MUST READ

Έσωσε το Μεσολόγγι τα Χριστούγεννα και το πλήρωσε με αίμα. Οι Τούρκοι εκδικήθηκαν σφάζοντας την οικογένειά του

Πριν τα Χριστούγεννα του 1822, αποκάλυψε στους Έλληνες το σχέδιο των Τούρκων. Το Μεσολόγγι σώθηκε.
Έσωσε το Μεσολόγγι τα Χριστούγεννα και το πλήρωσε με αίμα. Οι Τούρκοι εκδικήθηκαν σφάζοντας την οικογένειά του

Ονομάζονταν Γεώργιος Ζούκας, αλλά η Ιστορία τον θυμάται ως Ιωάννη Γούναρη. Ήταν από τα Ιωάννινα και είχε βρεθεί υπό τις διαταγές του Ομέρ Βρυώνη, σε μια εποχή που η πατρίδα του και οι τύχες των ανθρώπων της κρίνονταν από σκιές και προδοσίες. Στην Πρώτη Πολιορκία του Μεσολογγίου το 1822, ο Γούναρης ήταν έμπιστος κυνηγός του πασά. Είχε την ελευθερία να κινείται ανάμεσα στα στρατόπεδα χωρίς υποψίες. Κανείς όμως δεν ήξερε τι ετοίμαζε μέσα του.

Παραμονή Χριστουγέννων, ο Γούναρης έμαθε πως τα οθωμανικά στρατεύματα ετοιμάζουν γενική έφοδο το ξημέρωμα της 25ης Δεκεμβρίου. Οι Μεσολογγίτες θα βρίσκονταν στις εκκλησίες. Η πόλη θα ήταν αφύλακτη. Ήταν σχέδιο σφαγής, όχι μάχης. Το κουβάλησε πάνω του για ώρες, δισταγμούς, φόβο, αναστολές. Το βράδυ πήρε την απόφαση. Μέσω του γραμματέα του Μάρκου Μακρή, ενημέρωσε τους Έλληνες για την επικείμενη επίθεση. Ο Μαυροκορδάτος δεν δίστασε· ενίσχυσε αμέσως τη νότια πλευρά του φρουρίου και διέταξε ετοιμότητα παντού. Όταν ήρθε το πρωί, η εφόρμηση αποκρούστηκε. Το Μεσολόγγι σώθηκε.

Δεν σώθηκε όμως η οικογένειά του. Ο Ομέρ Βρυώνης είχε κρατήσει υπόδουλη τη γυναίκα και τα παιδιά του στην Άρτα. Τους κατέσφαξε ως αντίποινα. Τους έσφαξε όλους, για να δώσει ένα μήνυμα: πως η προδοσία πληρώνεται με αίμα. Ο Γούναρης έμεινε μόνος. Το Μεσολόγγι είχε αντέξει, αλλά η ψυχή του είχε λυγίσει.

Ο Κουντουριώτης τού έδωσε διαταγή αποζημίωσης. Έγγραφο επίσημο, που διέταζε τη Διοίκηση να του δοθούν 1.500 γρόσια. Μα για δυο μήνες γύρναγε στα υπουργεία ζητώντας αυτό που του είχαν υποσχεθεί. Έπαιρνε μόνο σιωπές. Τελικά του έδωσαν 120 φοίνικες. Τίποτα. Ήταν πια ένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, χωρίς οικογένεια, χωρίς πατρίδα.

Το 1833 κατέφυγε στο Μεσολόγγι, στη Μονή Παναγίας Ελεούσας, στην Αιτωλοακαρνανία. Εκεί εκάρη μοναχός. Έφτιαξε το μοναστήρι με τα χέρια του, το ανακαίνισε πέτρα-πέτρα. Δεν ήθελε να βλέπει άνθρωπο. Ούτε να τον βλέπουν. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ξεχάστηκε. Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος δεν τον θυμόταν. Μόνο όταν ήρθε στην εξουσία ο Όθωνας, του έδωσαν ένα κομμάτι γης γύρω από τη μονή. Ένας μικρός φόρος τιμής. Αργά.

Πέρασαν χρόνια. Άλλοι είπαν πως πέθανε εκεί. Άλλοι πως γύρισε στην κοσμική ζωή. Η Ιστορία ποτέ δεν τον τοποθέτησε δίπλα στους γνωστούς ήρωες. Κι όμως, χωρίς αυτόν το Μεσολόγγι ίσως να είχε χαθεί πριν καν φτάσει στην Έξοδο. Κι η Επανάσταση ίσως να είχε σταματήσει στα Χριστούγεννα του ’22. Ήταν ένας άνθρωπος που διάλεξε την πατρίδα αντί για την οικογένειά του. Και δεν ξαναχαμογέλασε ποτέ.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read