MUST READ

Παρίστανε τον μοναχό για να πάρει αρχαία χειρόγραφα και να τα σώσει από τη λήθη

Ποιος ήταν ο Έλληνας λόγιος που παρίστανε τον μοναχό για να διασώσει χειρόγραφα του Ιππόλυτου, του Βαβρίου και του Φιλόστρατου;
Παρίστανε τον μοναχό για να πάρει αρχαία χειρόγραφα και να τα σώσει από τη λήθη

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μήνου. Ήθελε όμως να μείνει στην Ιστορία. Έτσι, το άλλαξε. Πρώτα το έκανε Μηνάς Μηναΐδης. Μετά Μινωίδης. Και τελικά, Μηνάς Μηνωίδης. Ένας άνθρωπος που δεν άλλαξε μόνο το όνομά του. Άλλαξε και την πορεία της ελληνικής γραμματείας.

Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1788. Σπούδασε στη Χίο, στο Άγιο Όρος, στη Θεσσαλονίκη. Ήταν φιλόλογος, μαθηματικός, θεολόγος και διευθυντής σχολών. Έφτιαξε προσωπική βιβλιοθήκη με 182 τόμους, μετέφρασε γαλλικά μαθηματικά και αλληλογραφούσε με τον Κοραή.

Το 1819, όταν ο Γιουσούφ Μπέης σφαγίασε τους Έλληνες στις Σέρρες, ο Μηνάς έχασε μέλος της οικογένειάς του. Έφυγε για τη Μασσαλία και από εκεί στο Παρίσι. Εκεί συνδέθηκε στενά με τον Κοραή. Αλλά όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, τον αποκήρυξε.

Έγραψε λίβελλο με τίτλο «Μενέδημος», όπου χαρακτήρισε τον Κοραή φθορέα της γλώσσας. Η φράση του έμεινε στην Ιστορία: «Βολταίρος εγέννησε Κοραή, Κοραής δε εγέννησε Φαρμακίδη, Φαρμακίδης δε εγέννησε Καΐρη». Ήταν το πιο αιχμηρό βέλος της ελληνικής φιλολογικής διαμάχης.

Παράλληλα, έγραψε επιστολές στους βασιλείς της Ευρώπης υπέρ της Ελλάδας. Εξήγησε την πολιτική της Αυστρίας, κάλεσε σε βοήθεια τον ευρωπαϊκό λαό και υπερασπίστηκε τον Καποδίστρια όταν τον δολοφόνησαν. Το 1836 χτύπησε και τη βαυαροκρατία: έστειλε στη Γαλλική Βουλή φυλλάδιο για την κατάσταση στην Ελλάδα. Του είπαν: «Σου ομολογούμε χάριτας, διότι ηλευθέρωσας της ξενοκρατίας την Ελλάδα».

Και τότε ξεκίνησε η αποστολή της ζωής του. Με την υποστήριξη της Γαλλικής κυβέρνησης, οργάνωσε τρεις επιστημονικές αποστολές σε μονές και βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Για να έχει πρόσβαση στα αρχεία του Αγίου Όρους και άλλων μοναστηριών, υπέγραψε τα κείμενά του με το ψευδώνυμο “Ιάκωβος Ιερομόναχος εκ Βατοπεδίου”. Δεν ντύθηκε μοναχός. Αλλά παρουσίασε τον εαυτό του ως τέτοιον, για να αποκτήσει εμπιστοσύνη και άδεια.

Μεταξύ 1840 και 1855, διέσχισε την Ελλάδα, καταγράφοντας και αποκτώντας χειρόγραφα. Τα παρέδωσε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Χάρη σ’ αυτόν διασώθηκαν τα χαμένα έργα του Ιππόλυτου, του Βαβρίου και του Φιλόστρατου. Ήταν σαν να άνοιξε παράθυρο στην αρχαία Ελλάδα, μέσα από τη σκόνη των αιώνων.

Το γαλλικό κράτος του έδωσε ισόβια σύνταξη. Ο Κάρολος Ι΄ τον τίμησε με τη Λεγεώνα της Τιμής. Ο Όθων του απένειμε τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος. Το 1853, στην Αθήνα, μίλησε από την Πνύκα για την ελληνική γλώσσα. Και λίγο πριν πεθάνει, το 1858, πρότεινε δημόσια την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε λόγο του στο Παρίσι. Πολύ πριν τον Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Πέθανε ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου 1859. Ποτέ πλούσιος. Ποτέ βολεμένος. Αλλά δίκαια τιμημένος. Γιατί αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση της ελληνικής μνήμης.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read
Must Read: Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος δεν θα εκτελούν απλώς εντολές. Θα αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Must Read
Must Read: Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε αετώματα, ανάγλυφα, κίονες και άλλες διακοσμήσεις αλλά με μια απόφαση όλα αυτά ακυρώθηκαν και έγινε σαν στρατώνας

Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε αετώματα, ανάγλυφα, κίονες και άλλες διακοσμήσεις αλλά με μια απόφαση όλα αυτά ακυρώθηκαν και έγινε σαν στρατώνας

Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε εντυπωσιακές διακοσμήσεις, αλλά ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας τις απέρριψε όλες.

Must Read
Must Read: Η σκληρή περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Νέα Ανατολή. Σήμερα εκεί βρίσκεται η ΓΑΔΑ

Η σκληρή περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Νέα Ανατολή. Σήμερα εκεί βρίσκεται η ΓΑΔΑ

Ήταν μια γειτονιά φτιαγμένη από λαμαρίνες, λάσπη και μνήμες προσφύγων. Τη λέγανε Νέα Ανατολή.

Must Read