MUST READ

Τον λάτρευε η βασιλική οικογένεια, ζωγράφιζε αγγελούδια και παππούδες. Μέχρι που πέθανε η γυναίκα του.

Τον λάτρευε η βασιλική οικογένεια, έβαλε την τέχνη στα σπίτια των Ελλήνων και δίδαξε γενιές καλλιτεχνών.
Τον λάτρευε η βασιλική οικογένεια, ζωγράφιζε αγγελούδια και παππούδες. Μέχρι που πέθανε η γυναίκα του.

Γεννημένος στα Χίδηρα της Λέσβου το 1853, ο Γεώργιος Ιακωβίδης μεγάλωσε ανάμεσα σε ξυλοδεσιές και πρακτικές οικοδομής, στα χέρια ενός αρχιτεκτονικά σκεπτόμενου θείου και ενός εμπόρου ξυλείας που πρώτος διέκρινε τη σπίθα στο βλέμμα του μικρού. Από παιδί εργαζόταν και φοιτούσε ταυτόχρονα στη Σμύρνη, σε μια πόλη γεμάτη μελωδίες, καλλιτεχνικά ερεθίσματα και κοσμοπολιτισμό. Εκεί ήταν που πρωτοείδε πώς είναι ο κόσμος όταν κοιτάζεις ψηλά.

Το 1870, μόλις 17 χρονών, φεύγει για την Αθήνα με τη στήριξη του Μιχαήλ Χατζηλουκά. Εγγράφεται στο Σχολείο των Τεχνών, διδάσκεται από τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Λεωνίδα Δρόση, και αποφοίτησε το 1877 με άριστα. Οι πίνακές του αρχίζουν ήδη να ξεχωρίζουν, με τις παιδικές μορφές να μοιάζουν σαν να αναπνέουν, και τα γηρατειά να κουβαλούν πάνω τους ιστορίες ζωής.

Αμέσως μετά φεύγει για το Μόναχο, με κρατική υποτροφία. Σπουδάζει κοντά στους σημαντικότερους καθηγητές της εποχής: τον Gabriel von Max που ζωγράφιζε πτώματα και πειραματόζωα, τον Wilhelm von Lindenschmidt που ειδικευόταν στη μεγαλοπρέπεια του ιστορικού πίνακα, και τον Ludwig von Löfftz που δίδασκε ρεαλισμό μέσα από σιωπή. Ο Ιακωβίδης ενσωματώνει τα πάντα και τα μετατρέπει σε κάτι που δεν υπήρχε: ελληνικός ρεαλισμός με ευρωπαϊκή τελειότητα.

Μέχρι το 1898 διευθύνει δική του σχολή ζωγραφικής θηλέων στο Μόναχο, μια σπάνια επιλογή για τα δεδομένα της εποχής, αποδεικνύοντας ότι ο Ιακωβίδης δεν ήταν μόνο τεχνίτης· ήταν και κοινωνικός φορέας αλλαγής. Το ταλέντο του γίνεται γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Τα μετάλλια, οι τιμές και οι βραβεύσεις πέφτουν βροχή: Αθήνα 1888, Παρίσι 1889, Βρέμη, Βερολίνο, Μόναχο, Τεργέστη, Βαρκελώνη, ξανά Παρίσι το 1900.

Αλλά το 1889 χάνει την Άγλα του. Τη γυναίκα της ζωής του. Από τότε, παύει να ζωγραφίζει παιδιά. Ο Ιακωβίδης, ο οποίος έκανε την ελληνική παιδική ηλικία παγκόσμια τέχνη, δεν μπορεί πια να αντέξει τη χαρά. Τα παιδιά του έγιναν βαρίδι. Οι πίνακες που κάποτε πλημμύριζαν από φως, τώρα αποσύρονται και δίνουν θέση στην αυστηρότητα των προσωπογραφιών.

Το 1900 επιστρέφει στην Ελλάδα ως θεσμική προσωπικότητα. Διορίζεται πρώτος έφορος της νεοσύστατης Εθνικής Πινακοθήκης και από το 1910 αναλαμβάνει διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών, την οποία αποχωρίζεται το 1930 ως επίτιμος. Υπήρξε και ο πρώτος ζωγράφος στην Ακαδημία Αθηνών. Ταυτόχρονα, πορτραίτα του κοσμούν τα σπίτια της βασιλικής οικογένειας. Ήταν προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Νικολάου και καθιερώθηκε ως το καλλιτεχνικό χέρι της ελίτ.

Όμως πίσω από τα βασιλικά πορτρέτα και την αναγνώριση, υπήρχε πάντα ο Ιακωβίδης της απώλειας. Στα έργα του, οι γέροι έχουν ματιά που ξέρει, και τα παιδιά δεν είναι ποτέ αφελή. Είναι σοβαρά. Είναι ώριμα. Και σχεδόν πάντα σιωπηλά.

Η στάση του απέναντι στον γαλλικό ιμπρεσιονισμό ήταν εχθρική. Πίστευε ότι η νέα τέχνη απειλούσε την αλήθεια του αντικειμένου. Κατηγορήθηκε πως έγινε τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής τέχνης. Κι όμως, οι μαθητές του προχώρησαν. Δεν τους εμπόδισε. Τους δίδαξε πειθαρχία και μετά τους άφησε να σπάσουν το καλούπι.

Η κλασική σκηνή με τον παππού και το εγγονάκι, τα «Πρώτα Βήματα», το «Σκουλαρίκι», το «Κτένισμα της Εγγονής» — όλα μοιάζουν με θεατρικά στιγμιότυπα, όπου κάθε βλέμμα είναι ενορχηστρωμένο για να πει κάτι βαθύτερο από το προφανές. Δεν είναι ρομαντισμός. Είναι ρεαλισμός της καρδιάς. Κι αυτό, όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, ήταν το μεγαλείο του Ιακωβίδη.

Το προσωπικό του ημερολόγιο, όπου κατέγραφε σχολαστικά τα έργα του από το 1878 έως το 1919, το παρέδωσε ο γιος του, ηθοποιός Μιχάλης Ιακωβίδης, στην Πινακοθήκη. Σαν να ήθελε ο πατέρας του να κλείσει τον κύκλο με ακρίβεια. Χωρίς δράματα. Αλλά με την απόλυτη επίγνωση ότι είχε φτάσει εκεί που λίγοι έφτασαν: από το εργαστήρι της ξυλογλυπτικής στη Σμύρνη, στον καλλιτεχνικό Όλυμπο της Ευρώπης.

Πέθανε το 1932, λίγο πριν κλείσει τα 80 του. Τον Νοέμβριο του 2005, η Εθνική Πινακοθήκη του αφιέρωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει μια χώρα που ακόμα δείχνει τα παιδιά της όπως τα φαντάστηκε εκείνος: σοβαρά, φωτεινά και σιωπηλά.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read
Must Read: Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος δεν θα εκτελούν απλώς εντολές. Θα αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Must Read
Must Read: Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε αετώματα, ανάγλυφα, κίονες και άλλες διακοσμήσεις αλλά με μια απόφαση όλα αυτά ακυρώθηκαν και έγινε σαν στρατώνας

Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε αετώματα, ανάγλυφα, κίονες και άλλες διακοσμήσεις αλλά με μια απόφαση όλα αυτά ακυρώθηκαν και έγινε σαν στρατώνας

Η Βουλή των Ελλήνων θα είχε εντυπωσιακές διακοσμήσεις, αλλά ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας τις απέρριψε όλες.

Must Read
Must Read: Η σκληρή περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Νέα Ανατολή. Σήμερα εκεί βρίσκεται η ΓΑΔΑ

Η σκληρή περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Νέα Ανατολή. Σήμερα εκεί βρίσκεται η ΓΑΔΑ

Ήταν μια γειτονιά φτιαγμένη από λαμαρίνες, λάσπη και μνήμες προσφύγων. Τη λέγανε Νέα Ανατολή.

Must Read