EXTRATIME

Τους πλήρωναν 8 εκατομμύρια νομίσματα το χρόνο για να μην τους επιτεθούν. Τα πήραν, εξοπλίστηκαν, και μετά τους ισοπέδωσαν.

Οι Ρωμαίοι πλήρωναν τους Δάκες για ειρήνη. Εκείνοι πήραν τα λεφτά, ετοίμασαν πόλεμο, και τελικά οδηγήθηκαν στην ισοπέδωση.
Τους πλήρωναν 8 εκατομμύρια νομίσματα το χρόνο για να μην τους επιτεθούν. Τα πήραν, εξοπλίστηκαν, και μετά τους ισοπέδωσαν.

Το 89 μ.Χ. η Ρώμη υπέστη μια από τις πιο ντροπιαστικές ταπεινώσεις στην ιστορία της. Οι Δάκες, υπό τον βασιλιά Δεκέβαλο, είχαν επιτεθεί και νικήσει τις ρωμαϊκές λεγεώνες στη Μοισία. Ο αυτοκράτορας Δομιτιανός, ανίκανος να αντέξει άλλο ένα μέτωπο, υπέγραψε ειρήνη. Όχι όμως μια απλή συμφωνία, αλλά μια ταπείνωση: η Ρώμη δεσμευόταν να πληρώνει τεράστια ποσά στον Δεκέβαλο κάθε χρόνο.

Οι Ρωμαίοι του έδιναν ό,τι χρειαζόταν. Ουσιαστικά, του χρηματοδοτούσαν το κράτος. Ο φόρος υποτέλειας υπολογίζεται σε 8 εκατομμύρια σηστέρτιους το χρόνο — ένα ποσό ικανό να εξοπλίσει και να πληρώσει ολόκληρο στρατό. Μαζί με αυτό ήρθαν και μηχανικοί, γιατροί, ακόμη και όπλα και πολιορκητικά μηχανήματα. Ήταν η απόλυτη ειρήνη του τρόμου: πληρώνουμε, για να μην σε ξαναδούμε απέναντί μας.

Αλλά ο Δεκέβαλος είχε άλλα σχέδια. Με τα λεφτά των Ρωμαίων ενίσχυσε τα τείχη του, δημιούργησε νέα οχυρά, αναδιοργάνωσε τον στρατό του και στρατολόγησε νέες δυνάμεις. Τα ρωμαϊκά λεφτά γίνονταν ξίφη εναντίον των Ρωμαίων. Δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση τήρησης της ειρήνης. Όλη η συμφωνία ήταν μια γιγάντια στρατηγική παγίδα.

Όταν ανέλαβε ο Τραϊανός το 98 μ.Χ., οι πράξεις του Δεκέβαλου δεν έμειναν αναπάντητες. Η Ρώμη δεν πλήρωνε πλέον· ετοίμαζε εκστρατεία. Ο Τραϊανός οδήγησε δύο πολέμους στη Δακία — το 101-102 και το 105-106 μ.Χ. — και έφερε το απόλυτο τέλος. Η Σαρμιζεγετούσα κάηκε, ο Δεκέβαλος αυτοκτόνησε για να μη συρθεί ντροπιασμένος και ολόκληρη η περιοχή έγινε επαρχία της Ρώμης.

Ο θησαυρός του Δεκέβαλου, σύμφωνα με έναν προδότη, κρυβόταν στον ποταμό Στρέι. Όταν οι Ρωμαίοι τον βρήκαν, υπολογίστηκε σε 165.000 κιλά χρυσού και 331.000 κιλά αργύρου. Ήταν η απόδειξη του πόσο κόστισε στη Ρώμη αυτή η ειρήνη. Και πόσο ακριβά την πήρε πίσω.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 17 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Κυριακή 17 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Κυριακή 17 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων ο Άγιος Δημήτριος ο Μοναχός από τη Σαμαρίνα της Πίνδου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 17 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 17 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 17 Αυγούστου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 16 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Σάββατο 16 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Σάββατο 16 Αυγούστου η εκκλησία τιμά την μνήμη μεταξύ άλλων του Αγίου Διομήδου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 16 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 16 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 16 Αυγούστου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου για τον Καζαντζίδη στην Πύδνα Πιερίας

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου για τον Καζαντζίδη στην Πύδνα Πιερίας

Το έργο του Κώστα Μπαλαχούτη «Δεν με σβήνει κανένας» με ξεχωριστούς ομιλητές στο κτήμα της «KITRVS Οινοποιητική».

ExtraTime
ExtraTime: Σαν φυλλάδιο σούπερ μάρκετ η φανέλα της Βόλφσμπεργκερ

Σαν φυλλάδιο σούπερ μάρκετ η φανέλα της Βόλφσμπεργκερ

Καλό το marketing αλλά.... υπάρχουνε και όρια.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κοίμηση της Θεοτόκου: «Έχεις την εύνοια της Παναγίας; – Έχεις το παν. Δεν την έχεις; – Έχασες το παν»

Κοίμηση της Θεοτόκου: «Έχεις την εύνοια της Παναγίας; – Έχεις το παν. Δεν την έχεις; – Έχασες το παν»

Η «σκανδαλώδης» βοήθεια της Παναγίας είναι ισόβιο δώρο για όλους μας, αρκεί να έχουμε τη θέληση να το επωφεληθούμε

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Τραγούδια για την «Παναγία» και μαζί μια προτροπή

Τραγούδια για την «Παναγία» και μαζί μια προτροπή

Πάμπολλες οι αναφορές στη χάρη της, σε όλα τα μήκη και πλάτη τη τραγουδοποιίας.

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 15 Αυγούστου – Κοίμησις της Θεοτόκου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Παρασκευή 15 Αυγούστου – Κοίμησις της Θεοτόκου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Παρασκευή 15 Αυγούστου η Εκκλησία γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ατζέντα