Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό βόλεϊ έχει περάσει πολλά δεινά. Σε διοικητικό επίπεδο, σε επίπεδο ομάδων, οργάνωσης, βίας, αλλά και φτωχής «παραγωγής» σε εγχώρια ταλέντα. Έδειχνε σαν ένα μελλοθάνατο που απλά περιμένει κάποιον να πατήσει το κουμπί για να τελειώνει. Και το φετινό καλοκαίρι, λες και κάποιος αποφάσισε να ρίξει από τον ουρανό μια μάσκα...

Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό βόλεϊ έχει περάσει πολλά δεινά. Σε διοικητικό επίπεδο, σε επίπεδο ομάδων, οργάνωσης, βίας, αλλά και φτωχής «παραγωγής» σε εγχώρια ταλέντα. Έδειχνε σαν ένα μελλοθάνατο που απλά περιμένει κάποιον να πατήσει το κουμπί για να τελειώνει.

Και το φετινό καλοκαίρι, λες και κάποιος αποφάσισε να ρίξει από τον ουρανό μια μάσκα οξυγόνου, άρχισε να αναπνέει, για να κρατηθεί (προσωρινά έστω) στη ζωή.

Τι άλλαξε ξαφνικά;

Ο Ολυμπιακός σε άνδρες και γυναίκες, πέρα από τους εγχώριους τίτλους, έπαιξε σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, χάνοντας στους άνδρες και κατακτώντας το τρόπαιο στις γυναίκες.

Στο κύπελλο Ελλάδος δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ- Ηρακλής) έφτασαν στον τελικό μετά από χρόνια.

Στο Λιγκ Καπ, ομάδες με χαμηλό δυναμικό, όπως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, απέκλεισαν από το φάιναλ φορ τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

Η ΕΡΤ έβαλε το βόλεϊ ξανά στα σπίτια αυτών που αγαπούν το άθλημα και δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε σε γήπεδα (λόγω χρόνου ή χρημάτων). Και φυσικά έφερε και κάποια έσοδα στις ομάδες.

Τα γήπεδα άρχισαν να τραβούν πάλι κόσμο.

Και το τελευταίο δίμηνο, ήρθε το αποκορύφωμα. Οι εθνικές ομάδες μετά από μια εξαιρετική παρουσία στους Μεσογειακούς Αγώνες, είναι ένα βήμα από το να σπάσουν την κατάρα πολλών ετών και να επιστρέψουν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Οι άνδρες είναι… μιάμιση νίκη μακριά από την επιστροφή τους σε Ευρωπαϊκό. Τελευταία φορά ήταν το 2009. Από τότε… αγνοείτο η τύχη της στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.

Οι γυναίκες θέλουν μία νίκη για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στα τελικά, μετά το 2001, όπου τότε δεν είχαν πετύχει ούτε νίκη!

Το σαββατοκύριακο που έρχεται (25-26 Αυγούστου) μπορούν να «σφραγίσουν» και οι δύο το εισιτήριο μετά από τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει.

Η εθνική ανδρών είχε πολλά προβλήματα, αλλά το μεγαλύτερο ήταν η αδιαφορία που υπήρχε για την ομάδα από όλους. Παίκτες, τιμ, ομοσπονδία. Δεν υπήρχε διάθεση, αλλά αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Και παρά τα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ παικτών και Ανδρεόπουλου, όσοι παίζουν σε αυτά τα προκριματικά, κάνουν την δουλειά τους απέναντι σε ομάδες που δεν έχουν το δικό της ταλέντο.

Στις γυναίκες, ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Τρία στα τρία χωρίς απώλεια σετ, κέρδισαν την Ουκρανία που μας είχε… πελάτες όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα εύκολα. Παίζει το κορυφαίο βόλεϊ που την έχουμε δει να παίζει τα τελευταία χρόνια και η πρόκριση είναι δεδομένη. Δεν είναι όμως η πρόκριση που ενθουσιάζει, αλλά οι προοπτικές.

Ο Γκιγκέρμο Ναράνχο βγάζει από τα κορίτσια της εθνικής τον καλύτερό τους εαυτό. Δε χρειάζεται να ξέρεις από βόλεϊ για να καταλάβεις ότι το διασκεδάζουν πραγματικά που παίζουν όλες μαζί υπό τις οδηγίες του και βγάζουν φάσεις στα ματς που κάνει… μπαμ ότι είναι καλά δουλεμένες. Παίρνει πάρα πολλά credit ο τεχνικός που η ΕΟΠΕ πέτυχε… διάνα με την πρόσληψή του.

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν είναι πολύ πιθανό να πανηγυρίζουμε μία ή και δύο προκρίσεις στα τελικά του Ευρωπαϊκού. Αυτή η… μάσκα οξυγόνου που έπεσε στα χέρια του ελληνικού βόλεϊ, είναι μια τεράστια ανάσα για το άθλημα που δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί βέβαια. Το κάθε άλλο. Παραμένουν. Όμως όσο υπάρχει αυτή η μάσκα, υπάρχει ζωή στον «πλανήτη» βόλεϊ. Αρκεί, να μη βρεθεί κανείς, που θα πάει να την βγάλει…

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο