Ζητήματα που «καίνε» για το ΟΑΚΑ

Υπάρχουν δύο δρόμοι παράθεσης γεγονότων κι αναλύσεων για το σχέδιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, που πρώτη η εφημερίδα Sportime έφερε στο φως της δημοσιότητας ως επόμενη κίνηση του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ στις 9 Ιανουαρίου!
Ζητήματα που «καίνε» για το ΟΑΚΑ

Υπάρχουν δύο δρόμοι παράθεσης γεγονότων κι αναλύσεων για το σχέδιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, που πρώτη η εφημερίδα Sportime έφερε στο φως της δημοσιότητας ως επόμενη κίνηση του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ στις 9 Ιανουαρίου!

Ο ένας δρόμος είναι η τυφλή αναπαραγωγή και η σιγουριά ότι το μεγαλόπνοο τούτο σχέδιο θα γίνει, βρέξει ή χιονίσει. Ο δεύτερος αφορά τη σωστή ενημέρωση του κόσμου του Παναθηναϊκού για κάθε δυσκολία στο εγχείρημα. Για έναν, απολύτως λόγο: Ο Παναθηναϊκός παλεύει να κρατηθεί όρθιος αγωνιστικά και οικονομικά σε παράλληλο χρόνο! Στην πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών (Πολιτείας-επενδυτών), την οποία πρώτο ανέφερε το sportime.gr στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, συζητήθηκαν λεπτομέρειες του αναθεωρημένου πλάνου που δεν περιλαμβάνει πλέον γκρέμισμα εγκαταστάσεων, μα αξιοποίηση των υπαρχόντων και δημιουργία ορισμένων νέων.

Για να γίνει αντιληπτός ο βαθμός δυσκολίας ακόμη και του Plan B της κοινοπραξίας, υπήρξε συζήτηση και διαπραγμάτευση με βάση τα όσα προβλέπονται νομικά και πολεοδομικά για συντελεστή δόμησης, που από 0,4 πρέπει ν’ ανέβει στο 0,8. Αυτό αποτελεί δεδομένη απαίτηση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου. Να σκεφτεί κανείς ότι στον Βοτανικό, το 1,6 του νόμου Σουφλιά έγινε 1,2 στην αναθεώρηση! Η έκταση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, που πρέπει ΤΩΡΑ να τονιστούν κι όχι εκ των υστέρων…

Όμως ο συντελεστής δόμησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο ΟΑΚΑ… Μεγαλύτερο, κι ενδεχομένως αξεπέραστο ζήτημα, αποτελεί η αλλαγή χρήσης της έκτασης από κοινωφελής σε πολεοδομικό κέντρο! Απαιτείται νομικό άλμα επάνω στην επιβάρυνση της έκτασης, ώστε να υπάρξει θωράκιση του πρότζεκτ, κάτι για το οποίο είναι η κυβέρνηση υπεύθυνη να «τρέξει» και να κλειδώσει τις εξελίξεις. Μόνο θεωρητικά, με τα υπάρχοντα δεδομένα, μπορεί να γίνει τέτοιου εύρους ανάπλαση στην περιοχή. Όπως είναι προφανές, κάτι αντίθετο πέραν της νομοθέτησης θα βάλει στον πάγο το έργο ή θα το καταστήσει ευάλωτο στις προσφυγές που θ’ ακολουθήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κοινοπραξία των συμπαικτών του Δημήτρη Γιαννακόπουλου λογικό είναι να ενδιαφέρεται για το κέρδος, κάτι που δεν μπορεί να προκύψει αν δεν δημιουργηθούν εμπορικοί χώροι και αντίστοιχα σημεία αναψυχής, τα οποία θ’ αποτελούν πόλο προσέλκυσης του κοινού.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ

Έχει σημασία να γνωρίζει ο κόσμος του Παναθηναϊκού πόσο μπορούν, επακριβώς, να τραβήξουν οι διαδικασίες. Αρχές Μαρτίου, όταν βγήκε στη δημοσιότητα κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια για το πλάνο ανάπλασης του ΟΑΚΑ – σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, όπως πλασαρίστηκε – προέκυψε μία άκρως αισιόδοξη ευχή: «Να κάνουν Ανάσταση ευτυχισμένοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού»! Το κακό στην όλη η ιστορία είναι ότι το «τριφύλλι» κουμπώνει τελευταίο στην ανάπλαση. Αν κι εφόσον προχωρήσει το όλο πλάνο, θα μπει στο κάδρο. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να βιώνει πρωτόγνωρες… ιστορικές στιγμές. Οι οποίες, δυστυχώς, θα το ακολουθούν τις επόμενες δεκαετίες, βούτυρο στο ψωμί της προπαγάνδας των αντιπάλων τους!

Μέχρι τις εκλογικές μονομαχίες του 2019, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι στην εξουσία και η πόρτα για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ μοιάζει ορθάνοιχτη, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και οι συμπαίκτες του θα έχουν άπλετο χρόνο να εργαστούν πάνω στο πρότζεκτ των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων όπως αναλύθηκε στο φύλλο του Μεγάλου Σαββάτου στην εφημερίδα Sportime! Κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ανάληψης διοικητικών ευθυνών στους «πράσινους» από τον ίδιο. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να οριστεί νομοθετικό πλαίσιο τόσο ισχυρό ώστε να έχει… αντισώματα σ’ ενδεχόμενες προσφυγές στο ΣτΕ, να υπογραφούν όλες οι απαραίτητες δεσμεύσεις ανάμεσα σε κοινοπραξία και κυβέρνηση και να μπει η εφαρμογή του πλάνου. Αμέσως μετά θα πρέπει να υπάρξει και διοικητική λύση από την πλευρά Γιαννακόπουλου-funds στον Παναθηναϊκό!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ζητήματα που «καίνε» για το ΟΑΚΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λάμπρος Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.