ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός- Εφές 76-70: Υποκλίθηκαν και οι πρωταθλητές (vid)

Τεράστια νίκη για τον Ολυμπιακό επί της Εφές με παίκτη- κλειδί τον Μιχάλη Λούντζη που έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στην Euroleague.

Ο Ολυμπιακός δε σταματά πουθενά και παρά τις απουσίες των Σλούκα και Πίτερς γονάτισε την Εφές (76-70) συνεχίζοντας την πορεία προς την πρωτιά.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Ολυμπιακός δε σταματά πουθενά και παρά τις απουσίες των Σλούκα και Πίτερς γονάτισε την Εφές (76-70) συνεχίζοντας την πορεία προς την πρωτιά.

Παρέμεινε στην κορυφή ο Ολυμπιακός (16-7) που αποσπάστηκε κατά δύο βαθμούς από την Μονακό (που τον έχει νικήσει δύο φορές) αλλά αυτό δεν ήταν το καλύτερο μαντάτο, όσο ήταν η μεγάλη εμφάνιση του Μιχάλη Λούντζη. Με 13 πόντους- 7 ριμπάουντ και τρομερή άμυνα, ο γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν το κλειδί του αγώνα πιστοποιώντας ότι οι Πειραιώτες μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα. Καθοριστικός ο Βεζένκοφ στο τέλος, τρομερές άμυνες από τον Μπόλομποϊ αλλά δεν υπάρχει κάποιος που να υστέρησε.

Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή κατά την οποία όλοι έκαναν «βουτιές» για να «σώσουν» τις φάσεις και να κερδίσουν κατοχές. Η ενέργεια που έβγαλε ο Ολυμπιακός και περιόρισε την Εφές στους 70 πόντους είναι το σήμα κατατεθέν μιας ομάδας έτοιμης για μεγάλα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός προσέγγισε σωστά την αναμέτρηση, με πολύ καλή άμυνα και με στοχευμένες επιθέσεις βρέθηκε στο 8-0 και στο 18-6. Ο έλεγχος των ριμπάουντ, η άριστη κυκλοφορία και το «τάισμα» του Μουσταφά Φαλ (ήταν ο κυρίαρχος της πρώτης περιόδου με 8 πόντους) ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν την ίδια στιγμή που η τριάδα Μίσιτς- Λάρκιν- Κλάιμπερν κατέγραψε 2/10 σουτ στο ίδιο διάστημα.

Οι πέντε χαμένες βολές (2/7) και τα άσχημα ποσοστά στα τρίποντα (2/8) δεν εμπόδισαν τον Ολυμπιακό από το να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με 22-13.

Ο Αταμάν συνέχισε με το χαμηλό του σχήμα (τον Κλάιμπερν στο «4») αλλά το καλό για τον Γιώργο Μπαρτζώκα ήταν ότι όσοι παίκτες ήρθαν από τον πάγκο έδωσαν λύσεις. Ο Μιχάλης Λούντζης έφτασε τους 11 πόντους με 3/3 τρίποντα (προσθέστε και 4 ριμπάουντ) ενώ ο Σακίελ ΜακΚίσικ είχε 6 πόντους και 4 ασίστ όταν ο Ολυμπιακός ξέφυγε 48-25 στο 18’.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρώτο μέρος με 41-31 και η διαφορά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν κάποιες λεπτομέρειες ήταν διαφορετικές: 6 χαμένες βολές (5/11) κακό περιφερειακό σουτ (4/14 τρίποντα) και τέσσερα λάθη περισσότερα από την Εφές (7 έναντι 3) αλλά στον αντίποδα τα 12/16 δίποντα και οι 13 ασίστ ήταν εντυπωσιακά στοιχεία.

Πολύ δε περισσότερο ότι με τον Γουόκαπ και τον Κάνααν να βρίσκονται στον πάγκο για 11 και 12 λεπτά αντίστοιχα ο ΜακΚίσικ σε ρόλο δημιουργού (7 πόντοι και 4 ασίστ) και ο Λούντζης σε εκτελεστικό (11 πόντοι- 3/3 τρίποντα μαζί με 5 ριμπάουντ) βοήθησαν στο να μη ρίξει ρυθμό ο Ολυμπιακός.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού φάνηκε στο 22’30’’ όταν ο Κώστας Παπανικολάου χρεώθηκε με το τρίτο του φάουλ αλλά είχε φτάσει η στιγμή του Βεζένκοφ. Με 11 συνεχόμενους πόντους ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έστειλε το σκορ στο 54-41 στο 25’ και ήταν αυτό που χρειάζονταν οι «ερυθρόλευκοι» ώστε να «κόψουν τον αέρα» της Εφές που έδειχνε πιο «ζωηρή» επιθετικά στο τρίτο δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 59-43 στο 27’ με την άμυνά του να κάνει τρομερή δουλειά καθώς στο σετ παιχνίδι δε μπορούσε να απειληθεί από τους Τούρκους. Όμως είναι αλήθεια ότι στη συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» με συνεχόμενα λάθη έδωσαν την ευκαιρία στην Εφές να μειώσει σε 59-52 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Σε μια περίοδο που φαινόταν δική του (είχε φτάσει και στο +16) ο Ολυμπιακός έκλεισε με τα λιγότερα πιθανά «κέρδη» αφού τα λάθη δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει τη διαφορά. Το στατιστικό στοιχείο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν ότι η Εφές είχε πάρει 18 πόντους από λάθη των Πειραιωτών και ήταν ξεκάθαρο το σημείο που «πονούσε» η ελληνική ομάδα.

Ο «συναγερμός» είχε ηχήσει για τα καλά. Δύο συνεχόμενα τρίποντα από Μπράιαντ και Λάρκιν έφεραν πολύ κοντά την Εφές (62-58) αλλά συνεχόμενες καλές άμυνες των «ερυθρόλευκων» κι ένα μεγάλο σουτ του Βεζένκοφ έφεραν τον Ολυμπιακό στο 70-61 περίπου στα μισά της τέταρτης περιόδου.

Δύο συνεχόμενα καλάθια του Βεζένκοφ κράτησαν μια καλή διαφορά (76-68) για τον Ολυμπιακό με 1’33’’ για το τέλος αλλά ο αγώνας είχε ακόμα δρόμο καθώς η Εφές επέμενε. Το άστοχο σουτ του Μπομπουά (με 39’’ για τη λήξη) έσβησε και τις τελευταίες ανησυχίες και ο Ολυμπιακός έφτασε στο θρίαμβο.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 41-31, 59-52, 76-70

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2, Κάνααν 1, Λούντζης 13, Λαρεντζάκης 5, Φαλ 10, Βεζένκοφ 23, Παπανικολάου 6, Μπόλομποϊ 2, Μπλακ 4, ΜακΚίσικ 10

ΕΦΕΣ (Αταμάν): Λάρκιν 10, Μπομπουά 10, Σίνγκλετον, Μπράιαντ 10, Γκαζί, Κλάιμπερν 8, Πλάις, Μίσιτς 10, ΕμΜπαγιέ 4, Ζίζιτς 9, Ντάνστον 9

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Exit mobile version