ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Μάθε παιδί μου να μετράς

Στο μπάσκετ ισχύει ότι και στην πολιτική: το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις είναι να μετράς. Πρόκειται για τον βασικό κανόνα που εισηγήθηκε ο πρώην  πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνστον, και δεκαετίες μετά δεν έχει διαψευστεί. Με τη μόνη διαφορά πως στον αθλητισμό αυτή η αρίθμηση είναι αντικειμενική. Δεν χωράει αμφισβητήσεις. Το σκορ είναι...
Μάθε παιδί μου να μετράς

Στο μπάσκετ ισχύει ότι και στην πολιτική: το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις είναι να μετράς. Πρόκειται για τον βασικό κανόνα που εισηγήθηκε ο πρώην  πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνστον, και δεκαετίες μετά δεν έχει διαψευστεί.

Με τη μόνη διαφορά πως στον αθλητισμό αυτή η αρίθμηση είναι αντικειμενική. Δεν χωράει αμφισβητήσεις. Το σκορ είναι ένας αψευδής μάρτυρας – στατικός μεν, καθώς δείχνει την επίδοση της μιας βραδιάς, αλλά και ουσιαστικός από τη στιγμή που μπορεί να εμφανίζει καλά κρυμμένες παθογένειες.

Χρειάζεται, άραγε, να κλάψει ο Ολυμπιακός για τον εντός έδρας διασυρμό του από την Μπαρτσελόνα; Ναι, για την έξωθεν καλή μαρτυρία του, η οποία φαίνεται να μην είναι πάντα τόσο καλή. Το πλασάρισμά του (2η ή 3η θέση) δεν αλλάζει. Η ήττα είναι πικρή, δεν καταπίνεται εύκολα, αλλά δεν του καταστρέφει τη ζωή στην Ευρωλίγκα.

Του δημιουργεί, όμως, την αίσθηση μιας επικείμενης ανασφάλειας για το τι μπορεί να συμβεί στην επόμενη στραβή που δεν θα καταφέρει να καλύψει απουσίες ζωτικών παικτών (βλ. Παπανικολάου), δεν θα αντισταθμίσει το διαρκές ντεφορμάρισμα άλλων (βλ. Μάντζαρης) και, τελικά, δεν θα βρει ανάσα από την άμυνά του.

Ο Πέσιτς είναι παλιά καραβάνα: διάβασε την ακτινογραφία του Ολυμπιακού και δεν του ήταν δύσκολο να βρει τη γιατρειά για την ομάδα του. Ας μην ξεχνάμε πως δεν είχε και τίποτα να χάσει. Ούτε για την Μπαρτσελόνα αλλάζει κάτι με την εδραία νίκη της – για το ονόρε ήρθε στον Πειραιά και το πήρε με το σπαθί της.

Αυτό που μένει είναι η «αρίθμηση» που σημείωνα στην αρχή: τι πρέπει να κρατήσει ο Ολυμπιακός και τι πρέπει να αφαιρέσει. Αυτή η προσθαφαίρεση είναι ουσιαστική: πέρα από τις νίκες και τις ήττες, οφείλει να μετρήσει με ψυχραιμία το εύρος των δυνάμεών του (σωματικών και ψυχικών) σε οριακές καταστάσεις.

Στα καλά όλα είναι εύκολα – κανένα ψεγάδι δεν μπορεί να σου αλλάξει τη θετική εικόνα. Στα άσχημα όμως, βγαίνουν στις επιφάνεια αυτά που για καιρό προσπαθούσες να μασκαρέψεις. Ε, αυτά ακριβώς είναι που πρέπει να μετρήσει ο Ολυμπιακός. Δεν είναι αργά: τα μεγάλα ματς της διοργάνωσης έπονται.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μάθε παιδί μου να μετράς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Μαρίνος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.