ΤΣΙΛΙ TIME

Πιτσιλής: «Να βρούμε λύσεις για την υπερφορολόγηση»

Όσα είπε σε συνέντευξή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ
Πιτσιλής: «Να βρούμε λύσεις για την υπερφορολόγηση»

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε ότι το κράτος έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό των φοροφυγάδων και στη συλλογή των φόρων.

«Φυσικά, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, όπως η βελτίωση της υποδομής των εφοριών, για παράδειγμα σε επίπεδο υπολογιστών και δικτύων», σημείωσε.
Ο ίδιος θεωρεί ότι πολλοί Έλληνες έχουν πλέον κατανοήσει ότι δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουν για τους φόρους και να καταβάλλουν ένα τμήμα από αυτό που τους αντιστοιχεί, επειδή θεωρούν ότι είναι υπερβολικοί, ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι πολλοί Έλληνες έχουν χάσει πολλά στην κρίση και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να αποπληρώσουν παρελθόντα χρέη.

Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, ανέφερε ότι τα στοιχεία που περιλάμβανε αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2005-2007 και παραδόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι έδωσαν εντολές έρευνας στις εφορίες. Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί για το 46% της λίστας, καθώς περισσότερο δεν ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους (παραγραφής), ενώ σε 776 περιπτώσεις δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία πλην απλών ονομάτων.

«Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι οι προσπάθειές μας κατά της φοροδιαφυγής δεν επικεντρώνονται απλώς σε μία λίστα ή δύο οικονομικά έτη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγαλύτερες και ανησυχούμε για σημερινά και μελλοντικά σχήματα φορολογικής απάτης. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και να εισαγάγουμε τις πρακτικές εκείνες που θα μας κάνουν περισσότερο αποτελεσματικούς», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην απόσταση και την καχυποψία ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, ο Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε ότι πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ένα λογικό, δίκαιο φορολογικό σύστημα και σε διαφάνεια ως προς τη χρήση των φόρων τους. Αλλά οι πολίτες πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι το κράτος δεν μπορεί να τους προσφέρει οτιδήποτε χωρίς φορολογικά έσοδα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των πολιτών που επιμένουν στα δικαιώματά τους και είναι επιλεκτικοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους, θεωρώντας ότι μπορούν να αποφασίζουν τι πληρώνουν και τι όχι».

Ο Γιώργος Πιτσιλής είπε ότι η συμπεριφορά των πολιτών μπορεί να αλλάξει. «Ακόμη και σε μένα πολλοί άνθρωποι λένε, “εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι Βαλκάνια”. Πιστεύω ότι κάνουν λάθος». Και τι απαντά στους ανθρώπους αυτούς; «Το μετρό της Αθήνας. Τους λέω: πηγαίνετε στο μετρό, Εκεί μπορείτε να δείτε ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν εάν θεσπισθούν κανόνες λογικοί, αιτιολογημένοι και ελεγχόμενοι. Το μετρό είναι ένα από τα καθαρότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μία πόλη που δεν θεωρείται ότι ανήκει στις τακτικότερες. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αμφιλεγόμενη σχέση με το κράτος και μπορεί να φοροδιαφεύγουν, τηρούν τους κανόνες του μετρό και δεν πετάνε σκουπίδια. τελικά, η αλλαγή είναι εφικτή».

Στην ερώτηση της Bild σχετικά με το τελείως παράλογο φορολογικό σύστημα που οδηγεί σε φορολογικές επιβαρύνσεις 60% έως 75% και αναγκάζει μικρές επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν για λόγους αυτοάμυνας, ο Γιώργος Πιτσιλής απαντά: «Πραγματικά, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν γρήγορα κατά την κρίση. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν παραδεχθεί την υπερφορολόγηση και υπάρχουν συζητήσεις για αυτό. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό το θέμα».

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα θέσπισης ενός τελείως νέου φορολογικού συστήματος και βελτίωσης του μηχανισμού προσφυγών: «…ως υπηρεσία οφείλουμε να μάθουμε να είμαστε περισσότερο δίκαιοι και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Για τον λόγο αυτόν επιμείναμε στην αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν κατά βεβαιώσεων φόρου. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ως προς αυτό- αλλά υπάρχει ακόμη φυσικά περιθώριο προόδου. Μετά το πρόγραμμα στήριξης, μπορούμε πλέον να πάρουμε μία ανάσα και να θεσπίσουμε ανθεκτικές και δικαιότερες φορολογικές διαδικασίες».

Οι απόψεις του και η σοβαροτότητα που τον διακρίνει και ο τρόπος που κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα της θητείας του, απέδειξε ότι ήταν ο ικανότερος «μάνατζερ» που κίνησε σωστά τον οικονομικό «στρατό» των 11.000 εφοριακών και τελωνειακών της χώρας.
O Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975.Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με επιστημονική ειδίκευση και σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε όλο το φάσμα του Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού.Είναι απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I).Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών.Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

Υπάρχουν κι άλλοι τεχνοκράτες που μπορούν να βοηθήσουν να προσφέρουν και κυρίως να έχουν αποτελεσματικότητα. Ειδικά εάν κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς τρικλοποδιές και πολιτικές σκοπιμότητες…

Nomads με Ανατολάκη;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πιτσιλής: «Να βρούμε λύσεις για την υπερφορολόγηση»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Τσιλιπουνιδάκης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.