ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης: Μετακινείται ασυνήθιστα γρήγορα

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
Βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης: Μετακινείται ασυνήθιστα γρήγορα

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης έχει προβληματίσει τους επιστήμονες έχουν ξαφνιαστεί από την ασυνήθιστα γρήγορη μετακίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, ο οποίος απομακρύνεται συνεχώς από τον Καναδά, κινούμενος ολοένα ανατολικότερα προς τη Σιβηρία.

Ενώ το 1900 βρισκόταν κάπου στην ξηρά του ανατολικού Καναδά, σήμερα πια βρίσκεται κάπου στον Αρκτικό Ωκεανό, αρκετά χιλιόμετρα βόρεια του γεωγραφικού βορείου πόλου (οι δύο πόλοι δεν ταυτίζονται).

Η κίνηση που κάνει ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης οφείλεται στις μετακινήσεις του λιωμένου σιδήρου στον καυτό πυρήνα της.

Η κίνηση είναι τόσο γρήγορη, που οι ειδικοί στον γεωμαγνητισμό από όλο τον κόσμο αναγκάζονται να προχωρήσουν εσπευσμένα σε κάτι ασυνήθιστο: στην αναθεώρηση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου στις 15 Ιανουαρίου.

Το εν λόγω Μοντέλο περιγράφει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης πλοήγησης, από τα συστήματα των πλοίων ως το Google Maps στα κινητά τηλέφωνα.

Η τελευταία αναθεώρηση του μοντέλου είχε γίνει το 2015 και η επόμενη προγραμματιζόταν για το 2020, όμως θα επισπευσθεί εξαιτίας της απρόσμενα γρήγορης κίνησης του μαγνητικού πόλου του Βορρά, κάτι που έχει ως συνέπεια το μοντέλο να εμφανίζει πλέον ολοένα μεγαλύτερο σφάλμα.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο, σύμφωνα με το «Nature», συνειδητοποίησαν ότι έχει επιταχυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο να είναι πια τόσο ανακριβές, ώστε ξεπερνά το αποδεκτό όριο για τα σφάλματα πλοήγησης.

Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου -που υπολογίστηκε για πρώτη φορά το 1831 από τον Τζέιμς Κλαρκ Ρος- «περιπλανιέται» με απρόβλεπτο τρόπο, κάτι που έχει ανέκαθεν γοητεύσει εξερευνητές και επιστήμονες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η κίνηση του πόλου έγινε πιο γρήγορη, από περίπου 15 χιλιόμετρα ετησίως έως τότε, σε 55 χιλιόμετρα το χρόνο.

Το 2001 για πρώτη φορά ο πόλος εισήλθε στον Αρκτικό Ωκεανό, ενώ το 2018 διέσχισε τη νοητή Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line), περνώντας έτσι από το δυτικό στο ανατολικό ημισφαίριο και βάζοντας «πλώρη» ολοταχώς για τη Σιβηρία.

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί έχει επιταχυνθεί τόσο δραματικά η κίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
VIRAL: Windows: Πού βρίσκεται στο θρυλικό wallpaper των XP με το λιβάδι, που όλοι έχουμε δει!

Windows: Πού βρίσκεται στο θρυλικό wallpaper των XP με το λιβάδι, που όλοι έχουμε δει!

Μία θρυλική πραγματικά εικόνα!

VIRAL
Τεχνολογία: Τέλος εποχής για τα Windows – Δε θα δούμε ξανά την «Μπλε Οθόνη του Θανάτου»

Τέλος εποχής για τα Windows – Δε θα δούμε ξανά την «Μπλε Οθόνη του Θανάτου»

Την είχαμε συνηθίσει και να… τρόμαζε αλλά τώρα αλλάζουν όλα.

Τεχνολογία
Τεχνολογία: Το My στο MySQL δεν είναι αυτό που νομίζεις

Το My στο MySQL δεν είναι αυτό που νομίζεις

Η MySQL δεν πήρε το όνομά της από το "my" σαν αντωνυμία. Το όνομά της ήταν... όνομα. Ήταν η κόρη του δημιουργού της.

Τεχνολογία
Τεχνολογία: Κίνα: Έφτιαξε δρόμο 157 χλμ χωρίς ούτε έναν εργάτη – μόνο με ρομπότ και A.I.!

Κίνα: Έφτιαξε δρόμο 157 χλμ χωρίς ούτε έναν εργάτη – μόνο με ρομπότ και A.I.!

Χωρίς κανέναν άνθρωπο στο εργοτάξιο, η Κίνα κατασκεύασε 157 χιλιόμετρα δρόμου αποκλειστικά από ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη. Είναι αυτό το μέλλον των κατασκευών;

Τεχνολογία
Τεχνολογία: Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL: «Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν να πλαστογραφηθούν εκτός από την ανθρώπινη ευφυΐα»

Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL: «Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν να πλαστογραφηθούν εκτός από την ανθρώπινη ευφυΐα»

Τι ανέφερει ο Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL!

Τεχνολογία
Τεχνολογία: Διαφορές καλωδίων USB για αρχάριους αλλά και για γνώστες αφού στο τέλος όλοι τα συγχέουμε

Διαφορές καλωδίων USB για αρχάριους αλλά και για γνώστες αφού στο τέλος όλοι τα συγχέουμε

Ποιες είναι τελικά οι διαφορές στα USB!

Τεχνολογία
Κοινωνία: «Παιδιά και Ψηφιακός Κόσμος: Όταν η Γνώση Γίνεται Ασπίδα» – Εθισμός στο TikTok, παραπλάνηση στο Facebook, διαδικτυακός εκφοβισμός στο Instagram – Ο κίνδυνος πίσω από την οθόνη και η απάντηση της Παιδείας

«Παιδιά και Ψηφιακός Κόσμος: Όταν η Γνώση Γίνεται Ασπίδα» – Εθισμός στο TikTok, παραπλάνηση στο Facebook, διαδικτυακός εκφοβισμός στο Instagram – Ο κίνδυνος πίσω από την οθόνη και η απάντηση της Παιδείας

Ο Εκπαιδευτικός Μάριος Παπαευσταθίου στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων: «Ο Ψηφιακός Κόσμος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών – Πώς θα Νιώσουν Ασφαλείς στα Social Media»

Κοινωνία
Τεχνολογία: Τέλος οι ήρωες με τις μάνικες; Στην Κίνα την πυρκαγιά τη σβήνει… ρομπό-σκύλος!

Τέλος οι ήρωες με τις μάνικες; Στην Κίνα την πυρκαγιά τη σβήνει… ρομπό-σκύλος!

Μοιάζουν με σκηνές από το μέλλον, όμως είναι ήδη πραγματικότητα στην Κίνα: νέα τετράποδα ρομπότ μπαίνουν σε επικίνδυνες αποστολές πυρόσβεσης και προκαλούν δέος. Δες τι μπορούν να κάνουν!

Τεχνολογία
Τεχνολογία: Μήπως τελικά έχουμε ζήσει τις περισσότερες τεχνολογικές αλλαγές που έγιναν ποτέ στον κόσμο;

Μήπως τελικά έχουμε ζήσει τις περισσότερες τεχνολογικές αλλαγές που έγιναν ποτέ στον κόσμο;

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ισχύει

Τεχνολογία