NBA

NBA: Με 109 διεθνείς παίκτες η φετινή σεζόν

Η 75η επετειακή σεζόν του NBA σηματοδοτεί την όγδοη συνεχόμενη χρονιά με περισσότερους από 100 διεθνείς παίκτες

NBA
Συντάκτης: Μαντώ Καψάλη Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το NBA ανακοίνωσε σήμερα πως 109 διεθνείς παίκτες από 39 χώρες περιλαμβάνονται στα opening-night ρόστερ που σηματοδοτούν την έναρξη της 75ης επετειακής σεζόν.

Αριθμός ρεκόρ για τους παίκτες από τον Καναδά (18), τη Γερμανία (7) και τις Μπαχάμες (3), καθώς και ρεκόρ παικτών από τη Νιγηρία (5).

Οι Τορόντο Ράπτορς κατέχουν το ρεκόρ ανάμεσα στα ρόστερ των ομάδων, με 10 διεθνείς παίκτες από 9 χώρες να συμμετέχουν στο opening-night ρόστερ.

Η σεζόν 2021-22 που ξεκινά απόψε σηματοδοτεί την όγδοη συνεχόμενη σεζόν που τα opening-night ρόστερ της πρεμιέρας περιλαμβάνουν τουλάχιστον 100 διεθνείς παίκτες.

Ο αριθμός των διεθνών παικτών στο ΝΒΑ έχει αυξηθεί από πέντε στην πρώτη σεζόν του πρωταθλήματος το 1946-47 σε 113 στην έναρξη της σεζόν 2016-17, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία της λίγκας.

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ο Καναδάς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση εκτός των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία (επτά παίκτες η καθεμία). Η Νιγηρία, η Σερβία, η Ισπανία και η Τουρκία έχουν από πέντε παίκτες.

Οι Ράπτορς κατέχουν την πρώτη θέση με 10 διεθνείς παίκτες, ενώ ακολουθούν οι Ντάλας Μάβερικς και οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με 7 διεθνείς παίκτες η κάθε ομάδα. Οι Αντλάντα Χοκς, Μπόστον Σέλτικς, Ντένβερ Νάγκετς και Νιού Όρλεαν Πέλικνας έχουν από πέντε διεθνείς παίκτες.

35 παίκτες – αριθμός ρεκόρ – που συμπεριλαμβάνονται στα opening-night ρόστερ συμμετείχαν στο πρόγραμμα Basketball Without Borders (BWB) πριν από την καριέρα τους στο ΝΒΑ, μεταξύ των οποίων οι Τζόελ Εμπίντ (Σίξερς,  Καμερούν, BWB Africa 2011), Ντεάντρε Έιτον (Φίνιξ Σανς, Μπαχάμες, BWB Global 2016),  Ρούι Χατσιμούρα (Γουάισινγκτον Γουίζαρντς, Ιαπωνία, BWB Global 2016) και Πασκάλ Σιάκαμ (Τορόντο Ράπτορς, Καμερούν, BWB Africa 2012).

Το BWB είναι το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης μπάσκετ και προσέγγισης της κοινότητας του ΝΒΑ και της FIBA, στο οποίο, από το 2001, έχουν συμμετάσχει 90 πρώην παίκτες υποψήφιοι σε drafts που είτε επιλέχτηκαν στο ΝΒΑ είτε υπέγραψαν ως free agents.

Επιπλέον των 109 διεθνών παικτών που συμπεριλαμβάνονται στα opening-night ρόστερ της σεζόν 2021-22, υπάρχει ρεκόρ 12 διεθνών παικτών από επτά χώρες με συμβόλαια “two-way”, συμπεριλαμβανομένων έξι παικτών που συμμετείχαν στο BWB.

Υπάρχει επίσης ένας αριθμός Αμερικανών παικτών οι οποίοι διαθέτουν δεσμούς με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 παικτών με τουλάχιστον έναν γονέα από αφρικανική χώρα.

Μεταξύ των Αμερικανών παικτών με δεσμούς σε άλλες χώρες είναι οι Μπαμ Αντεμπάγιο (Μαϊάμι Χιτ- δεσμοί με τη Νιγηρία), Τζόρνταν Κλάρκσον (Γιούτα Τζαζ- δεσμοί με τις Φιλιππίνες), Ματίς Θιμπούλ (Σίξερς- δεσμοί με την Αυστραλία και την Αϊτή), Χουάν Τοσκάν0 – Άντερσον (Γουόριορς- Μεξικό), Καρλ Άντονι Τάουνς ( Τίμπεργουλβς- δεσμοί με τη Δομινικανή Δημοκρατία) και Κέμπα Γουόλκερ (Νικς- Αντίγκουα).

Exit mobile version