ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπό έρευνα η Εύα Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους μπελάδες με τη δικαιοσύνη
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπό έρευνα η Εύα Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πρώην ευρωβουλευτής συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για ύποπτη δωροδοκία από κράτος του Κόλπου.

Αυτή ήταν η αρχική είδηση που διέρρευσε και παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα του BBC:

«Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι η χώρα προσπάθησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του κοινοβουλίου με δωρεές χρημάτων ή δώρα.

Μετρητά αξίας περίπου 600.000 ευρώ κατέσχεσε η βελγική αστυνομία σε έρευνες που διενήργησε σε 16 τοποθεσίες στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία δεν κατονόμασε την εν λόγω χώρα, αλλά ανεπιβεβαίωτες αναφορές τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι επρόκειτο για το Κατάρ.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι στόχευσε βοηθούς στο κοινοβούλιο.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι ένα κράτος του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του κοινοβουλίου για αρκετούς μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

«Αυτό γίνεται πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ευρύτερη έρευνα αφορά εγκληματικές οργανώσεις, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τα βελγικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Knack και Le Soir κάνουν λόγο για το Κατάρ με βάση πληροφορίες από «καλά ενημερωμένες πηγές».

Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Τέσσερα άτομα, γεννημένα το 1955, το 1969, το 1971 και το 1987, συνελήφθησαν για ανάκριση, μεταξύ των οποίων ένας πρώην βουλευτής της Ε.Ε.

Ενδέχεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, είπε ο εισαγγελέας.

Υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν επίσης από την αστυνομία, προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενό τους.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε στο Reuters ότι δεν θα σχολιάσει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές εάν χρειαστεί.

Να σημειωθεί ότι η 9η Δεκεμβρίου αποτελεί διεθνή ημέρα κατά της διαφθοράς, όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ και επισημαίνεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα Le Soir, μεταξύ των ελεγχόμενων για φερόμενη δωροληψία από το Κατάρ είναι και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Επίσης ο πρώην ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντζέρι καθώς και ο συνεργάτης της Καϊλή.

Σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται πληροφορίες από την εισαγγελία του Βελγίου, η έρευνα στο σπίτι της Καϊλή πραγματοποιήθηκε σήμερα (9/12) το απόγευμα και η ίδια έχει κληθεί για εξέταση.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το σχετικό ρεπορτάζ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπό έρευνα η Εύα Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.