Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Χαλάρωσε, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Διονύσης Μαρίνος
Χαλάρωσε, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και τις εμμονές που καλλιεργούνται γύρω από την ομάδα

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που θα έπρεπε να είναι προφανές, αλλά μάλλον δεν είναι: ο ΠΑΟΚ είναι ποδοσφαιρική ομάδα. Μόνο ποδοσφαιρική ομάδα, όχι κάτι άλλο!

Διαβάζοντας τα εμβριθή άρθρα κάποιων δημοσιογράφων ή μη, το τελευταίο διάστημα, τείνεις να πιστέψεις πως, τελικά, όχι, ο ΠΑΟΚ δεν είναι ομάδα, αλλά η γκόμενα του ενός, το παιδί του άλλου, ο μπάρμπας του δείνα. Ο ΠΑΟΚ είναι τα πάντα, είναι όλη η ζωή. Αν, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ είναι όλη η ζωή κάποιου ανθρώπου, σε αυτό δεν φταίει η ομάδα που υπάρχει, αλλά εκείνος που έθεσε ανεπαρκείς στόχους στη ζωή του.

Καμία ομάδα και κανένα άθλημα δεν είναι υπέρτερο της ζωής. Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο για να κάνεις πλάκα, να γεμίζεις κάποιες ώρες, αλλά χάνει την αξία του όταν γίνεται εμμονή και αποκτάει υπαρξιακή αξία.

Επομένως, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από μια καλύτερη ομάδα και τέλος. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά και το τέλος του κόσμου δεν ήρθε. Ο Λουτσέσκου προέβη σε μια αμετροεπή δήλωση (όχι η πρώτη είναι αλήθεια) ότι θα «πεθάνουμε για την πρόκριση». Αντιλαμβάνομαι την υπερβολή της δήλωσης, αλλά αυτή μπορεί να την πει ένας παίκτης, ένας φροντιστής, αλλά όχι ο προπονητής.

Φταίει ο Λουτσέσκου; Οχι, αντίθετα. Είναι ένας καλός προπονητής που δείχνει να κάνει δουλειά στον ΠΑΟΚ και ο αποκλεισμός δεν γίνεται να μετριάσει την αξία του. Το σύνολο του κλαμπ με την παρουσία Σαββίδη έχει ανέβει έτσι και αλλιώς επίπεδο. Επομένως, δεν χρειάζεται αυτή η εμμονική επίκληση στο θυμικό που τόσο έχει ταλανίσει τη συγκεκριμένη ομάδα. Πολλοί την έχουν πατήσει στον ΠΑΟΚ με αυτό το σαράκι. Η πίεση και το άγχος δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για να χτίσεις ομάδα.

Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, σύνεση και υπομονή. Και όλα αυτά δεν κατακτώνται από τη μια μέρα στην άλλη. Κανείς δεν έγινε μεγάλη ομάδα επειδή το θέλουν οι οπαδοί και οι φίλα προσκείμενοι δημοσιολογούντες. Ο καθένας θέλει την ομάδα του πρώτη και καλύτερη. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου. Με δουλειά και ελάχιστες φανφάρες.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ναι, είναι πλήγμα. Οικονομικό και στο πρεστίζ του, αλλά δεν θανατώθηκε. Έχει μπροστά του μια ολόκληρη σεζόν που δεν χρειάζεται να «πεθάνει», κατά Λουτσέσκου, αλλά να παίξει μπάλα. Την καλύτερη που μπορεί. Με τα ακριβά υλικά που έχει προσθέσει η διοίκηση. Ολα τα άλλα είναι λαϊκή κατανάλωση και φούμαρα στο πόπολο.

Δημοφιλη Αρθρα