EUROPA LEAGUE

Και στο τέλος την κούπα σηκώνουν οι… Ισπανοί!

Από το 2002 και έπειτα οι ισπανικές ομάδες δεν έχουν αντίπαλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετρώντας 17 κατακτήσεις.
Και στο τέλος την κούπα σηκώνουν οι… Ισπανοί!

Όταν η Ρεάλ εξασφάλισε την πρόκρισή στον τελικό του Champions League και την ευκαιρία να κατακτήσει τρίτο σερί τρόπαιο, το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου ήταν «από πότε έχει να χάσει τελικό;». Μετά την κατάκτηση του Europa League από την Ατλέτικο, το φαινόμενο… γενικεύεται. Όχι οι ισπανικές ομάδες δεν είχαν ανάγκη ένα ακόμα Europa για να το επιβεβαιώσουν, αλλά η ευκολία με την οποία το σήκωσε έδωσε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον περίπατο που κάνουν οι εκπρόσωποι της La Liga στην Ευρώπη.

Παρότι η Premier League έχει το όνομα, την παράδοση, την εμπορικότητα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική όσον αφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν αμφισβητούνται: τελευταία φορά που η ισπανική ομάδα ηττήθηκε σε ευρωπαϊκό τελικό, ήταν στις… αρχές του αιώνια. Το 2001, όταν ο Ολιβερ Καν έβγαινε νικητής στην δραματική μάχη με τον Σαντιάγο Κανιθάρες στη διαδικασία των πέναλτι και η Μπάγερν στεφόταν πρωταθλήτρια, απέναντι στην Βαλένθια.

Από το «Σαν Σίρο» μέχρι χθες στη Λιόν μεσολάβησαν 13 τελικοί με (τουλάχιστον μία) ομάδα από τη χώρα της Ιβηρικής. Και στις 13 περιπτώσεις η κούπα κατέληξε στην Ισπανία, ενώ αν η Ρεάλ νικήσει τη Λίβερπουλ την άλλη εβδομάδα θα γίνει το τρομερό 14 σε 17 χρόνια!

Μάλιστα ο «μύθος» περί πρωταθλήματος δύο ομάδων, για την La Liga καταρρίπτεται από το γεγονός ό,τι για αυτό το τρομερό σερί, δεν ευθύνονται μόνο Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά Σεβίλλη, Ατλέτικο και Βαλένθια έχουν το δικό τους μερίδιο. Οι Ανδαλουσιανοί με το… κάτι παραπάνω χάρη του εντυπωσιακού κατορθώνματος των πέντε Europa League (UEFA) σε μια δεκαετία.

Παράλληλα εφόσον η «βασίλισσα» κάνει το χρέος της, για πρώτη φορά στην ιστορία το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ θα διεξαχθεί ανάμεσα σε ομάδες από την ίδια πόλη. Ναι, τόσο πολύ… δεν έχουν αντίπαλο οι Ισπανοί! Μόνη χρονιά που δεν έφεραν κανένα εκ των δύο βαρύτιμων ευρωπαϊκών τροπαίων πίσω στην πατρίδα, ήταν το 2008.

Γι’ αυτό μην αναλώνεστε σε διαμάχες περί κορυφαίας ποδοσφαιρικής «εθνικότητας» στην Γηραιά Ήπειρο. Οι Ισπανοί ήταν, είναι και θα είναι οι κορυφαίοι…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Και στο τέλος την κούπα σηκώνουν οι… Ισπανοί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.