MUST READ

Εγώ είμαι Ρωμιός, δεν σ’ έχω ξαναδεί στη ζωή μου, είπε και ανέβηκε μόνος του τα σκαλιά για τον αποκεφαλισμό του

Ο Παύλος ο Νεομάρτυρας από την Αροανία δεν αρνήθηκε την πίστη του. Δήλωσε «Εγώ είμαι Ρωμιός» και ανέβηκε με παρρησία τα σκαλιά προς τον θάνατο.
Εγώ είμαι Ρωμιός, δεν σ’ έχω ξαναδεί στη ζωή μου, είπε και ανέβηκε μόνος του τα σκαλιά για τον αποκεφαλισμό του

Γεννήθηκε στην Αροανία Καλαβρύτων, σ’ ένα χωριό γαντζωμένο στις βουνοκορφές, εκεί όπου η πέτρα και η πίστη μοιάζουν με το ίδιο υλικό. Τον έλεγαν Παύλο. Δεν ήταν γόνος μεγάλης οικογένειας. Δεν ήταν στρατηγός, ούτε πολιτικός. Ήταν τσαγκάρης. Ένας απλός μάστορας που σιωπηλά, χωρίς να το φωνάξει, έφτιαχνε παπούτσια για να πατάνε σταθερά οι άλλοι. Ώσπου ήρθε η στιγμή που έπρεπε να πατήσει σταθερά ο ίδιος – πάνω στον φόβο, πάνω στον θάνατο.

Έφυγε από την Πελοπόννησο και έφτασε στο Άγιο Όρος. Μπήκε στο Ρωσικό μοναστήρι. Κούρεψε τα μαλλιά του, φόρεσε ράσο και δεν κοίταξε πίσω. Έγινε Μοναχός. Εκεί μέσα, ανάμεσα στους ψιθύρους των αγρυπνιών και τις σκονισμένες σελίδες της Καινής Διαθήκης, αναζήτησε τη φωνή του Θεού. Και φαίνεται πως την άκουσε. Γιατί όταν ήρθε η ώρα της δοκιμασίας, δεν δίστασε.

Τον συνέλαβαν στην Τρίπολη. Οι Οθωμανοί τον θεώρησαν αποστάτη. Είχε προηγουμένως αναγκαστεί, για λόγους επιβίωσης, να προσποιηθεί αλλόθρησκος – κάτι που δεν άντεξε. Μετανιωμένος, εξομολογήθηκε, γύρισε στην πίστη του και θέλησε να ζήσει με τη συνείδησή του καθαρή. Μα δεν του το συγχώρεσαν. Τον έσυραν μπροστά στον ηγεμόνα της πόλης και του είπαν:
«Εσύ είσαι που με εξάπατησες»

Η απάντησή του ήταν η φράση που έμεινε αθάνατη:
«Εγώ είμαι Ρωμιός. Δεν σ’ έχω ξαναδεί στη ζωή μου»

Με βλέμμα ήρεμο και λόγο καθαρό, δήλωσε πως δεν είχε ποτέ ξανασυναντήσει τον ηγεμόνα, και πως το μόνο που είχε να φοβηθεί ήταν ο Θεός. Τον ρώτησαν ποιος είναι ο αντίδικός του.
«Η πίστις εις τον αληθινόν Θεόν, εις την Αγίαν Τριάδα», απάντησε.

Δεν εκλιπαρούσε. Δεν παρακαλούσε. Δεν διαπραγματευόταν. Αντιθέτως, την επομένη μέρα, 22 Μαΐου 1818, ανέβηκε μόνος του τα σκαλιά που οδηγούσαν στον Κεχαγιάμπεη. Ούτε αλυσίδες, ούτε φωνές, ούτε φρουρά που να τον σπρώχνει. Ο μοναχός Παύλος στάθηκε μόνος μπροστά στην εξουσία. Ήρεμος. Σαν να έβγαινε από τον νάρθηκα του μοναστηριού.

Λίγες στιγμές αργότερα, του έκοψαν το κεφάλι. Δεν άφησε πίσω του περιουσία, ούτε διαθήκη. Άφησε μόνο τη στάση του. Ένα παράδειγμα. Μια πράξη αφοσίωσης και τιμής. Κι αυτή η πράξη είναι γραμμένη – όχι σε χρυσό, αλλά στην ψυχή κάθε ανθρώπου που ξέρει ότι αξίζει να πεθαίνεις για αυτό που πιστεύεις.

Σήμερα, εκείνοι που περνούν από την Τρίπολη δεν γνωρίζουν ότι κάποτε, σε εκείνο το χώμα, ένας άνθρωπος ανέβηκε μόνος του στον θάνατο για να κρατήσει την ψυχή του ζωντανή. Δεν έκρυψε το πρόσωπό του. Δεν αρνήθηκε τον Θεό του. Και όταν ήρθε η στιγμή, δεν έκανε πίσω.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read