ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αυτή είναι η Α2, σε καταπίνει χωρίς να το καταλάβεις…

Ο Σπύρος Βασιλείου γράφει για το τι πραγματικά είναι η Α2 και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει μια ομάδα, ακόμα και αν αυτή λέγεται Ολυμπιακός.
α2

Η προοπτική του υποβιβασμού του Ολυμπιακού και της συμμετοχής του στην Α2, έφερε στο προσκήνιο την κατηγορία. Είτε περιπαικτικά από τους αντιπάλους των «ερυθρόλευκων» είτε ως πράξη… αντίστασης από τους οπαδούς της ομάδας.

Επιμένουμε πως κανείς από τις δύο πλευρές δεν έχει ακόμα καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει ο ενδεχόμενος υποβιβασμός μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός. Αλλά αυτό είναι κάτι που έχει αναλυθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες μέσα από το Sportime, οπότε σε πρώτη φάση δεν είναι αυτό που θα μας απασχολήσει.

Θέλουμε, αντίθετα να σταθούμε, στο τι πραγματικά είναι η Α2 κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει μια ομάδα, ακόμα και αν αυτή λέγεται Ολυμπιακός.

Πέρα από την «καζούρα» για χωριά κτλ που είδαμε σε «πράσινα» Μέσα, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε λίγο την κατηγορία. Με την εμπειρία που μας δίνει η ενασχόληση 17 ετών με τη συγκεκριμένη κατηγορία…

Α2: Η λίγκα του Βασιλακόπουλου

Κατ’ αρχάς, κάτι που ελάχιστοι σημειώνουν είναι πως ο Ολυμπιακός πάει να βγει απέναντι στον Βασιλακόπουλο, συμμετέχοντας σε μία διοργάνωση του Βασιλακόπουλου. Η Α2 διοικείται και πορεύεται αποκλειστικά και μόνο από τις βουλές τις ομοσπονδίας. Ακόμα και κινήσεις με τη σύσταση ομάδων ιδιοκτητών, ήταν βραχύβιες, και τα πάντα κινούνται από το συμβούλιο της ΕΟΚ. Δεν υπάρχει ξεχωριστή επιτροπή πρωταθλήματος ή έστω κάποιος επιφορτισμένος με την κατηγορία.

Δεν υπάρχουν τηλεοπτικά δικαιώματα. Και κατ΄επέκταση διαφημιστικός χρόνος. Και εδώ η ομοσπονδία είναι η μόνη υπεύθυνη για να δώσει άδεια ώστε να υπάρξει μετάδοση αγώνα. Και βέβαια όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνει είτε την αδιαφορία είτε την ανικανότητα των στελεχών της να πουλήσουν το προϊόν. Δεν έγινε ούτε στα χρόνια που συμμετείχε η ΑΕΚ και επειδή πιστεύουμε το δεύτερο από αυτό που αναφέραμε, δε θα συμβεί ούτε τώρα. Ή ακόμα και αν γίνει δεν θα είναι προς όφελος των ομάδων.

Τα ταξίδια σε όποια κατηγορία και να είσαι είναι ίδια. Η Πάτρα, η Αμαλιάδα, η Καβάλα κοκ έχουν την ίδια διαδρομή είτε είναι στην Α1 είτε στην Α2. Οι συνθήκες όμως στα γήπεδα είναι τελείως διαφορετικές. Η Α2 δεν έχει τις υποχρεώσεις (ή για την ακρίβεια δεν τηρούνται) που υπάρχουν στην Basket League ώστε να πάρει ένα γήπεδο άδεια. Στην Α2 μπορείς να δεις… στραβά γήπεδα (όπως το Σαλπέας στον Πειραιά), γήπεδα γειτονιάς (όπως πχ του Αμύντα κ.α.) και γενικά εικόνες και συνθήκες που ομάδες όπως ο Ολυμπιακός δεν έχουν ξανασυναντήσει.

Ακόμα, η Α2 είναι μια περίεργη κατηγορία σε ό,τι έχει να κάνει με τη μορφή της. Επιτρέπονται τα πάντα. Και ΚΑΕ, και ΑΣ και (αν υπήρχαν ακόμα) ΤΑΚ. Με μια βασική διαφορά. Οδοιπορικά, επιχορηγήσεις κτλ ισχύουν για τα ΑΣ. Οι ΚΑΕ είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν μόνες τους όλα τα ταξίδια τους όπως και τα ταξίδια των διαιτητών.

Ακόμα και τα εισιτήρια επιβάλλεται να είναι μάξιμουμ 10 ευρώ. Και από την εκκαθάρισή τους να πληρώνονται το γήπεδο, το προσωπικό κτλ. Χρήματα δλδ που ακόμα και σε ένα μικρότερο γήπεδο είναι πιθανό να κληθούν να τα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες.

Το «αστείο» της εφηβικής ομάδας

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλές και ιστορικές ομάδες πέρασαν από την Α2. Σίγουρα όχι με το ειδικό βάρος του Ολυμπιακού, αλλά με βαριές φανέλες. Η ΑΕΚ επί παραδείγματι, την πρώτη της χρονιά δεν κατάφερε να ανέβει κατηγορία, έμεινε εκτός πρώτης δυάδας. Ομάδες όπως ο Πανιώνιος ή το Περιστέρι και παλιότερα ο Απόλλωνας, ο Πανελλήνιος «έφτυσαν αίμα» και πέταξαν πολλές χιλιάδες ευρώ για να ανέβουν στην Α1. Ακόμα και σε εποχές που τα συμβόλαια στις καλές ομάδες της κατηγορίας άρχιζαν από τα 50 χιλιάρικα, πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν τα χρήματα να μην πιάνουν τόπο.

Ο Ηρακλής πχ, που μόλις χθες σφράγισε την επιστροφή του στην Α1, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να τα καταφέρει. Και πρόκειται για μια ομάδα που και διοικητικά πλέον είναι ασφαλής και κόσμο έχει στο πλευρό του και η φανέλα του είναι πραγματικά βαριά.

Αυτό που «ακούγεται» για τον Ολυμπιακό είναι πως θα παρατάξει μια εφηβική ομάδα στην κατηγορία. Ενδεχομένως ενισχυμένη από τον ένα ξένο που επιτρέπεται συν κάποιους άλλους από την πρώτη ομάδα. Εκεί θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι. Η Α2 είναι ένας μαραθώνιος 30 αγωνιστικών. Με τουλάχιστον 10 ταξίδια, με ομάδες που έχουν ολόκληρες πόλεις στο πλευρό τους, με παίκτες που ξέρουν τι πάει να πει Α2. Δεν είναι τυχαίο πως την τελευταία δεκαετία όλες οι ομάδες που πρωταγωνίστησαν είχαν παίκτες από μία συγκεκριμένη δεξαμενή 30-40 αθλητών.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ολυμπιακός έχει στείλει στην Α2 -και στο Ψυχικό- δύο νέους παίκτες του. Πέρυσι τον Μουράτο και φέτος τον Αρσενόπουλο. Και οι δύο έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις. Όμως αφενός είχαν δίπλα τους παίκτες που ξέρουν την κατηγορία, αφετέρου η ομάδα είχε στόχο την… γρήγορη παραμονή.

Εν κατακλείδι, αν ο Ολυμπιακός τελικά αγωνιστεί στην Α2, κάτι για το οποίο αμφιβάλουμε, πρέπει να καταλάβει πως θα παίζει σε αυτή την κατηγορία. Η λάμψη της φανέλας θα σβήσει πολύ γρήγορα και η αποτυχία είναι πολύ πιο εύκολη από την επιτυχία, ειδικά αν δεν την έχεις σκεφτεί ως πιθανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ηρακλής: Η ομάδα που δεν ανακάλυψε τα όριά της!

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Βασιλείου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ