Ο Αμύντας έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας μετά τη νίκη του επί του Ολυμπιακού Β και ο προπονητής της ιστορικής ομάδας, Μάης Κωνσταντινίδης είπε τον τρόπο.

Και όχι μόνο αυτό. Ο κόουτς Κωνσταντινίδης στάθηκε και στο πρόγραμμα του Αμύνα, στο 6/6 που «τρέχει» στο πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας και σε πολλά ακόμα. O Αμύντας άλλωστε, κατάφερε να… κλέψει την παράσταση στην πρόσφατη αγωνιστική της Α2 Κατηγορίας.

 – Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το αρχικό 0-3 και έχει οδηγήσει τον Αμύντα σε έξι συνεχόμενες νίκες;

Η διαφορά των πρώτων αγώνων με τους υπόλοιπους είναι ότι η ομάδα δεν είχε απώλειες. Στα πρώτα παιχνίδια δεν είχαμε τον Ζούπα και τον Κουκουνιά, ενώ ο Τοπάλι προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό. Μετά την επανέναρξη είμαστε πλήρεις. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά ίσως να μην έχουμε τώρα τον Κανονίδη (σ.σ. τραυματίστηκε στο δεξί χέρι 2,5 λεπτά πριν από τη λήξη του χθεσινού αγώνα), οπότε θα πρέπει πάλι να προσαρμοστούμε ανάλογα.

– Υπάρχει κάποιο παιχνίδι, κάποια νίκη ή κάποιο γεγονός που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό;

Το παιχνίδι που άλλαξε τη ψυχολογία της ομάδας ήταν αυτό στην Καρδίτσα, επειδή το κερδίσαμε με τον τρόπο που ήθελα εγώ, δηλαδή με την άμυνα. Δεχτήκαμε, αν θυμάμαι καλά, 19 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και τους είπα μετά: «μάγκες, έτσι θα κερδίζουμε».

Από τότε έχουμε ρίξει πολύ το μέσο όρο στην άμυνα μας. Δεν είναι εύκολο να κρατάς τον Ολυμπιακό στους 70 πόντους ή την Καρδίτσα και το Μαρούσι.

– Ο Αμύντας σουτάρει επίσης πολύ και με υψηλά ποσοστά στο τρίποντο, κάτι που δεν συνέβαινε στα πρώτα παιχνίδια. Τι έχει αλλάξει;

Τώρα έχει ξεκλειδώσει η ψυχολογία τους. Η ομάδα το έχει γυρίσει το έργο, αλλά το έχει κάνει με εμπιστοσύνη στα παιδιά και δουλειά. Όταν δεν έχεις παίκτες που έχουν έμφυτο το σουτ, πρέπει να βελτιωθείς μέσα από τη δουλειά, τις προπονήσεις. Υπάρχουν φορές που τους παρακαλάω να σουτάρουν στις προπονήσεις.

– Στη νίκη επί του Ολυμπιακού, καταφέρατε να δεχτείτε μόνο 14 πόντους μέσα από τη ρακέτα και να κερδίσετε τα ριμπάουντ απέναντι σε μία πολύ ψηλότερη ομάδα. Ποιο ήταν το αμυντικό πλάνο;

Το αρχικό πλάνο μας ήταν να μπερδέψουμε τον Ολυμπιακό και μετά τις βολές να ασκήσουμε ζον πρες, που θα κατέληγε σε σύνθετες άμυνες, ζώνη και μεν του μεν. Δεν το εφαρμόσαμε όμως σε όλο το πρώτο ημίχρονο, επειδή σουτάραμε μόνο δύο βολές. Ήμασταν πάντως επιθετικοί στα πικ εν ρολ και κάναμε πολλά ντουμπλαρίσματα σε Μελισσαράτο -κυρίως- και Χρηστίδη.

Αποκόψαμε έτσι τη δημιουργία μεταξύ περιφερειακών και ψηλών και ρισκάραμε κάποια επιλεγμένα σουτ από τους περιφερειακούς. Αυτό δε μας βγήκε απόλυτα. Ο Νικολαΐδης έβαλε πέντε τρίποντα. Στα τελευταία πέντε λεπτά όμως το πλάνο πέτυχε. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη συγκέντρωση. Επίσης, όταν είσαι συνέχεια κοντά στο σκορ απέναντι στο φαβορί, αυτομάτως ανεβαίνει και η αυτοπεποίθηση.

– Μετά το 6/6 έχουν αλλάξει οι στόχοι του Αμύντα στο πρωτάθλημα;

Η συμφωνία με τη διοίκηση από την αρχή ήταν να κατεβάσουμε το μέσο όρο ηλικίας, να παίξουν τα νεαρά παιδιά και ό,τι βγει. Η διοίκηση μου είπε στο ξεκίνημα της χρονιάς «ακόμα κι αν πέσουμε, δεν πειράζει, θα επιστρέψουμε σε δύο χρόνια». Μπερδευτήκαμε λίγο στις αρχές με τους τραυματισμούς, αλλά τώρα έχουμε καλό ρυθμό. Μπορεί να είναι κλισέ να πω ότι βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά, αλλά έτσι συμβαίνει. Πρώτος στόχος η οκτάδα. Και βλέπουμε.

– Ο Αμύντας σου προσφέρει κάποια πρόκληση σε προσωπικό επίπεδο;

Είναι ένας σύλλογος που πάντοτε θαύμαζα και ταιριάζει στη δική μου νοοτροπία. Είναι μία ομάδα που απλώνεται μέχρι εκεί που την παίρνει, καλλιεργεί οικογενειακό κλίμα. Σε πολλές ομάδες θα το ακούσεις αυτό, αλλά στην πραγματικότητα είναι fake. Εδώ είναι πραγματικό. Ο Αμύντας δημιουργεί δεσμούς με τους παίκτες του. Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα κλαμπ μπασκετικό.

Πηγή: Basketblog.gr