ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασπιρίνη: Ποιοί κινδυνεύουν απο την κατανάλωσή της – Τι λέει νέα έρευνα

Η ασπιρίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σύμφωνα με διεθνή έρευνα!
Ασπιρίνη: Ποιοί κινδυνεύουν απο την κατανάλωσή της – Τι λέει νέα έρευνα

Ασπιρίνη: Η χρήση της σχετίζεται με 26% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με τουλάχιστον έναν προδιαθεσικό παράγοντα για την πάθηση.

Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης για την ασπιρίνη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ESC Heart Failure, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

Ασπιρίνη και καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες περιελάμβαναν:

  • το κάπνισμα
  • την παχυσαρκία
  • την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • την υψηλή χοληστερόλη
  • τον διαβήτη
  • τις καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Η ανάλυση περιελάμβανε 30.827 άτομα που κινδύνευαν να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια που εγγράφηκαν από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας HOMAGE.

    Οι 7.700 (ποσοστό 25%) έπαιρναν ασπιρίνη, ενώ σε βάθος πενταετίας 1.330 άτομα εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο για διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας. Στους ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας λόγω χρήσης ασπιρίνης ήταν αυξημένος κατά 27%.

    «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει ότι μεταξύ των ατόμων με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, όσοι έπαιρναν ασπιρίνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στη συνέχεια την πάθηση σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν το φάρμακο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Blerim Mujaj του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. «Αν και τα ευρήματα απαιτούν επιβεβαίωση, δείχνουν ότι η πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην ασπιρίνη και την καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να διευκρινιστεί».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ασπιρίνη: Ποιοί κινδυνεύουν απο την κατανάλωσή της – Τι λέει νέα έρευνα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.