STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Χαραλαμπόπουλος: Το τρανό παράδειγμα της νοσηρής κατάστασης στο ελληνικό μπάσκετ

Η είδηση ότι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αποδεσμεύτηκε από τον Ολυμπιακό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και ειδικά στα social media, το γνωστό αηδιαστικό τοπίο.
Χαραλαμπόπουλος: Το τρανό παράδειγμα της νοσηρής κατάστασης στο ελληνικό μπάσκετ

Η είδηση ότι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αποδεσμεύτηκε από τον Ολυμπιακό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και ειδικά στα social media, το γνωστό αηδιαστικό τοπίο.

Το τι θα κάνει ο Χαραλαμπόπουλος απ’ εδώ και πέρα, θα περιμένουμε να το δούμε. Θα αναζητήσει ακόμα μια «ευκαιρία»; Θα διαπραγματευτεί από το μηδέν με τον Ολυμπιακό και θα παραμείνει; Επί της ουσίας, όμως, το θέμα του Βασίλη θα πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά.

Κατ’ αρχήν, επειδή γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, ο Βασίλης προέρχεται από ένα απόλυτα ισορροπημένο περιβάλλον. Η οικογένειά του κράτησε ολόσωστη στάση όλα αυτά τα χρόνια και προσπάθησε να τον προστατέψει από την «παράνοια» που επικρατούσε γύρω από το όνομα και την εξέλιξή του.

Ο πατέρας του, Νίκος, έπαιζε μπάσκετ (στο Αιγάλεω) και ήταν όσο κοντά όσο και μακριά έπρεπε από τον Βασίλη. Ήταν σαν πατέρας κοντά του όταν τον χρειαζόταν αλλά από τη στιγμή που ο μικρός έμπαινε στο γήπεδο, τον άφηνε με τους προπονητές του. Και τους συμπαίκτες του. Να ζήσει μέσα στην ομάδα, να μεγαλώσει εκεί και να ωριμάσει.

Θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο ξεκαθαρίζοντας ότι η οικογένειά του δεν είχε καμία σχέση με φαινόμενα που βλέπουμε και χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο…

Ο Χαραλαμπόπουλος βρέθηκε μικρός στον Παναθηναϊκό με το προσωνύμιο «νέος Φάνης Χριστοδούλου»! Στην πορεία βρέθηκε μπλεγμένος σε μια κατάσταση όπου:

-Έπρεπε να παίζει από μικρή ηλικία σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός η οποία όμως θα έπρεπε να νικά κιόλας! Πως θα γίνει αυτός ο συνδυασμός; Σπάνιο να συμβεί.

-Έπρεπε να σηκώσει μεγάλο βάρος. Ήταν «ο νέος Φάνης» και «ο επόμενος ηγέτης» του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν εκείνος που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης στοιχημάτιζε ότι «θα άλλαζε όνομα αν δεν έπαιρνε ευρωπαϊκό σε πέντε χρόνια με αρχηγό και ηγέτη τον Χαραλαμπόπουλο»!

-Ήταν εκείνος που έκανε triple double και διέλυε τους πάντες στις μικρές Εθνικές. Ακόμα και τον Κορκμάζ που πλέον διαπρέπει στο NBA. Και γύρω του αναπτυσσόταν ο μύθος του υπερπαίκτη που θα λύτρωνε το ελληνικό μπάσκετ.

-Ήταν εκείνος που πήρε… 8ετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό με ρήτρα 1 εκ. για το NBA…

Με μια διαφορά: Όλα αυτά είχαν ακουστεί και είχαν γίνει ενώ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ακόμα δεν είχε παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.

Ακόμα συζητείται ότι είχε χρησιμοποιηθεί σχεδόν 50 λεπτά (!) σ’ έναν αγώνα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης. Για Εθνική Εφήβων, μιλάμε.

Όπως επίσης ακόμα συζητείται ότι στις μικρές Εθνικές τον χρησιμοποιούσαν στο «5» για να παίρνουν αποτελέσματα. Χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξέλιξή του.

Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός επέμενε να μην τον δίνει «δανεικό» κάπου για να παίξει αλλά να κατηγορεί (και να απολύει) προπονητές επειδή δεν τον έβαζαν να παίξει! Κι όλα αυτά ενώ ήταν απαιτητή και η νίκη!

Τρέλα…

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017, να έχει χάσει ο Χαραλαμπόπουλος πολλά χρόνια, να έχει «τελματώσει» αφού ούτε έπαιζε, ούτε εξελισσόταν αλλά ΠΑΡΕΜΕΝΕ στέλεχος του Παναθηναϊκού με… εγκώμια μάλιστα!

Ο Βασίλης δεν έμαθε ποτέ ότι πρέπει να εξελίσσεται. Έμαθε ότι πρέπει να παίζει έτσι κι αλλιώς!

Η προσπάθεια που έκανε προκειμένου να επανέλθει, είτε με τον ΠΑΟΚ είτε με το Λαύριο και τον Ιωνικό, είχε πρόσκαιρα αποτελέσματα. Στα 24 του χρόνια, ο Χαραλαμπόπουλος αντιμετωπίζεται ως… απόμαχος και βετεράνος.

Πρόκειται ακριβώς για την έκφραση της νοσηρής κατάστασης στο ελληνικό μπάσκετ:

Νεαροί υψώνονται στα ουράνια… Κυκλοφορούν γι’ αυτούς τρομερές φήμες… Επιβάλλονται ως «ελληνόπουλα που πρέπει να παίζουν» αλλά δεν υπάρχει τίποτε το αναπτυξιακό στο πλάνο αφού στην Ελλάδα υπερτερεί η νίκη (ειδικά στις μεγάλες ομάδες) και το γρήγορο κέρδος. Και τελικά ο ίδιος απογοητεύεται κι εγκαταλείπει τον εαυτό του, ζώντας με τις «δάφνες» του παρελθόντος.

Ο Χαραλαμπόπουλος οφείλει να τραβήξει μια γραμμή ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και να ξαναγίνει ο Βασιλάκης των 15 ετών! Που έπρεπε να δουλεύει σαν τρελός για να «χτίσει» το μέλλον του. Που ήταν άγνωστος (μέχρι ν’ αρχίσουν οι υπερβολές). Που χαιρόταν το παιχνίδι.

Να βρει την ομάδα που θα του εξασφαλίσει αυτή η λήθη και θα τον βοηθήσει στο restart.

Μεγάλος δεν είναι. Το αντίθετο.. Όμως οφείλει ο ΙΔΙΟΣ πρωτίστως να μηδενίσει το κοντέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντετοκούνμπο: Ο τραυματισμός, η τάπα, το κάρφωμα… ο ΤΙΤΛΟΣ (Vid)

Χαραλαμπόπουλος: Έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό

Περπέρογλου: Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χαραλαμπόπουλος: Το τρανό παράδειγμα της νοσηρής κατάστασης στο ελληνικό μπάσκετ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College