MUST READ

Ο Έλληνας πειρατής που στέφθηκε βασιλιάς στο Αιγαίο πριν το 1821

Έλληνας πειρατής από το Λιδωρίκι στέφθηκε βασιλιάς της Μήλου σε βυζαντινή εκκλησία, διοίκησε νησί, απέκτησε φρουρά και εκτελέστηκε από τους Τούρκους. Η αληθινή ιστορία του Γιάννη Κάψη.
Ο Έλληνας πειρατής που στέφθηκε βασιλιάς στο Αιγαίο πριν το 1821

Ήταν πειρατής, ήταν αρχηγός, ήταν Δωριέας. Ο Γιάννης Κάψης από το Λιδωρίκι δεν άνηκε στην κατηγορία των ανθρώπων που περιμένουν την τύχη τους. Με δύο γαλέρες, με μια αλυσίδα χρυσή στον λαιμό και μια καρδιά που δεν λύγιζε ούτε από καταιγίδα ούτε από στόλο ολόκληρο, έγραψε το πιο εξωφρενικό κεφάλαιο της προεπαναστατικής Ελλάδας: στέφθηκε βασιλιάς στη Μήλο, μέσα σε ναό, με λαό να τον ζητωκραυγάζει.

Οι Κυκλάδες, ανάμεσα στο 1645 και το 1700, δεν ήταν νησιά ηρεμίας. Ήταν τόποι πόνου, φόρου και λεηλασίας, όπου οι Ενετοί και οι Τούρκοι πάλευαν με φόντο έναν λαό διψασμένο για κάποια ελπίδα. Οι πειρατές γεννιόντουσαν απ’ αυτή την ασφυξία. Κάποιοι για λεία. Ο Κάψης, για κάτι παραπάνω.

Έδρασε με τα αδέρφια του, τον Νίκο και τον Τρομάρα, και σύντομα έγινε θρύλος. Τρομοκρατούσε όλο το Αιγαίο και χτυπούσε ό,τι έπλεε χωρίς να σκύψει κεφάλι. Είχε όμως και έναν κώδικα: σε όσους παραδίδονταν, φερόταν με επιείκεια. Ήταν αυτός που μπορούσε να σφάξει ή να συγχωρήσει με τον ίδιο παλμό. Οι σύντροφοί του τον έβλεπαν σαν υπεράνθρωπο. Και υπάκουαν.

Όταν παντρεύτηκε την κόρη του άρχοντα της Μήλου, τα πράγματα άλλαξαν. Έγινε οικογενειάρχης, αλλά για λίγο. Επέστρεψε ξανά στη θάλασσα όταν ο αδερφός του αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους. Η εκδίκηση τον φλόγισε. Με τον Νίκο αρμάτωσαν στόλο και έπιασαν ξανά τα νησιά. Μια νύχτα αποβιβάστηκαν αθόρυβα στη Μήλο και το ξημέρωμα βρήκε τον Κάψη αφέντη του νησιού.

Το 1677, με τον λατινικής καταγωγής επίσκοπο δον Καμίλο να τον στέφει στον ναό της Παναγίας Πορταΐτισσας και τον λαό να φωνάζει «ζήτω ο Κάψης», ο πειρατής έγινε βασιλιάς. Με στέμμα, φρουρά, δικαστικό σύστημα και απόλυτη εξουσία. Οι Τούρκοι σώπαιναν – προς στιγμήν.

Όμως ο μηχανισμός της Οθωμανικής εκδίκησης δεν ξεχνά. Έστειλαν δήθεν φιλικό στόλο. Ο ναύαρχος τον κάλεσε στη ναυαρχίδα, με δώρα και φιλοφρονήσεις. Ο Κάψης πίστεψε και ανέβηκε μόνος στο πλοίο, ντυμένος επίσημα. Τον έδεσαν αμέσως. Τον βασάνισαν. Και τον κρέμασαν σε κοινή θέα στην Κωνσταντινούπολη.

Ένας Δωριέας με αίμα βασιλικό μόνο γιατί δεν ήξερε να σκύβει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κούβα αποκάλυψε την ύπαρξη σοβιετικής βάσης και πυροδότησε κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Must Read
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read