθανος λόγος που συνδέεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια υπενθύμιση πως το ποδόσφαιρο, όσο παγκόσμιο κι αν είναι, δεν είναι ποτέ εντελώς έξω από την Ιστορία.
Γιατί δεν πήγε η Γερμανία στο Μουντιάλ του 1950 – Ο απίθανος λόγος που συνδέεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, που διεξήχθη στη Βραζιλία, ήταν το πρώτο Μουντιάλ μετά την ολέθρια διακοπή λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα στις χώρες που δεν συμμετείχαν τότε ήταν και η Γερμανία και ο λόγος δεν είχε να κάνει με αγωνιστικά κριτήρια, αλλά με πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου που προηγήθηκε.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η Γερμανία βρέθηκε σε κατάσταση διεθνούς απομόνωσης. Η χώρα διαλύθηκε διοικητικά, τέθηκε υπό τον έλεγχο των Συμμάχων και ουσιαστικά έπαψε να υφίσταται ως ενιαίο κράτος. Το 1950, δεν υπήρχε ακόμη επίσημα ανεξάρτητη ποδοσφαιρική ομοσπονδία που να εκπροσωπεί την ενωμένη χώρα στη FIFA.

Η FIFA δεν είχε ακόμη δεχτεί την επανένταξη της Γερμανίας στο διεθνές ποδοσφαιρικό σύστημα. Η Δυτική Γερμανία (FRG) έγινε ξανά μέλος μόλις το 1950, αλλά πολύ αργά για να δηλώσει συμμετοχή στα προκριματικά του Μουντιάλ. Η Ανατολική Γερμανία (GDR) δεν είχε δική της εθνική ομάδα μέχρι τα επόμενα χρόνια ενώ το Βερολίνο ήταν ακόμη υπό ειδικό καθεστώς.

Η πρώτη μεταπολεμική συμμετοχή της Γερμανίας στο Μουντιάλ ήρθε στο τουρνουά του 1954, όπου η Δυτική Γερμανία κατέκτησε θριαμβευτικά το τρόπαιο, επικρατώντας της πανίσχυρης Ουγγαρίας στον τελικό του «Θαύματος της Βέρνης». Ήταν μια επιστροφή με έντονο συμβολισμό για μια χώρα που ήθελε να ξαναβρεί τη θέση της στη διεθνή κοινότητα — και το έκανε μέσα από το ποδόσφαιρο.

Η απουσία της Γερμανίας από το Μουντιάλ του 1950 δεν ήταν αγωνιστική, αλλά πολιτική. Ήταν η συνέπεια της συντριβής της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και της συνακόλουθης διπλωματικής απομόνωσης, που είχε αντίκτυπο ακόμη και στον αθλητισμό. Μια υπενθύμιση πως το ποδόσφαιρο, όσο παγκόσμιο κι αν είναι, δεν είναι ποτέ εντελώς έξω από την Ιστορία.

Διαβάστε επίσης:

Η χώρα που έχει χαλκό, κοβάλτιο, διαμάντια, χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο, coltan αξίας 24 τρισεκατομμυρίων και όμως είναι μια από τις 10 φτωχότερες του πλανήτη

Οι 2 Σπαρτιάτες που πήγαν μόνοι τους στον Ξέρξη για να τους σκοτώσει. Γιατί δεν τους σκότωσε;

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα αγαπώ και με απασχολούν καθημερινά - τον Ολυμπιακό, τον στίβο και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Δυνατά για την απόκτηση του Τεττέη, κουβέντα και για Παντελίδη

Παναθηναϊκός: Δυνατά για την απόκτηση του Τεττέη, κουβέντα και για Παντελίδη

Ο Παναθηναϊκός είναι στη... μάχη για την απόκτηση του Τεττέη και προσπαθεί να κάνει το κόλπο, κουβέντα και για τον Παντελίδη

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Γιατί ο Παναθηναϊκός διέψευσε του Μπενίτεθ!

Γιατί ο Παναθηναϊκός διέψευσε του Μπενίτεθ!

Ο Παναθηναϊκός διέψευσε κατηγορηματικά το θέμα του Ράφα Μπενίτεθ.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Τεττέη, Παντελίδης: Τι λένε στην ΑΕΚ για τα περί πρότασης 2,5 εκατομμυρίων

Τεττέη, Παντελίδης: Τι λένε στην ΑΕΚ για τα περί πρότασης 2,5 εκατομμυρίων

Ο Ανδρέας Τεττέη όπως και ο Παύλος Παντελίδης παραμένουν ψηλά στη λίστα της ΑΕΚ, στο κλαμπ όμως σχολίασαν τα περί πρότασης

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Το πρώτο που αλλάζει ο Μπαλντίνι!

Παναθηναϊκός: Το πρώτο που αλλάζει ο Μπαλντίνι!

Από το τμήμα σκάουτινγκ θα ξεκινήσει τις αλλαγές ο Φράνκο Μπαλντίνι.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Αδιανόητο αυτό που έχει κάνει η Μπάγερν – Σχεδόν όλη της η 11άδα στην ακριβότερη της Bundesliga!

Αδιανόητο αυτό που έχει κάνει η Μπάγερν – Σχεδόν όλη της η 11άδα στην ακριβότερη της Bundesliga!

Απόλυτη κυρίαρχος η Μπάγερν Μονάχου!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Διαιτησία: «Τρέλα» στην ΑΕΚ με ΚΕΔ και Σιδηρόπουλο!

Διαιτησία: «Τρέλα» στην ΑΕΚ με ΚΕΔ και Σιδηρόπουλο!

Προκλητική θεωρούν την ΚΕΔ στην ΑΕΚ με τον ορισμό Σιδηρόπουλου, μετά τα λάθη που έκανε στο παιχνίδι της Ένωσης με την Κηφισιά.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Η… χαμένη μεταγραφή!

Ολυμπιακός: Η… χαμένη μεταγραφή!

Η χαμένη μεταγραφή και η νοσταλγία για την Ελλάδα!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ακόμα μία κορυφή για τον Κριστιάνο Ρονάλντο – Δεν μπορεί κανείς να τον σταματήσει!

Ακόμα μία κορυφή για τον Κριστιάνο Ρονάλντο – Δεν μπορεί κανείς να τον σταματήσει!

Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τον Κριστιάνο και θα πρέπει όλοι να το καταλάβουν.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ: Η μεταγραφή που δεν βγάζει ανταγωνισμό!

ΠΑΟΚ: Η μεταγραφή που δεν βγάζει ανταγωνισμό!

Περίμεναν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στη θέση του αριστερού μπακ με την απόκτηση του Γκρεγκ Τέιλορ στον ΠΑΟΚ.

Ποδόσφαιρο