ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός: Έρχονται αλλαγές, ποιος έρχεται, ποιοι φεύγουν

Ο Παναθηναϊκός θα προχωρήσει σε μία προσπάθεια να συμμαζέψει ό,τι μπορεί και με περιορισμένα οικονομικά μέσα.
Παναθηναϊκός: Έρχονται αλλαγές, ποιος έρχεται, ποιοι φεύγουν

Το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο, οι επιλογές δεν ήταν και οι καλύτερες και ο Παναθηναϊκός κάνει μία τελευταία προσπάθεια για να βελτιώσει το ρόστερ του.

Τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός; Καλό το ερώτημα. Σε πρώτη φάση να βάλει λίγη περισσότερη λογική στο ρόστερ του γιατί το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα. Είτε έχεις πολλά χρήματα είτε λιγότερα δεν μπορείς να καταργήσεις τη λογική. Ο Παναθηναϊκός ακριβώς αυτό έκανε. Είναι μία ομάδα καθόλου.. προπονημένη στο να κινείται σε αυτά τα επίπεδα του μπάτζετ κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις κακές επιλογές.

Το ότι ο Παναθηναϊκός εδώ και 2 χρόνια δεν μπορεί να πετύχει playmaker μετά την αποχώρηση του Καλάθη για την Μπαρτσελόνα, εντάσσεται πλέον στις πύλες του ανεξήγητου. Θεωρητικά τουλάχιστον. Γιατί πρακτικά κάποιος δεν κάνει αυτές τις σωστές επιλογές. Το ότι πέρυσι άλλαξε τρεις άσους και φέτος ετοιμάζεται να αλλάξει και τον Πέρι δεν αποτελεί απαραίτητα συνέπεια του μικρού μπάσκετ. Έχει να κάνει και με καθαρά αποτυχημένες επιλογές.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν θα κινηθεί για να εντάξει στο δυναμικό του τον Στέφαν Γιόβιτς. Έναν παίκτη που κατά το παρελθόν έχει γράψει μεγάλα ρεκόρ στις ασίστ, είναι ο ορισμός του playmaker αλλά ταυτόχρονα έχει περάσει πάρα πολλά με τους τραυματισμούς και το κορμί του είναι ταλαιπωρημένο.

Αυτό σημαίνει ρίσκο. Στην κατάσταση που είναι ο Παναθηναϊκός δεν έχει να χάσει και τίποτα με το να πάει σε μία επιλογή τουλάχιστον ξέρει τι μπορεί να του δώσει κάνοντας ταυτόχρονα το σταυρό τους πολύ μην τυχόν και τραυματιστεί.

Αν ο Γιόβιτς μείνει υγιής τότε σίγουρα ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν κανονικό playmaker στην ομάδα άρα θα έχει κάνει ένα βήμα προκειμένου να προσεγγίσει την κανονικότητα. Και να σταματήσει να καταργεί τους νόμους του μπάσκετ. Ακριβώς επειδή το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα όταν δεν υπολογίζεις τους νόμους του θα σε τιμωρήσει.

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζέρεμι Έβανς επίσης βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο θέμα το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αντίστοιχο της αστοχίας στη θέση 1. Ο Έβανς αποκτήθηκε ώστε να καλύπτει το βασικό σε αυτή τη θέση δηλαδή τον Οκάρο Γουάιτ. Και δαπανήθηκε ένα πολύ σημαντικό ποσό για αυτούς τους δύο παίκτες σε εποχές όπου σίγουρα δεν υπάρχει πολυτέλεια χρημάτων.

Ο Έβανς είναι αυτός που είναι άλλωστε και στον τελευταίο σταθμό πριν τον Παναθηναϊκό δεν έδειξε κάτι παραπάνω, άρα ήξεραν πολύ καλά ποιον παίρνουν. Στην ουσία το γεγονός ότι το βασικό στέλεχος σε αυτή τη θέση (ο Γουάιτ) επίσης δεν δίνει αυτά που περίμεναν έκανε τον Έβανς να εκτίθεται καθώς αναγκαστικά έπρεπε να κάνει περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορεί.

Ο Παναθηναϊκός άλλωστε το καλοκαίρι έκανε μία ακατανόητη επιλογή φορτώνοντας με τρεις ξένους την frontline όπου τελικά έχει μείνει ακάλυπτος ο Παπαγιάννης ο οποίος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Θα ήταν πολύ πιο ορθολογικό το ρόστερ αν είχε μπει πίσω από τον Παπαγιάννη ο Κώστας Αντετοκούνμπο, που είναι και γηγενής και αξιοποιούσαν καλύτερα τις θέσεις των ξένων στην περιφέρεια.

Ο Φλόιντ ήδη αποχώρησε και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και ο Έβανς. Αφού θα γίνει κάτι αντίστοιχο και με τον Πέρι και με την αγωνιστική εικόνα να ξεγυμνώνει τις αστοχίες του καλοκαιριού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περάσει σε μία νέα εποχή να προσαρμοστεί στα συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα τα οποία σου επιτρέπουν να διαμορφώσεις ένα πλάνο, να δώσεις πνοή και κίνητρο μακράς διάρκειας (όσο μακριά μπορούν να κοιτάξουν με την αβεβαιότητα στο ιδιοκτησιακό) και γενικά να φτιάξεις ένα στόχο.

Διότι κακά τα ψέματα ο Παναθηναϊκός δεν έχει στόχο ουσιαστικό. Και υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να χάσει κι άλλους καλούς και νέους παίκτες ή να…κάψει έναν πολύ αξιόλογο και σοβαρό Έλληνα προπονητή όπως ο Δημήτρης Πρίφτης.

Αυτά είναι θεωρητικά αλλά σε κάθε περίπτωση δεν συνιστούν την ανακάλυψη της Αμερικής. Το αντίθετο έχουν να κάνουν με την μπασκετική λογική η οποία δείχνει να χάνεται και να επηρεάζει ταυτόχρονα την ταυτότητα του Παναθηναϊκού.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα ο Νίκος Χουγκάζ λογικά θα ενταχθεί νωρίτερα στον Παναθηναϊκό (ίσως μέσα το Φεβρουάριο) ώστε να αρχίζει η ομάδα να χτίζει κάτι για το μέλλον. Και να εξοικονομήσει ακόμα μία θέση ξένου.

Όμως όλα αυτά τα οποία αναφέρονται μαρτυρούν ξεκάθαρα μία ομάδα που χτίστηκε χωρίς λογική χωρίς στόχο και με ένα μέλλον εντελώς αβέβαιο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός: Έρχονται αλλαγές, ποιος έρχεται, ποιοι φεύγουν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Νικολαΐδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.