×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Τελικοί Basket League : Οσα πρέπει να ξέρετε…


    Νίκος Μπουρλάκης

Τελικοί Basket League : Οσα πρέπει να ξέρετε…


Χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια, να δούμε αφαιρέσεις βαθμών (12 στον Ολυμπιακό και 6 στον Παναθηναϊκό), αποχωρήσεις από τα πλέι οφ (Ολυμπιακός) για να έχουμε ένα διαφορετικό ζευγάρι στη σειρά των τελικών της Basket League.

Παναθηναϊκός εναντίον Προμηθέα, λοιπόν. Ο 3ος και ο 4ος στην βαθμολογία της Κανονικής Περιόδου και βέβαια μπορεί να… σπάει λίγο η ρουτίνα μας, να είναι τα πράγματα (επιτέλους) ήρεμα μετά από χρόνια, αλλά το φαβορί είναι ξεκάθαρο. Και είναι ο Παναθηναϊκός.

Ο Προμηθέας όμως από 4ος στην βαθμολογία έφτασε ως τον τελικό. Ποια ήταν η τελευταία σεζόν που είδαμε ομάδα που είχε τερματίσει χαμηλότερα από τις θέσεις 1-2 στην Κανονική Περίοδο να διεκδικεί τον τίτλο; Το μακρινό 2007 όταν ο (3ος) Ολυμπιακός είχε περάσει τον (2ο) Αρη. Πότε είδαμε ξανά ζευγάρι σε τελικούς που είχαν τερματίσει στις θέσεις 3-4 και είχαν αμφότεροι ντεζαβαντάζ έδρας στον ημιτελικό; Ποτέ…

Είναι κάτι καινούργιο.

Μετά από 14 χρόνια

Το… μακρινό 2005 ήταν η τελευταία φορά που είχαμε σε τελικούς Basket League άλλο ζευγάρι πλην Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και είχε κατακτήσει τον τίτλο με σκορ 3-1.

«Πράσινο» σερί στο 17

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει για 17η  σερί σεζόν σε σειρά τελικών της Basket League. Τελευταία φορά που δεν συμμετείχε σε τελικούς ήταν την περίοδο 2001-2001 (ΑΕΚ- Ολυμπιακός 3-1). Ο Ολυμπιακός έχει το δεύτερο μεγαλύτερο σερί με 13, που όμως «κόπηκε» φέτος.

Πρωτιά Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός έχει τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς Basket League με 24. Εχει απουσιάσει μόνο σε τρεις:  Το 1994 (Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ 3-2), το 1997 (Ολυμπιακός- ΑΕΚ 3-1) και το 2002 (ΑΕΚ- Ολυμπιακός 3-2). Ο Ολυμπιακός έχει 21 παρουσίες, η ΑΕΚ 4, ο ΠΑΟΚ 3 και Μαρούσι και Προμηθέας από μία

Εκτη ομάδα σε τελικούς Basket League

Και πάνω που πιστέψαμε ότι θα… στοιχειώσουν οι πέντε ομάδες που έχουν λάβει μέρος σε τελικούς Basket League, ήρθε ο Προμηθέας για να γίνει ο… έκτος που φτάνει σε σειρά διεκδίκησης τίτλου μετά από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Μαρούσι.

Προηγείται το… 3-2

Ποιο είναι το πιο συχνό σκορ που βγαίνει σε σειρές τελικών; Το 3-2… Στους 26 προηγούμενους τελικούς της Basket League οι 12 κρίθηκαν στους 5 αγώνες. Πολύ συχνό όμως είναι και το 3-1 που έχει σημειωθεί 8 φορές. Το 3-0 το έχουμε συναντήσει μόλις πέντε φορές. Τις τέσσερις το έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός (το 2000 με τον ΠΑΟΚ, το 2004 με το Μαρούσι, το 2006 και το 2013 με τον Ολυμπιακό) και την μία ο Ολυμπιακός (το 2015 με τον Παναθηναϊκό)

Περισσότερες νίκες

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που έχει πετύχει τις περισσότερες νίκες σε σειρά τελικών στην Basket League με 59. Με νίκη, απόψε, δηλαδή θα γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος με 60 σε σειρά τελικών πλέι οφ. Ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 43, η ΑΕΚ με 6, ο ΠΑΟΚ με 4 ενώ το Μαρούσι δεν έχει ούτε μία.

Κατοστάρης

Στον αγώνα της Τετάρτης στην Πάτρα, ο Παναθηναϊκός θα γίνει και η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Basket League που θα έχει συμπληρώσει 100 αγώνες σε σειρά τελικών στα πλέι οφ! Οι «πράσινοι» έχουν 98 ενώ ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 93, η ΑΕΚ με 17, ο ΠΑΟΚ με 13 και το Μαρούσι με 3.

Το συνηθισμένο ζευγάρι

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα αναμετρηθούν σε σειρά τελικών πλέι οφ ο Παναθηναϊκός και ο Προμηθέας. Το πιο συνηθισμένο ζευγάρι σε σειρά τελικών της Basket League είναι το Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός (18 φορές). Παναθηναϊκός- ΑΕΚ, Ολυμπιακός- ΑΕΚ και Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ έχουν αναμετρηθεί από δύο φορές ενώ Παναθηναϊκός- Μαρούσι και Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ από μία φορά (όπως και οι φετινοί «μονομάχοι»).

Το ρεκόρ του Προμηθέα

Μόλις στην 2η συμμετοχή του στα πλέι οφ της Basket League, ο Προμηθέας κατορθώνει να φτάσει στους τελικούς! Είναι ένα μεγάλο ρεκόρ, μάλλον σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα αυτό που πέτυχε η ομάδα της Πάτρας.

Το κίνητρο του αήττητου

Ο Παναθηναϊκός μετρά μέχρι στιγμής 3-0 στα πλέι οφ και στοχεύει σε ένα ακόμα αήττητο πρωτάθλημα χωρίς να κάνει ήττα στα πλέι οφ. Το πέτυχε για πρώτη φορά το 2006 ενώ το 2013 ήταν η δεύτερη φορά.

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στις σελίδες 20-21 του Sportime την Δευτέρα 10/6/2019

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook


Τελευταία Νέα