ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη γερουσία το «East Med Act»

ΗΠΑ: Με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του «East Med Act» στην ολομέλεια του Σώματος.
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη γερουσία το «East Med Act»

ΗΠΑ: Με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του «East Med Act» στην ολομέλεια του Σώματος.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med Act».

Εκείνο προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονομάζεται επίσημα, συζητήθηκε την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Έτσι, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι δεν το υπερψήφισαν.

Οι αντιρρήσεις, όμως, των συγκεκριμένων γερουσιαστών δεν σχετίζονται τόσο με το γεωπολιτικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο με το ενεργειακό σκέλος του.

Αυτό διότι και οι δύο στηρίζουν την «Νέα Πράσινη Συμφωνία» και έχουν εκφράσει επανειλημμένα παρόμοιες οικολογικές ευαισθησίες.

ΗΠΑ: Οι τρεις τροπολογίες 

Το κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τρεις σημαντικές τροπολογίες. Η πρώτη θέτει τους όρους για την άρση του εμπάργο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοπιστωτικής επιτήρησης» και «κάνει και συνεχίζει να αναλαμβάνει τα αναγκαία βήματα για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία».

Στη δεύτερη τροπολογία γίνεται αναφορά στη στρατιωτική εκπαιδευτική βοήθεια σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Ελλάδα θα λάβει ποσά 1.3, 1.2 και 1.8 εκατομμυρίων δολαρίων για τα έτη 2020, 2021 και 2022 αντίστοιχα. Αντίστοιχα, στην Κύπρο θα δοθούν 200, 500 και 750 χιλιάδες για τις αντίστοιχες ίδιες χρονιές.

Η τρίτη τροπολογία είναι τεχνικού χαρακτήρα, αλλά δίνει έμφαση στις παραβιάσεις της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ.

Υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη καταγραφή τους και αναλυτική ενημέρωση του Κογκρέσου από τα αρμόδια υπουργεία. Η ενημέρωση θα είναι ξεχωριστή για Ελλάδα και Κύπρο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη γερουσία το «East Med Act»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.