ΜΠΑΣΚΕΤ

Εφές- Ολυμπιακός 82-71: Τρίγωνο εκτελεστών, μη αντιμετωπίσιμο!

Ο Σέρβος γκαρντ που εκτέλεσε τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του φάιναλ φορ άγγιξε το triple double, ο Μπομπουά έβλεπε το καλάθι σα βαρέλι και η Εφές ανέτρεψε διψήφια διαφορά και πέτυχε την 4η συνεχόμενη νίκη της

Ο Μίσιτς έπαιξε σαν MVP της Euroleague, o Μπομπουά και ο Κλάιμπερν έβλεπαν το καλάθι σα βαρέλι και ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Μίσιτς έπαιξε σαν MVP της Euroleague,  o Μπομπουά και ο Κλάιμπερν έβλεπαν το καλάθι σα βαρέλι και ο Ολυμπιακός  δεν τα κατάφερε στην έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε (82-71) καθώς στο δεύτερο μέρος η Εφές εξουδετέρωσε την εξαιρετική άμυνα των «ερυθρόλευκων» στο πρώτο. Το σχήμα με τους τέσσερις περιφερειακούς εκτελεστές έκανε τη διαφορά για τους Τούρκους καθώς η ελληνική ομάδα υποχρεώθηκε σε πολλά λάθη κι άστοχα σουτ ενώ στην επανάληψη η ευστοχία των γηπεδούχων ανέβηκε.

Το «τρίγωνο» Μίσιτς- Μπομπουά- Κλάιμπερν έγραψε συνολικά 61 πόντους- 20 ριμπάουντ και 13 ασίστ με τον Σέρβο να προσεγγίζει το triple double (18 πόντοι- 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ) ενώ είχαν συνολικά 12/22 τρίποντα. Η Εφές είχε 10/17 τρίποντα στο δεύτερο μέρος.

Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ με 18 πόντους ενώ 13 είχε ο Λαρεντζάκης και από 12 οι Σλούκας και Φαλ. Και πάλι είχε προβλήματα στο rotation ο Ολυμπιακός (υστέρησαν ξανά Κάνααν- Πίτερς- Μπόλομποϊ που κάποια στιγμή πρέπει να ανέβουν ενώ λίγα πράγματα έκανε ο ΜακΚίσικ που άρχισε στην πρώτη πεντάδα.

Η άμυνα του Ολυμπιακού λειτούργησε υποδειγματικά στο πρώτο ημίχρονο όταν οι πρωταθλητές της Euroleague περιορίστηκαν στους 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και στους 33 στο εικοσάλεπτο.

Είναι χαρακτηριστικό μέχρι τα πρώτα 2 λεπτά της αναμέτρησης η Εφές όχι απλώς δεν είχε καταφέρει να σκοράρει αλλά δεν είχε κάνει ούτε προσπάθεια ενώ μετρούσε ήδη 3 λάθη. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 10-0 και είχε απαντήσεις στα τρίποντα ξεσπάσματα τόσο του Κλάιμπερν όσο και του Μίσιτς ή του Μπομπουά στο δεύτερο.

Η καλή άμυνα φαίνεται κι από το γεγονός ότι στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός πήρε 9 από τους 18 πόντους του από λάθη των αντιπάλων (είχαν ήδη 5) ενώ η Εφές δεν είχε πετύχει ούτε ένα πόντο μέσα από το «ζωγραφιστό».

Τα τρίποντα ήταν η βασική απειλή των Τούρκων που άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στην ελληνική ομάδα με τα επιθετικά ριμπάουντ στη δεύτερη περίοδο. Μείωσαν σε 23-19 και σε 25-22 αλλά ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να έχει το προβάδισμα να και βρίσκει λύσεις αντιδρώντας (36-26 στο 15’). Ακόμα κι όταν η Εφές μείωσε σε 37-34 στο 18’ οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τον τρόπο με ένα μικρό σερί 4-0 να κλείσουν το ημίχρονο στο +28 (σκορ 41-33).

Τι είχαν; Πλουραλισμό στην επίθεση (Λαρεντζάκης και Φαλ από 8 πόντους και Σλούκας- Βεζένκοφ από 7), πολύ καλή δημιουργία 11 ασίστ, εντυπωσιακή επίδοση στα δίποντα (10/14) και με την Εφές να σουτάρει κάτω από 50% (συνολικά 13/30 σουτ).

Με την άμυνα να συνεχίζει να είναι το «μεγάλο όπλο» και τον Φαλ να παρασέρνει τους αντιπάλους ψηλούς, ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 45-35 στο 23’ . Και μπορεί η Εφές να έγινε περισσότερο απειλητική από ποτέ όταν μείωσε σε 47-46 αλλά ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν εκεί με 2 σερί τρίποντα (και 8 συνεχόμενους πόντους) για να στείλει την ελληνική ομάδα ξανά στο +7 (σκορ 53-46).

Η Εφές όμως είχε φέρει τον αγώνα στο ρυθμό της καθώς ο Ολυμπιακός αστοχούσε και ταυτόχρονα γίνονταν πολλά λάθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τρίτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν 6 λάθη (ένα παραπάνω απ’ όσα είχαν συνολικά στο πρώτο μέρος).

Στο δεκάλεπτο αυτό σκόραραν μόνο οι Φαλ (4 πόντοι) και Βεζένκοφ (8 πόντοι) ενώ ο Ολυμπιακός είχε συνολικά 5/14 σουτ!

Η Εφές μείωσε γρήγορα σε 53-52 στο τέλος της περιόδου και συνέχισε το επιθετικό κρεσέντο όταν πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα στο σκορ με δύο σερί τρίποντα του Κλάιμπερν (58-53) ολοκληρώνοντας σερί 12-0.

Χρειάστηκε να περάσουν 4’33’’μέχρι να πετύχει ξανά καλάθι ο Ολυμπιακός (τρίποντο Σλούκας) όμως η Εφές είχε βρει ρυθμό: Ακόμα δύο τρίποντα από Μπράιαντ και Μίσιτς έφεραν την Εφές στο 64-56 με 6’15’’ πλέον για το τέλος της αναμέτρησης! Για περίπου πέντε αγωνιστικά λεπτά, οι Τούρκοι ευστοχούσαν μόνο σε τρίποντα (5 συνεχόμενα)!

Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα είχαν γίνει πολύ δύσκολα καθώς ο αγώνας είχε πάει ολοκληρωτικά στο ρυθμό της Εφές ενώ ο Ολυμπιακός  σκόραρε πλέον με το σταγονόμετρο. Η άμυνα που του έδινε τις λύσεις στο πρώτο μέρος είχε εξουδετερωθεί.

Με 3’31’’ για το τέλος η Εφές που έπαιζε συνέχεια με τέσσερις «τρίποντες απειλές» ήταν μπροστά στο σκορ με 72-64 και είχε συμπληρώσει 13/26 τρίποντα (δηλαδή ως τότε είχε 8/13 στο δεύτερο μέρος).

Ο Ολυμπιακός μείωσε σε 74-69 αλλά το τρίποντο του Μπομπουά (5/6) με 1’42’’ να απομένουν για το τέλος (77-69) ουσιαστικά έγραψε τον επίλογο.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 33-41,  52-53, 82-71

ΕΦΕΣ (Αταμάν): Μπομπουά 19, Μπράιαντ 5, Κλάιμπερν 24, Τέιλορ 3, Πλάις 5, Μίσιτς 18, Πολονάρα 4, Ζίζιτς 4, Ντάνστον

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 5, Κάνααν, Λούντζης, Λαρεντζάκης 13, Φαλ 12, Σλούκας 12, Βεζένκοφ 18, Παπανικολάου, Μπόλομποϊ 3, Πίτερς 3, Μπλακ, ΜακΚίσικ 5

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Exit mobile version