ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρίκη για νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας σε μαθήτρια: Απαθές το κράτος για τους «νόμους της ζούγκλας» στα σχολεία

Κωφεύει το κράτος στα απανωτά φαινόμενα bullying. Νέο βίντεο - σοκ με ξυλοδαρμό ανήλικης από ομάδα παιδιών, από το σχολείο του αδικοχαμένου 14χρονου Μάκη.
Φρίκη για νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας σε μαθήτρια: Απαθές το κράτος για τους «νόμους της ζούγκλας» στα σχολεία

Κράτος – θεατής: Αποτροπιασμό προκαλεί το νέο ντοκουμέντο ενδοσχολικής βίας που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, στο οποίο καταγράφεται ο άγριος ξυλοδαρμός μιας νεαρής μαθήτριας που πηγαίνει στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών στα Σεπόλια, το ίδιο σχολείο δηλαδή που πήγαινε και ο 14χρονος Μάκης που συγκλόνισε το πανελλήνιο δίνοντας τέλος στη ζωή του δια απαγχονισμού, μέσα στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια.

Στο απίστευτο βίντεο ντροπής καταγράφεται μια ομάδα από αγόρια και κορίτσια να κλωτσούν αλύπητα τη μαθήτρια που βρίσκεται πεσμένη στο έδαφος, να την απειλούν και να την χλευάζουν. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η δύναμη και η λύσσα των χτυπημάτων προς την αβοήθητη κοπέλα ακόμα και στο κεφάλι, βάρβαρες εικόνες που προκαλούν φρίκη για την ποιότητα ανατροφής στις νέες γενιές του σήμερα.

Σύμφωνα με τη μητέρα της ανήλικης μια ομάδα ανήλικων «από την αρχή του 2021 άρχισαν να ενοχλούν την κόρη μου και τον Οκτώβριο συνεχίστηκαν οι επιθέσεις. Της επιτίθενται αγόρια και κορίτσια από το σχολείο, όχι από την τάξη της, επειδή νόμιζαν ότι ‘έδωσε η κόρη μου τα ονόματα των παιδιών που έκαναν κατάληψη. Τα περιστατικά είναι πολύ συχνά. Και στον πίσω χώρο του σχολείου την βρίζουν, την κλωτσάνε και την φτύνουν».

Το ζήτημα έχει ακόμα πιο εξοργιστική προέκταση, αφού η μητέρα της μαθήτριας δηλώνει πως ο διευθυντής του σχολείου είναι ενήμερος για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Του ζητήθηκε να καλέσει τους γονείς ορισμένων παιδιών ώστε να σταματήσουν τα περιστατικά βίας και εκείνος απάντησε πως… δεν μπορούσε να βοηθήσει! Η μητέρα καταγγέλλει ακόμα πως έχει στείλει εξώδικα στο σχολείο και στο Υπουργείο Παιδείας από τον Οκτώβριο, κι όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ακόμα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Φουφόπουλος, δηλώνει πως η Εισαγγελία ήταν ενήμερη για το περιστατικό αίσχους και πως από τον Οκτώβριο στάλθηκαν εξώδικα στο σχολείο και στο Υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια γίνεται και δεύτερος ξυλοδαρμός εντός του σχολείου, οπότε και ακολούθησε μήνυση στις 5 Νοεμβρίου, στην οποία ζητήθηκε προστασία από τον Εισαγγελέα.

Και όμως, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την πλευρά του κράτους, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, και σα να μην έφτανε αυτό, η τραγική αδιαφορία της πολιτείας επιστεγάστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, με την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη που επίσης δεχόταν άγριο bullying.

Η παιδική βία σημειώνει ανησυχητική έξαρση

Τα απανωτά περιστατικά εκφοβισμών και επιθέσεων στα σχολεία και τις γειτονιές, αποκαλύπτουν ένα τραγικό κοινωνικό φαινόμενο που γιγαντώθηκε μετά την πανδημία, αυτό της παιδικής και εφηβικής βίας. Τα παιδιά μεγαλώνουν πέφτοντας θύματα ενός παντελώς αδιάφορου κράτους, και μιας λογικής των… «μεγάλων» που παραπέμπει σε «νόμους της ζούγκλας». Λογική η οποία εκκολάπτεται στις ψυχές των παιδιών από την προβληματική ανατροφή στις οικογένειες.

Τα διαζύγια «θερίζουν», τα σπίτια διαλύονται, οι οικογένειες χάνουν τη συνοχή τους, και αυτή η τραγική κατάσταση αντικατοπτρίζεται σε παιδιά που δεν βρίσκουν επιβεβαίωση στο οικογενειακό περιβάλλον και την αναζητούν μέσα από τον νόμο «του ισχυρού», επιλέγοντας την εφήμερη εξουσία της βίας.

Η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο. Διευθυντές σχολείων νίπτουν τας χείρας τους μπροστά σε τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς μαθητών. Εισαγγελείς επιδεικνύουν θλιβερά αντανακλαστικά. Γονείς δεν ενδιαφέρονται ή αδυνατούν να ελέγξουν τη παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους.

Το υπουργείο Παιδείας κωφεύει μπροστά στα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας. Όχι μόνο αδιαφορεί άλλα και μάλλον επιδιώκει την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων. Προτιμά να ασχολείται με «αξιολογήσεις» σχολείων και μαθητών που έχουν στόχο να βάλουν τη δημόσια Παιδεία σε ένα νεοφιλελεύθερο «καλούπι» απαξίωσης, ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα των ιδιωτών.

Ούτε το ότι θρηνήσαμε παιδιά από το bullying δεν κατάφερε να ξυπνήσει το κράτος από τον λήθαργο του. Ατιμωρησία, απάθεια και ανοχή στην παραβατικότητα, μέχρι να έρθει το επόμενο θύμα, και τότε να κάνουμε τους… έκπληκτους.

https://youtu.be/SzYjuLZDO6w

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φρίκη για νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας σε μαθήτρια: Απαθές το κράτος για τους «νόμους της ζούγκλας» στα σχολεία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.