EXTRATIME

Πως βγήκε το γλυκό Αρμενοβιλ και τι σημανει το ονομα του;

Από τα σαλόνια του Παρισιού στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, το Αρμενοβίλ διένυσε μια εκπληκτική διαδρομή
Πως βγήκε το γλυκό Αρμενοβιλ και τι σημανει το ονομα του;

Ένα γλυκό με ιστορία που ταξιδεύει από τα σαλόνια του Παρισιού έως τη Θεσσαλονίκη. Το Αρμενοβίλ, ένα ημιπαγωμένο επιδόρπιο με πλούσια κρέμα, μαρέγκες και καραμελωμένα αμύγδαλα, κουβαλά θρύλους στην καταγωγή και τη διαδρομή του.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, την εποχή της Μπελ Επόκ, ένας Γάλλος σεφ στο ξακουστό Pavillon d’Armenonville του Παρισιού φέρεται να επινόησε αυτό το εκλεπτυσμένο γλύκισμα. Συνδύασε βελούδινη κρέμα παρφέ με τραγανή μαρέγκα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και σάλτσα σοκολάτας, δημιουργώντας ένα επιδόρπιο τόσο φίνο που πήρε το όνομα του ίδιου του κομψού αυτού χώρου. Δεν άργησε να γοητεύσει την υψηλή κοινωνία του Παρισιού.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γάλλοι στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα σύστησαν το Αρμενοβίλ στους ντόπιους. Λίγο αργότερα, μετά το 1922, πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη με εμπειρίες γαλλικής ζαχαροπλαστικής εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και διέδωσαν το γλυκό στη νέα τους πατρίδα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, το Αρμενοβίλ είχε ριζώσει για τα καλά στη θεσσαλονικιώτικη ζαχαροπλαστική. Ζαχαροπλαστεία όπως το ιστορικό Φλόκα το σέρβιραν στο κέντρο, και οι οικογένειες το απολάμβαναν ως κυριακάτικο κέρασμα. Στην Αθήνα παρέμενε σχεδόν άγνωστο, όμως στη Θεσσαλονίκη έγινε σύμβολο της κοσμοπολίτικης αύρας της πόλης. Ήταν ένα φίνο, νοσταλγικό γλυκό – κειμήλιο μιας άλλης, πιο εκλεπτυσμένης εποχής.

Το Αρμενοβίλ είναι ουσιαστικά ένα παγωμένο παρφέ, κάτι μεταξύ παγωτού και τούρτας. Η βάση του είναι μια παγωμένη μους κρέμας, εμπλουτισμένη με θρυμματισμένες μαρέγκες που την κρατούν αφράτη, τραγανό αμύγδαλο κροκάν για έξτρα υφή και από πάνω πικρή σος σοκολάτας. Κάθε κουταλιά συνδυάζει την κρύα βελούδινη κρέμα, τη μαστιχωτή μαρέγκα, το καραμελωμένο αμύγδαλο και τη βαθιά γεύση σοκολάτας.

Παρά τη φαινομενικά «αρμενική» χροιά του ονόματος, η ονομασία προέρχεται από το γαλλικό Armenonville, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή του καταγωγή.

Με τα χρόνια, πιο σύγχρονα και εύκολα γλυκά έγιναν πιο δημοφιλή, και το Αρμενοβίλ σχεδόν ξεχάστηκε προς τα τέλη του 20ού αιώνα. Κάποιοι νοσταλγικοί ζαχαροπλάστες όμως διατήρησαν ζωντανή τη μνήμη του. Σήμερα έχει έρθει η αναβίωση: νέα ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη αφιερωμένα στο Αρμενοβίλ και δημιουργικοί σεφ ξαναφέρνουν αυτό το κλασικό γλυκό στο προσκήνιο, κάνοντάς το και πάλι διάσημο πέρα από το παλιό του κοινό. Το Αρμενοβίλ απολαμβάνει μια δεύτερη νιότη, μαγεύει ξανά το κοινό με τη ρετρό γοητεία του και επιβεβαιώνει τη θέση του στην ιστορία των επιδορπίων.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ντιέλα: Η υπουργός ΑΙ που παρουσίασε η Αλβανία δείχνει την αυγή του ολοκληρωτικού τεχνοφασισμού

Ντιέλα: Η υπουργός ΑΙ που παρουσίασε η Αλβανία δείχνει την αυγή του ολοκληρωτικού τεχνοφασισμού

Η Αλβανία μας καλωσορίζει στην εποχή της «πολιτευόμενης» τεχνητής νοημοσύνης, που έρχεται να οδηγήσει στην πλήρη διάλυση των δημοκρατιών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Μεταναστευτικό: Φόβοι για ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας στην Αγυιά Χανίων όπου φιλοξενούνται 1100 άτομα – Σε απόγνωση η τοπική κοινωνία

Μεταναστευτικό: Φόβοι για ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας στην Αγυιά Χανίων όπου φιλοξενούνται 1100 άτομα – Σε απόγνωση η τοπική κοινωνία

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους- Τρίτη νύχτα βίας και εντάσεων από εξαγριωμένους μετανάστες - Άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο

Κοινωνία
ExtraTime: Ο Καζαντζίδης νέος, ωραίος και… μοντέρνος (Σπάνια Φωτογραφία)

Ο Καζαντζίδης νέος, ωραίος και… μοντέρνος (Σπάνια Φωτογραφία)

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν ήταν το παλικάρι που κάθε οικογένεια του λαού ήθελε να έχει στο τραπέζι της.

ExtraTime
Κοινωνία: «Ψίθυροι από μελάνι»: Νέο podcast με τον Νίκο Θρασυβούλου, από το βιβλίο του Νίκου Αναγνωστάκη

«Ψίθυροι από μελάνι»: Νέο podcast με τον Νίκο Θρασυβούλου, από το βιβλίο του Νίκου Αναγνωστάκη

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος διαβάζει το κεφάλαιο «Μια Κυριακή στην οδό Φυλής 115», από το βιβλίο «Ψίθυροι από μελάνι» του Νίκου Αναγνωστάκη

Κοινωνία
ExtraTime: «Ζώα-φυτά»: Η ιδιαίτερη ποιητική συλλογή της Δήμητρας Κατιώνη

«Ζώα-φυτά»: Η ιδιαίτερη ποιητική συλλογή της Δήμητρας Κατιώνη

«Τα φύλλα είναι οι πτητικές μηχανές του χώματος. Περιμένουν την τελευταία σου πνοή. Ανάσταση νεκρών με το πρώτο τους αεράκι».

ExtraTime
Κοινωνία: Αντώνης Σαμαράς – Τέμπη: Παρέμβαση ανθρωπιάς από τον χαροκαμένο πατέρα –  Ανήθικο το «όχι» στους γονείς για εκταφή των παιδιών τους

Αντώνης Σαμαράς – Τέμπη: Παρέμβαση ανθρωπιάς από τον χαροκαμένο πατέρα – Ανήθικο το «όχι» στους γονείς για εκταφή των παιδιών τους

«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

Κοινωνία
Market: Η SEAJETS εγκαινιάζει την παιδική χαρά στο Πάρκο Νεολαίας του Δήμου Κηφισιάς στη Νέα Ερυθραία

Η SEAJETS εγκαινιάζει την παιδική χαρά στο Πάρκο Νεολαίας του Δήμου Κηφισιάς στη Νέα Ερυθραία

Σπουδαία κίνηση από την SEAJETS!

Market
ExtraTime: Το μεγάλο ταλέντο που έφυγε σαν σήμερα στα 26 του χρόνια

Το μεγάλο ταλέντο που έφυγε σαν σήμερα στα 26 του χρόνια

(VIDEO) «Εφηύρε» κατά τον ίδιο την «Συμπαντική Αμερικάνικη Μουσική»

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα έγινε η συναυλία που έγραψε ιστορία

Σαν σήμερα έγινε η συναυλία που έγραψε ιστορία

(VIDEO) Το ίδιο και ο ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος που αποτύπωσε στιγμές της

ExtraTime