ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός- Ρεάλ 75-87: Βασίλισσα στο «παγωμένο» ΟΑΚΑ

Στο παγωμένο ΟΑΚΑ των… ελάχιστων θερμών εκδηλώσεων, ο Παναθηναϊκός υπέστη την 9η συνεχόμενη ήττα του (75-87) από την ανώτερη Ρεάλ Μαδρίτης
Παναθηναϊκός- Ρεάλ 75-87: Βασίλισσα στο «παγωμένο» ΟΑΚΑ

Την ένατη σερί ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης (και τέταρτη εντός) υπέστη ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Οι Μαδριλένοι πέρασαν με 87-75 κι απέδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τους «πράσινους». Κακή άμυνα, κακή επίθεση, χαμένα ριμπάουντ, μηδέν ενέργεια συνέθεσαν την διόλου θετική εικόνα του Παναθηναϊκού.

Στο παγωμένο ΟΑΚΑ των… ελάχιστων θερμών εκδηλώσεων, η «Βασίλισσα» άφησε… αγάλματα τους «πράσινους». Κυριάρχησε απόλυτα στο παρκέ, παρότι αγωνίστηκε χωρίς τον Σέρχιο Γιουλ. Είχε τον έλεγχο του ρυθμού, των ριμπάουντ. Πήρε λύσεις απ’ όλους και πέτυχε την 10η συνεχόμενη νίκη της.

Η Ρεάλ έχει να ηττηθεί στην Euroleague από τις 30 Οκτωβρίου. Τότε είχε χάσει στο Μόναχο από την Μπάγερν.

Πλέον οι «πράσινοι» υποχώρησαν στο 9-7, παρέμειναν στην 6η θέση αλλά απομακρύνθηκαν αρκετά (δύο νίκες) από την πρώτη πεντάδα. Η Ρεάλ πήγε στο 13-3 και μοιράζεται την κορυφή με την Εφές που διέλυσε την Μακάμπι.

Ο Παναθηναϊκός είχε ένα πολύ καλό πρώτο πεντάλεπτο

Πρώτος σκόρερ ο Καλάθης με 19 πόντους. Που είχε όμως 1/8 τρίποντα και συμπλήρωσε 1/16 στα τρία τελευταία ματς με Φενέρ (0/4) και Μακάμπι (0/4). Ο Φριντέτ με 18 πόντους, 4/9 τρίποντα και 9 ριμπάουντ (!) ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού.

Ο Γουόλτερ Ταβάρες (14 πόντοι και 14 ριμπάουντ, τα 8 επιθετικά) και ο Αντονι Ράντολφ (22 πόντοι με 5/11 τρίποντα) έκαναν τη μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός με έναν γρήγορο ρυθμό κατάφερε να είναι ιδιαίτερα παραγωγικός στο πρώτο πεντάλεπτο! Με τον Τζίμερ Φριντέτ να έχει 8 πόντους οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 16-11 αλλά απ’ εκείνο το σημείο άρχισαν τα προβλήματα. Σχεδόν όσους πόντους πέτυχαν στο πρώτο πεντάλεπτο, πέτυχαν και στα επόμενα 15 λεπτά του ημιχρόνου (18 συνολικά).

Η Ρεάλ απάντησε γρήγορα με καταιγισμό τριπόντων, με πολύ καλή δημιουργία και με πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Η καλή άμυνα των Μαδριλένων ειδικά επάνω στον Καλάθη (3/11 σουτ στο ημίχρονο αλλά και 5 ασίστ) υποχρέωσε τους «πράσινους» σε πολλά λάθη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν λειτουργούσε καθώς η Ρεάλ βρήκε ελεύθερα σουτ ενώ με τα 8 επιθετικά ριμπάουντ ανανέωσε πολλές επιθέσεις.

Τα ίδια και τα ίδια προβλήματα…

Όσο για τους αριθμούς του πρώτου μέρους που λένε την αλήθεια; Η Ρεάλ προηγήθηκε 44-34. Είχε 8 επιθετικά ριμπάουντ. Είχε μόλις 3 λάθη (κανένα στην δεύτερη περίοδο) αλλά και 13 ασίστ. Όσο για τα στοιχεία υπεροχής; Οι 13 πόντοι της από τα λάθη του Παναθηναϊκού, που ήταν 7 στο σύνολο, όταν στην διοργάνωση κάνει μόλις 10,47 ανά αγώνα. Τα λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Και το πιο σημαντικό; Οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο προσέφεραν τους 25 από τους 44 πόντους της Ρεάλ, δείγμα του βάθους της.

Ο Παναθηναϊκός είχε 13/34 σουτ στο πρώτο μέρος και 6/19 στην δεύτερη περίοδο. Πάντως οι 14 πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ ήταν ο τομέας που τον κρατούσε μέσα στον αγώνα τους «πράσινους». Που πάντως ήταν υποτονικοί… Είχαν κακή εκτέλεση, προβληματική δημιουργία, κακή άμυνα. Η ενέργεια ήταν στο μηδέν και η Ρεάλ κυριαρχούσε.

Ενώ απέμεναν 6’35’’  για το τέλος της 3ης περιόδου το ΟΑΚΑ… πάγωσε καθώς η Ρεάλ προηγήθηκε 57-39 και ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε σημάδια αντίδρασης. Τα 5/17 τρίποντα των «πράσινων» (0/5 ο Καλάθης που του έδιναν προκλητικά το σουτ) ήταν ο τομέας που τους πόναγε μαζί με την άμυνα…

Ο Παναθηναϊκός έκανε μια απόπειρα, αλλά…

Πάντως με ένα ξέσπασμα στα τελευταία 75 δευτερόλεπτα, ο Παναθηναϊκός… μάζεψε την διαφορά. Μείωσε σε 66-58 και έδειξε σημάδια ζωής ενόψει του τελευταίου δεκαλέπτου. Μόνο που θα έπρεπε να υπάρξει αντίδραση, ειδικά στο περιφερειακό σουτ και την δημιουργία της Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι έιχαν φτάσει τις 20 ασίστ (για μόλις 8 λάθη) από τις αρχές της τελευταίας περιόδου ενώ ο Ράντολφ ήταν το άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Όπως και ο Ταβάρες που μάζευε τα επιθετικά ριμπάουντ.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, η Ρεάλ ήταν μπροστά με 77-63. Ο Πιτίνο έκανε πιο ευέλικτο το σχήμα με τον Μήτογλου στο «5» αλλά η Ρεάλ δεν έδειξε να πτοείται. Είχε τον έλεγχο του αγώνα, μάζευε τα επιθετικά ριμπάουντ και δεν ανησυχούσε καθόλου. Προηγήθηκε με 84-68 ενώ απέμεναν 2’10’’ για το τέλος και καθάρισε τον αγώνα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πιτίνο): Τόμας 4 (4 ριμπάουντ), Ράις 3 (1/6 σουτ). Παπαγιάννης 10 (5/6 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 11 (3/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Βουγιούκας, Τζόνσον 3 (1/1 τρίποντο), Φριντέτ 18 (1/3 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 4/4 βολές, 9 ριμπάουντ), Καλάθης 19 (6/12 δίποντα, 1/8 τρίποντα, 4/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Γουάιλι, Μήτογλου 7 (2/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ).

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λάσο): Κοζέρ 12 (2/4 τρίποντα, 3 ασίστ), Ράντολφ 22 (2/3 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ, Φερνάντεθ 3 (1/4 τρίποντα), Καμπάτσο 6 (2/3 δίποντα, 0/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Λαπροβίτολα 7 (2/5 τρίποντα), Ντεκ 2, Γκαρούμπα, Ταβάρες 14 (5/7 δίποντα, 4/5 βολές, 6-8 ριμπάουντ), Μίκι 3 (3 ριμπάουντ), Τόμπκινς 8 (2/3 τρίποντα), Τέιλορ 10 (2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ).

Μπορείτε να δείτε εδώ την αναλυτική στατιστική του αγώνα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός- Ρεάλ 75-87: Βασίλισσα στο «παγωμένο» ΟΑΚΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College