EXTRATIME

Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Τα μακαρόνια του 17ου αιώνα δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν πολυτελές φαγητό των πλουσίων
Πως έτρωγαν τα μακαρόνια οι πλούσιοι του 17ου αιώνα; Καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα, σάλτσες κλπ

Σήμερα, η εικόνα ενός αχνιστού πιάτου μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα είναι τόσο συνυφασμένη με την ιταλική κουζίνα που μοιάζει διαχρονική. Όμως, αν επιστρέψουμε στον 17ο και 18ο αιώνα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα μακαρόνια δεν ήταν φαγητό των φτωχών, αλλά πολυτέλεια των ευγενών και των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, και οι τρόποι που τα κατανάλωναν δεν θυμίζουν σε τίποτα το σήμερα. Σάλτσες με βάση την ντομάτα δεν υπήρχαν, ενώ η γεύση τους ήταν συχνά γλυκιά, με ζάχαρη, κανέλα και μέλι να αποτελούν βασικά υλικά στην παρασκευή τους.

Την εποχή εκείνη, τα ζυμαρικά φτιάχνονταν κυρίως στο χέρι και η παραγωγή τους απαιτούσε χρόνο και τεχνική. Η μαζική παραγωγή δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα, και αυτό τα καθιστούσε προσιτά μόνο στις εύπορες τάξεις. Στις αυλές των ευγενών, οι σεφ ετοίμαζαν περίτεχνα πιάτα με μακαρόνια, χρησιμοποιώντας ακριβά υλικά όπως σαφράν, αμύγδαλα και σπάνια μπαχαρικά. Αντί να βράζονται και να σερβίρονται με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, συχνά ψήνονταν σε πίτες ή αναμειγνύονταν με κρέμες και τυριά που έδιναν μια τελείως διαφορετική υφή και γεύση.

Η ζάχαρη ήταν ένα βασικό στοιχείο στις γεύσεις της εποχής. Πριν το κύμα της γαλλικής γαστρονομικής επανάστασης που εισήγαγε τις πιο αυστηρές διακρίσεις ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, τα περισσότερα φαγητά συνδύαζαν και τις δύο γεύσεις. Πολλά πιάτα περιείχαν γλυκά και αλμυρά συστατικά μαζί, και τα ζυμαρικά δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Τα μακαρόνια συχνά μαγειρεύονταν με σάλτσες βασισμένες στο μέλι ή σε γλυκό κρασί, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που σήμερα θα έμοιαζε περισσότερο με επιδόρπιο παρά με κυρίως πιάτο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ντομάτα, που σήμερα κυριαρχεί στις σάλτσες των ζυμαρικών, ήταν ακόμα μια άγνωστη ή τουλάχιστον μη αποδεκτή γεύση στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Αν και είχε φτάσει στην Ευρώπη από την Αμερική τον 16ο αιώνα, θεωρούνταν ύποπτη και μη βρώσιμη. Οι πρώτες γραπτές αναφορές σε μακαρόνια με ντομάτα εμφανίζονται μόλις στα τέλη του 18ου αιώνα, και ακόμα και τότε, η εξάπλωσή τους ήταν αργή. Οι Ιταλοί χρειάστηκαν σχεδόν έναν αιώνα για να την ενσωματώσουν στην καθημερινή τους διατροφή, και μέχρι τότε, τα μακαρόνια καταναλώνονταν με τρόπο που σήμερα θα φαινόταν εξωπραγματικός.

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η εκβιομηχάνιση της παραγωγής των ζυμαρικών. Στη Νάπολη, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, η χρήση μηχανών για την παρασκευή ζυμαρικών τα έκανε φθηνότερα και πιο προσιτά στα λαϊκά στρώματα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η κατανάλωση των ζυμαρικών απομακρύνθηκε από τις αριστοκρατικές κουζίνες και έγινε καθημερινή συνήθεια για τον μέσο Ιταλό. Όμως, μέχρι να επικρατήσει το μοντέλο που γνωρίζουμε σήμερα, τα μακαρόνια πέρασαν από μια μακρά φάση όπου ήταν πιο κοντά σε επιδόρπιο παρά σε κυρίως γεύμα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Ένας σπουδαίος ερμηνευτής γιορτάζει σήμερα

Ένας σπουδαίος ερμηνευτής γιορτάζει σήμερα

Στόλισε τόσο το παραδοσιακό, όσο και το λαϊκό και έντεχνο τραγούδι Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης γεννήθηκε στον Άγιο Θωμά Μονοφατσίου Ηράκλειου της Κρήτης στις 28 Ιουνίου του 1946. Από παιδί υπηρέτησε τη μουσική ως λυράρης και τραγουδιστής. Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης έκανε το ντεμπούτο του στη δισκογραφία το 1965 με μια δική του δημιουργία το χανιώτικο συρτό...

ExtraTime
ExtraTime: Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αυτός ο αδένας ήταν η βρύση της ψυχής. Σήμερα τον λένε τρίτο μάτι.

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αυτός ο αδένας ήταν η βρύση της ψυχής. Σήμερα τον λένε τρίτο μάτι.

Την είπαν “κωνάριο”, πίστεψαν ότι ρυθμίζει το πνεύμα, τη φαντάστηκαν ως μάτι που βλέπει το φως της ψυχής

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί η καταγωγή σου μπορεί να κάνει κάποια φάρμακα επικίνδυνα

Γιατί η καταγωγή σου μπορεί να κάνει κάποια φάρμακα επικίνδυνα

Υπάρχουν φάρμακα που είναι ακίνδυνα για τον έναν και επικίνδυνα για τον άλλον. Όχι από ατύχημα, αλλά από DNA.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν ο πρώτος που έφτιαξε παγκόσμια αυτοκρατορία, αλλά είχε δύσκολο όνομα, γι’ αυτό και δεν τον ξέρουμε

Ήταν ο πρώτος που έφτιαξε παγκόσμια αυτοκρατορία, αλλά είχε δύσκολο όνομα, γι’ αυτό και δεν τον ξέρουμε

Είχε στρατό, φόρους, επαρχίες, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Ήταν ο πρώτος που έφτιαξε αυτοκρατορία. Αλλά τον λέγανε Tiglath-Pileser, και δεν τον μάθαμε ποτέ.

ExtraTime
ExtraTime: Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του 20ού αιώνα γράφτηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από 4 κρατούμενους

Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του 20ού αιώνα γράφτηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από 4 κρατούμενους

Δεν είχαν παρτιτούρες. Ούτε όργανα. Ούτε φαγητό. Είχαν μόνο μια έμπνευση

ExtraTime
ExtraTime: 28 Ιουνίου: Τραγούδια, αφιερώσεις και όχι μόνο… για όσους γιορτάζουν

28 Ιουνίου: Τραγούδια, αφιερώσεις και όχι μόνο… για όσους γιορτάζουν

Σεργιανάμε «μουσικά» και «κινηματογραφικά» στα χρόνια με αφορμή το εορτολόγιο.

ExtraTime
ExtraTime: 28 Ιουνίου έφυγε ένας από τους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών

28 Ιουνίου έφυγε ένας από τους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών

Αν είχε γεννηθεί σε άλλη χώρα, και όχι στην Ελλάδα, σήμερα θα «βούιζε» ο πλανήτης

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν φυγάς της Γαλλικής Επανάστασης, πήγε στην Αγγλία για μια γυναίκα και άλλαξε τον κόσμο μαζί με τον γιο του

Ήταν φυγάς της Γαλλικής Επανάστασης, πήγε στην Αγγλία για μια γυναίκα και άλλαξε τον κόσμο μαζί με τον γιο του

Έφυγε από τη Γαλλία για να σώσει τη ζωή του. Πήγε στην Αγγλία για τον έρωτα. Και με τον γιο του άλλαξε για πάντα τον κόσμο που ξέρουμε.

ExtraTime
ExtraTime: Σαν σήμερα έφυγε ένας κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός

Σαν σήμερα έφυγε ένας κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός

Τυχεροί όσοι τον απόλαυσαν και στο σανίδι, άτυχοι όσοι δεν γεύτηκαν αυτό το προνόμιο.

ExtraTime