ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δύσκολη η συμφωνία για τα ενεργειακά

Tο θρίλερ καλά κρατεί στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί την κρίσιμη Σύνοδο
Ευρωπαϊκή Ένωση: Δύσκολη η συμφωνία για τα ενεργειακά

Ευρωπαϊκή Ένωση: Την Παρασκευή (25/3) πραγματοποιείται η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το θρίλερ καλά κρατεί.

Έχει κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του κειμένου, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει, αναφορικά με τα ενεργειακά.

Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, όμως, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα τελειώσει η συνεδρίαση.

Πρόκειται για μια πολύ καλά δομημένη και εποικοδομητική συζήτηση, με κοινούς στόχους.

Πάντως, από τη στιγμή που η αφετηρία για τα κράτη-μέλη είναι πολύ διαφορετική, η τελική προσέγγιση δεν είναι εύκολη.

Από ελληνικής πλευράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος.

Υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξετάσουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του αερίου σε επίπεδο που θα προστατεύει πραγματικά τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα

«Η κρίση στην Ουκρανία έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση.

Έχουμε καταθέσει σαν ελληνική κυβέρνηση πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων.

Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα, είτε για το αέριο μέσω αγωγών είτε για το υγροποιημένο αέριο, όπως κάναμε με τον κορονοϊό και την αγορά εμβολίων.

Πρέπει όλα τα μέλη να εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα, ώστε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές φυσικού αερίου», είχε αναφέρει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόταση Μητσοτάκη για παρέμβαση στη χονδρεμπορική αξία του αερίου

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση: Δύσκολη η συμφωνία για τα ενεργειακά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.