MUST READ

Το μάρμαρο της Πάρου αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Σολομώντας το ζήτησε για να χτίσει τον Ναό του Θεού

Το παριανό μάρμαρο αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως πολύτιμο υλικό για τον Ναό του Θεού. Μια απρόσμενη σύνδεση ανάμεσα στην Πάρο και τον Σολομώντα.
Το μάρμαρο της Πάρου αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Σολομώντας το ζήτησε για να χτίσει τον Ναό του Θεού

Ο Δαυίδ ήξερε πως δεν θα ήταν αυτός που θα έκτιζε τον μεγάλο Ναό. Γι’ αυτό και ετοίμασε τα πάντα για τον Σολομώντα. Χρυσάφι, ασήμι, πολύτιμους λίθους, σίδηρο και ξύλο. Ανάμεσα σε όλα αυτά, αναφέρει και ένα ελληνικό υλικό: το Πάριον. Το μάρμαρο της Πάρου. Το ίδιο που έλαμπε στα αγάλματα των θεών, ζητήθηκε τώρα για τον οίκο του αληθινού Θεού του Ισραήλ.

Το σημείο υπάρχει στο βιβλίο Α΄ Παραλειπομένων, κεφ. 29, στίχος 2. Το αρχαίο εβραϊκό κείμενο μεταφράστηκε στην ελληνιστική εποχή από τους Εβδομήκοντα, και η λέξη «Πάριον» μπήκε χωρίς εξηγήσεις. Δεν χρειάζονταν. Όποιος ζούσε εκείνη την εποχή ήξερε τι θα πει λευκό, διάφανο, τέλειο μάρμαρο. Ήξερε πως έπρεπε να μπει στον Ναό του Θεού.

Δεν ήταν το μόνο σημείο. Στην ίδια περικοπή, ο Δαυίδ μιλάει για λίθους ονυχίτας, λίθους για πληρώσεις, πολύτιμους, ποικίλων χρωμάτων, και καταλήγει στο «Πάριον πολύν». Όχι λίγο. Πολύ. Η λέξη στέκει σαν σφραγίδα. Είναι η μοναδική φορά σε όλη τη Βίβλο που εμφανίζεται. Και είναι ελληνική. Από ένα νησί που οι προφήτες δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ.

Το παριανό μάρμαρο, γνωστό ως λυχνίτης, έβγαινε μέσα από το βουνό, με στοές. Ήταν τόσο καθαρό, που έλαμπε ακόμη και στο ημίφως. Στο εσωτερικό του φαινόταν σαν να κυκλοφορεί φως. Δεν το διάλεγαν μόνο οι γλύπτες. Το διάλεγε και η πίστη. Από την Ακρόπολη μέχρι τη Σαμοθράκη, και από εκεί στις όχθες του Ιορδάνη.

Δεν γνωρίζουμε αν έφτασε τελικά στην Ιερουσαλήμ. Το πιθανότερο είναι ότι οι λέξεις περιγράφουν την ποιότητα και την επιθυμία. Το ιδανικό. Όμως το γεγονός πως ο Δαυίδ –ή οι γραφείς που μιλούσαν στο όνομά του– επέλεξαν να γράψουν «Πάριον» σημαίνει πως το μάρμαρο της Πάρου είχε ήδη ξεπεράσει την τέχνη. Είχε γίνει πρότυπο. Σύμβολο. Θεϊκή ύλη.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, ο χριστιανικός κόσμος άρχισε να ντύνει τους ναούς του με λευκό μάρμαρο. Πολλές φορές, δεν ήξερε καν την προέλευσή του. Άλλες φορές, το ζητούσε ρητά. Το ίδιο υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί για την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης, τώρα κοσμούσε αγγέλους, σταυρούς και Αγίες Τράπεζες.

Η Πάρος συνέχισε να εξάγει, αλλά ο θρύλος του παριανού μαρμάρου δεν περιορίστηκε στην καλλιτεχνία. Πέρασε στις προφητείες, στις Γραφές και στα οράματα. Όπως το φως περνάει μέσα απ’ το μάρμαρο, έτσι πέρασε και η φήμη του μέσα στους αιώνες. Χωρίς να σπάσει. Χωρίς να θρυμματιστεί.

Σήμερα, οι υπόγειες στοές είναι ακόμη εκεί. Ανοιχτές σε όσους θέλουν να ακούσουν τη σιωπή της πέτρας. Ίσως μέσα τους δεν αντηχούν πια τα χτυπήματα του σμιλιού, αλλά ίσως να ακουστεί η φωνή ενός βασιλιά που ετοίμαζε τον Ναό του Θεού και σκέφτηκε την Πάρο.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ε. Κ. Πολιτάκο που μας υπέδειξε αυτή τη σπουδαία βιβλική αναφορά και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού μαρμάρου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κούβα αποκάλυψε την ύπαρξη σοβιετικής βάσης και πυροδότησε κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Must Read
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read