ΚΑΙΡΟΣ

Γιατί κάνει κρύο το χειμώνα;

Το κρύο του χειμώνα εξηγείται από την κλίση της Γης, τη θέση του ήλιου και τις κινήσεις των αέριων μαζών.
Γιατί κάνει κρύο το χειμώνα;

Το χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες συχνά μας προκαλούν έκπληξη και απορία για το πώς ακριβώς δημιουργούνται. Η απάντηση βρίσκεται στην κλίση της Γης και στην κίνηση του αέρα. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το κρύο οφείλεται στην απόσταση της Γης από τον ήλιο, η αλήθεια είναι ότι η Γη είναι πιο μακριά από τον ήλιο τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο λόγος για τον οποίο κρυώνουμε τον χειμώνα είναι ότι η κλίση της Γης προκαλεί διαφορετική κατανομή του ηλιακού φωτός ανάλογα με την εποχή.

Όταν το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται πιο μακριά από τον ήλιο, οι μέρες είναι πιο μικρές και ο ήλιος λάμπει λιγότερο έντονα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέφτει. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, οι μέρες είναι μεγαλύτερες και το ηλιακό φως είναι πιο έντονο, προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας.

Αλλά το κρύο του χειμώνα δεν προκαλείται μόνο από την κλίση της Γης. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η κίνηση του αέρα και οι αέριες μάζες που μεταφέρονται από το βόρειο πόλο. Όταν ο jet stream, ένα ρεύμα αέρα σε υψηλά υψόμετρα, κινείται πιο νότια, φέρνει μαζί του ψυχρές αρκτικές αέριες μάζες που προκαλούν ακραία κρύα. Όταν ο πολικός ανεμοστρόβιλος, μια ροή αέρα σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιβραδύνεται, επιτρέπει στην κρύα αρκτική ατμόσφαιρα να κατεβεί πιο νότια, επιδεινώνοντας το ψύχος.

Αν η ένταση του ανέμου επιβραδυνθεί αρκετά, αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες εισβάλλουν στην περιοχή των μεσαίων γεωγραφικών πλατών, εξηγώντας τις έντονες χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, το κρύο δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της απόστασης από τον ήλιο, αλλά εξαρτάται και από τα μοτίβα του καιρού και την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

 

 

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Καιρός: Ο καιρός αύριο: λίγες βροχές σε κεντρικά και ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο

Ο καιρός αύριο: λίγες βροχές σε κεντρικά και ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο

πρόγνωση για το Σάββατο 7 Μαρτίου δείχνει λίγες τοπικές βροχές σε κεντρικές περιοχές και ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια.

Καιρός
Καιρός: Τσικνοπέμπτη με βροχές: πότε θα βρέξει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τσικνοπέμπτη με βροχές: πότε θα βρέξει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Βροχές κατά διαστήματα την Τσικνοπέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σταδιακή βελτίωση

Καιρός
Καιρός: Καιρός 1-2: Ο Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για νέο κύμα κακοκαιρίας – Πού θα χιονίσει (vid)

Καιρός 1-2: Ο Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για νέο κύμα κακοκαιρίας – Πού θα χιονίσει (vid)

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας δίνει ο Τάσος Αρνιακός, προειδοποιώντας για δεύτερο πέρασμα βροχών και καταιγίδων, αλλά και για περιοχές που θα δουν πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Καιρός
Καιρός: Γιατί η νέα κακοκαιρία που θα σαρώσει μέχρι την Κυριακή λέγεται Kristin

Γιατί η νέα κακοκαιρία που θα σαρώσει μέχρι την Κυριακή λέγεται Kristin

Η κακοκαιρία Kristin δεν πήρε τυχαία το όνομά της. Δόθηκε από την Πορτογαλία και χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη για το ίδιο σύστημα καιρού.

Καιρός
Καιρός: «Αγριεύει» ο καιρός από το βράδυ – Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

«Αγριεύει» ο καιρός από το βράδυ – Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά.

Καιρός
Καιρός: Χιόνια και κρύο: Γιατί δε μπορούμε να έχουμε ακριβή πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα;

Χιόνια και κρύο: Γιατί δε μπορούμε να έχουμε ακριβή πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα μια μικρή αλλαγή σε άνεμο υγρασία ή θερμοκρασία μπορεί να γυρίσει το χιόνι σε βροχή. Αυτός είναι ο λόγος που η πρόγνωση συχνά αλλάζει.

Καιρός
Καιρός: Καιρός: Ο καιρός το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

Καιρός: Ο καιρός το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

Τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχοπτώσεις στην Αττική και θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

Καιρός
Καιρός: Καιρός: Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου

Καιρός: Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου

Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή;

Καιρός
Must Read: Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Σήμερα ο ντελιβεράς παλεύει με τις καταιγίδες για λίγα ευρώ και αύριο θα παγώνει ολόκληρη η πλατφόρμα για να μην πάθει ζημιά το πανάκριβο ρομπότ

Πώς οι σημερινοί εργαζόμενοι ρισκάρουν στις καταιγίδες και γιατί τα μελλοντικά ρομπότ θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή από τις ίδιες πλατφόρμες.

Must Read