ΑΕΚ BC

Γκέκος: Ο Μηνάς από την Κωνσταντινούπολη

Το Σάββατο (20/4) ο Μηνάς Γκέκος θα τιμηθεί από την ΑΕΚ, του οποίου η ιστορία από τότε που ήρθε στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την «Ένωση» και μάλιστα για πολλούς λόγους. Το Sportime θυμίζει
Γκέκος: Ο Μηνάς από την Κωνσταντινούπολη

Μηνάς Γκέκος: Το 1975, ένας 16χρονος με πλούσιο μαλλί και με καθαρά ελληνικό όνομα, αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης στην Τουρκία. Ηταν ήδη μέλος της ITU (Istanbul Teknik Universitesi) και όλοι είχαν να λένε για το μεγάλο αστέρι που ανατέλλει. Και θα τον τιμήσει η ΑΕΚ το Σάββατο (20/4), στο περιθώριο του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Η ιστορία του Μηνά και της ΑΕΚ άρχισε ακριβώς τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, λόγω του Κυπριακού προβλήματος ήταν τεταμένες. Τα πράγματα για τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν καθόλου καλά και ο αδερφός του Μηνά, Γρηγόρης, σπούδαζε στην Αθήνα. Εκείνος του έστελνε τον Αθλητικό Τύπος της Ελλάδας για να ενημερώνεται.

Λίγους μήνες μετά την ανάδειξή του σε κορυφαίος νέος παίκτης της Τουρκίας ο Μηνάς Γκέκος έπαιρνε το δρόμο για την πατρίδα, την Ελλάδα.

Μύθοι και πραγματικότητα

Ο μύθος που συνόδευε το ταξίδι του (λόγω και της κατάστασης που επικρατούσε τότε) προσέγγιζε το… Εξπρές του Μεσονυχτίου. Τι για απόδραση από την Πόλη βράδυ και κρυφά… Τι ότι ήρθε με καράβι κρυμμένος σε βαρέλι! «Τι είναι αυτά που λέτε ρε; Κανονικά με το λεωφορείο ήρθα» απάντησε ο Μηνάς όταν κάποτε του είχαμε ζητήσει να απαντήσει σ’ εκείνες τις τερατώδεις φήμες.

Η ερωτική σχέση με την ΑΕΚ άρχισε το καλοκαίρι του 1975 όταν έκανε προπονήσεις με την εφηβική ομάδα. Είχε έρθει για διακοπές στην Αθήνα ώστε να δει και τον αδερφό του. «Θα έρθεις σ’ εμάς» του είπε ο (επίσης Κωνσταντινουπολίτης) Λάκης Αναστασιάδης, προπονητής της ομάδας.

Ο Μηνάς έπαθε πολιτισμό σοκ. Δεν είχε συνηθίσει να προπονείται σε ανοιχτό γήπεδο όπως έκανε τότε η ΑΕΚ, στο μέρος όπου αργότερα χτίστηκε (για να γκρεμιστεί αργότερα) το «Γεώργιος Μόσχος». Αμέσως κλήθηκε στην προπόνηση της αντρικής ομάδας, τον είδε η «αλεπού» Κώστας Μουρούζης και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη…

Πράσινος για 103 χιλιάδες ευρώ

Γρήγορα ο μικρός έγινε… άντρας. Το 1981, σε ηλικία 22 ετών, έγινε Κυπελλούχος Ελλάδας και μάλιστα ήταν ο πρώτος που σήκωσε το τρόπαιο ως αρχηγός. Ηταν ο ηγέτης και σκόρερ της ομάδας μέχρι που φτάσαμε στο 1991. Με βάση το νόμο της δωδεκαετίας που υπήρχε τότε, ο Μηνάς θα έμενε ελεύθερος από την ΑΕΚ το 1992. Η διοίκηση Δημητρακόπουλου αποδέχθηκε την προσφορά των 35 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 103 χιλιάδες ευρώ) του Παναθηναϊκού και παραχώρησε τον Γκέκο στους «πράσινους».

Έγινε χαμός

Δεν περιγράφεται τι ακολούθησε. Ο δηλωμένος ΑΕΚτζής Μηνάς Γκέκος, δεν ήθελε ποτέ να αφήσει την ομάδα. Και η μοίρα το έφερε, την 2η αγωνιστική να παίξει ως «πράσινος» κόντρα στην ΑΕΚ στο «Μόσχος»… Κατά την είσοδό του με τα «πράσινα», οι οπαδοί της ΑΕΚ τον αποθέωσαν, ο ίδιος πήρε ένα κιτρινόμαυρο κασκόλ κι έκανε το γύρο του γηπέδου. Λίγο αργότερα με 23 πόντους χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 79-77… Την ώρα που έκανε δηλώσεις κάποιοι από τα επίσημα τον αποδοκίμασαν, εκείνος όμως γύρισε και τους είπε: «Στη διοίκηση πείτε τα που με πούλησε».

Εγινε ολόκληρη διαδήλωση που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της ΑΕΚ, Τάκη Δημητρακόπουλου

Επέστρεψε ο Μηνάς Γκέκος

Το καλοκαίρι του 1994 επέστρεψε στην ΑΕΚ ώστε να κλείσει την καριέρα του. Αργότερα έγινε και προπονητής τη ομάδας (πρώτα ασίσταντ) αλλά η δύσκολη περίοδος (σεζόν 2010-2011) τον ανάγκασε να φύγει αφού πρώτα είχε πεί… απίστευτα πράγματα για την αγαπημένη του ομάδα.

Εν κατακλείδι… Η ΑΕΚ το Σάββατο τιμά έναν παίκτη που είχε (και έχει) έρωτα με τον «Δικέφαλο Αητό». Κι αυτό τα λέει όλα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γκέκος: Ο Μηνάς από την Κωνσταντινούπολη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College