EXTRATIME

Αφού τρώμε σούσι και δεν παθαίνουμε τίποτα, σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ωμές τσιπούρες και λαβράκια;

Η φρεσκάδα δεν σκοτώνει τα παράσιτα. Γιατί το σούσι δεν είναι απλώς ωμό ψάρι και γιατί δεν πρέπει να φας ωμή τσιπούρα ή λαβράκι αν δεν ξέρεις το «γιατί».
Αφού τρώμε σούσι και δεν παθαίνουμε τίποτα, σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ωμές τσιπούρες και λαβράκια;

Το σούσι έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για πολλούς. Ωμό ψάρι, κομμένο με ακρίβεια, σερβιρισμένο με ρύζι και σόγια. Και αφού το τρώμε χωρίς να παθαίνουμε τίποτα, γιατί να μην κόψουμε μια ωμή τσιπούρα ή ένα λαβράκι στο σπίτι και να το απολαύσουμε το ίδιο;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν έχουν όλα τα ψάρια τις ίδιες πιθανότητες για παράσιτα. Τα ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και ορισμένα του θαλασσινού, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, μπορούν να είναι φορείς του anisakis, ενός σκουληκιού που δεν φαίνεται πάντα με γυμνό μάτι και μπορεί να περάσει στον άνθρωπο. Η κατάποση του anisakis μπορεί να προκαλέσει από οξύ στομαχικό πόνο μέχρι αλλεργικό σοκ.

Στην Ιαπωνία και σε κάθε εστιατόριο που σερβίρει σούσι με ωμό ψάρι, υπάρχει κανόνας: το ψάρι πρέπει να έχει καταψυχθεί σε θερμοκρασία -20°C για τουλάχιστον 24 ώρες. Μόνο έτσι εξουδετερώνονται τα περισσότερα παράσιτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποστειρωμένο. Αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές από ένα ψάρι που μόλις βγήκε από τη θάλασσα και κόπηκε σε φέτες χωρίς καμία προετοιμασία.

Και δεν είναι μόνο τα παράσιτα. Η τσιπούρα και το λαβράκι, ιδίως αν προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, ενδέχεται να φέρουν βακτήρια ή ιούς που δεν καταστρέφονται αν δεν υπάρξει θερμική επεξεργασία ή βαθιά κατάψυξη. Το σούσι, ακόμη και το sashimi, δεν είναι ωμό ψάρι «όπως να ‘ναι». Είναι ειδικά επεξεργασμένο για να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Η ευκολία με την οποία κάποιος φαντάζεται ότι μπορεί να κόψει ένα ωμό λαβράκι και να το φάει, γιατί «είναι φρέσκο», είναι παγίδα. Η φρεσκάδα δεν σκοτώνει τα παράσιτα. Η γνώση όμως τα προλαβαίνει. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τέτοιο πιάτο στο σπίτι, πρέπει πρώτα να περάσει από την κατάψυξη — και όχι σε μια οικιακή κατάψυξη 4 αστέρων, αλλά σε βαθιά επαγγελματική.

Το σούσι είναι κουλτούρα, τεχνική και φροντίδα. Το ωμό ψάρι δεν είναι πάντα επικίνδυνο. Αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όταν δεν του φερόμαστε όπως του αξίζει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Ήξερες ότι ο πραγματικός Αλαντίν είχε δύο τζίνι και μπορούσε να ζητήσει όσες ευχές ήθελε;

Ήξερες ότι ο πραγματικός Αλαντίν είχε δύο τζίνι και μπορούσε να ζητήσει όσες ευχές ήθελε;

Ξέρεις ότι ο πραγματικός Αλαντίν είχε δύο τζίνι και μπορούσε να ζητήσει όσες ευχές ήθελε;

ExtraTime
ExtraTime: Πριν να αρχίσουν να κουνάνε το ραβδί με τα χέρια, οι μαέστροι χτυπούσαν με αυτό το πάτωμα, μέχρι που ένας χτύπησε το πόδι του, μολύνθηκε και πέθανε

Πριν να αρχίσουν να κουνάνε το ραβδί με τα χέρια, οι μαέστροι χτυπούσαν με αυτό το πάτωμα, μέχρι που ένας χτύπησε το πόδι του, μολύνθηκε και πέθανε

Ο διάσημος μαέστρος Lully πέθανε μετά από τραυματισμό από το ίδιο του το ραβδί, που χρησιμοποιούσε για να χτυπά το πάτωμα κρατώντας το ρυθμό.

ExtraTime
ExtraTime: Όταν το να γράφεις ερωτικά ποιήματα σε γυναίκες ήταν έγκλημα και σε έδιωχνε από τη χώρα

Όταν το να γράφεις ερωτικά ποιήματα σε γυναίκες ήταν έγκλημα και σε έδιωχνε από τη χώρα

Η τέχνη της αγάπης ήταν επικίνδυνη στη μεσαιωνική Ισλανδία. Τα ερωτικά ποιήματα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξορία και την κοινωνική καταδίκη.

ExtraTime
ExtraTime: Το 1998 έγινε μια προσπάθεια να αλλάξει η ώρα ολόκληρου του πλανήτη σε κάτι εντελώς καινούριο

Το 1998 έγινε μια προσπάθεια να αλλάξει η ώρα ολόκληρου του πλανήτη σε κάτι εντελώς καινούριο

Η Swatch ήθελε να αλλάξει τον τρόπο που μετράμε τον χρόνο.

ExtraTime
ExtraTime: Το άρωμα που φόραγε ο Ναπολέων κυκλοφορεί ακόμα, και μπορείς να το πάρεις για να μυρίζεις όπως μύριζε ο Ναπολέων

Το άρωμα που φόραγε ο Ναπολέων κυκλοφορεί ακόμα, και μπορείς να το πάρεις για να μυρίζεις όπως μύριζε ο Ναπολέων

Το 4711 δεν είναι απλώς άρωμα. Είναι το άρωμα που φόραγε ο Ναπολέων καθημερινά, και κυκλοφορεί ακόμα με την ίδια συνταγή.

ExtraTime
ExtraTime: Ο πονηρός πολιτικός που έδινε στους άλλους ουίσκι και εκείνος έπινε νερό για να ελέγχει το παιχνίδι

Ο πονηρός πολιτικός που έδινε στους άλλους ουίσκι και εκείνος έπινε νερό για να ελέγχει το παιχνίδι

Σου έδινε γεμάτο ποτήρι. Και κρατούσε το δικό του σχεδόν άδειο από ουίσκι. Έτσι ο Λίντον Τζόνσον έλεγχε τη Γερουσία χωρίς να σηκώσει φωνή.

ExtraTime
ExtraTime: Τον έδιωξε η Βασίλισσα επειδή άφησε έγκυο την κυρία επί των τιμών και όχι επειδή αερίστηκε μπροστά της

Τον έδιωξε η Βασίλισσα επειδή άφησε έγκυο την κυρία επί των τιμών και όχι επειδή αερίστηκε μπροστά της

Όχι, δεν τον έδιωξε επειδή αερίστηκε. Τον έδιωξε επειδή άφησε έγκυο την κυρία επί των τιμών της.

ExtraTime
ExtraTime: Ο πασίγνωστος συγγραφέας που επέζησε από 2 αεροπορικά δυστυχήματα μέσα σε 2 μέρες και βγήκε από τη ζούγκλα με μπανάνες και τζιν

Ο πασίγνωστος συγγραφέας που επέζησε από 2 αεροπορικά δυστυχήματα μέσα σε 2 μέρες και βγήκε από τη ζούγκλα με μπανάνες και τζιν

Τον πέρασαν για νεκρό. Δύο φορές. Σε δύο μέρες. Ο Χέμινγουεϊ βγήκε από τη ζούγκλα με μπανάνες και ένα μπουκάλι τζιν.

ExtraTime
ExtraTime: Η εμμονή με ένα anime έκανε άγνωστο χρήστη να λύσει μαθηματικό πρόβλημα 25 χρόνων

Η εμμονή με ένα anime έκανε άγνωστο χρήστη να λύσει μαθηματικό πρόβλημα 25 χρόνων

Ήθελε μόνο να βρει τη σωστή σειρά για να δει το Haruhi Suzumiya.

ExtraTime