ΜΠΑΣΚΕΤ

Πένθος στο μπάσκετ έφυγε ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους προπονητές που εμφάνισε ποτέ, του κορυφαίου Ντούσαν Ίβκοβιτς σε ηλικία 77 ετών
Πένθος στο μπάσκετ έφυγε ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς

Μαύρη μέρα ξημέρωσε στο Βελιγράδι από τη στιγμή που ενημερώθηκαν άπαντες για την απώλεια του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ενός κορυφαίου δασκάλου και προπονητή.

Στις 6:50 το πρωί, όπως έγινε γνωστό, ο Ίβκοβιτς άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου όπου νοσηλευόταν.

Ο «Ντούντα» γεννήθηκε στο Βελιγράδι, στις 29 Οκτωβρίου 1943. Η καριέρα του ως αθλητής δεν είχε μεγάλη διάρκεια αφού σε ηλικία 25 ετών σταμάτησε (αγωνιζόταν στην Ραντνίτσκι). Ήταν ολοφάνερο ότι θα γινόταν προπονητής.

Από τη Ραντνίτσκι έκανε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα ως προπονητής στις ομάδες νέων. Το 1978 ανέλαβε την Παρτιζάν και το 1980 έκανε το πρώτο πέρασμα από την Ελλάδα και τον Άρη. Ακολούθησαν πάλι η Ραντνίτσκι, η Σιμπένκα και η Βοϊβοντίνα ενώ το 1987 ανέλαβε την Εθνική Γιουγκοσλαβίας.

Το καλοκαίρι του 1991 ήρθε στον ΠΑΟΚ με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1992 ενώ αγωνίστηκε και στο φάιναλ φορ το 1993. Τη διετία 1994-1996 παρουσίασε μια υπέροχη νεανική ομάδα στον Πανιώνιο (ο ίδιος λέει ότι είναι η ομάδα που τότε όλοι τον βεβαίωναν πως έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη).

Το καλοκαίρι του 1996 ανέλαβε τον Ολυμπιακό και μερικούς μήνες αργότερα τον οδήγησε στην Euroleague και το triple crown.

Το 1999 ανέλαβε την ΑΕΚ με την οποία κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδας (2000 και 2001) και ένα Κύπελλο Σαπόρτα (2000).

Η τριετία του στην  ΤΣΣΚΑ και η… πενταετία του στη Μόσχα (άλλα δύο στη Ντιναμό με ένα ULEB CUP το 2006) δεν προμήνυαν αυτό που θα έκανε στον Ολυμπιακό.

Επέστρεψε το καλοκαίρι του 2010 και ένα χρόνο αργότερα έγινε το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα. Πάλι με νεανική ομάδα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς οδηγεί τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της Euroleague (2012).

Από το 2014 ως το 2016 κοουτσάρισε την Εφές και τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Ολυμπιακός τον τίμησε με μια σπουδαία τελετή στο ΣΕΦ. Εκείνη την περίοδο αναδείχθηκε και Legend στην Εuroleague.

Η Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας και αργότερα της Σερβίας ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τεράστια καριέρα του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Το 1976 ανέλαβε δράση στην Εθνική Εφήβων, ως ασίσταντ του Λούκα Στάντσιτς. Η δουλειά τους ήταν εκπληκτική αφού στην πορεία αναδείχθηκαν πολλοί μελλοντικοί πρωταγωνιστές.

Μετά από μια τριετία ως ασίσταντ του Κρέσιμιρ Τσόσιτς, το καλοκαίρι του 1987 και μετά το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, πήρε τα ηνία της ομάδας. Στην Πανεπιστημιάδα του Ζάγκρεμπ κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο.

Ακολούθησαν τα χρυσά στα Ευρωμπάσκετ του 1989, του 1991 και του 1995, αλλά και στο Παγκόσμιο του 1990. Κι επίσης το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 και στο Ευρωμπάσκετ του 2009 όταν επέστρεψε μετά από χρόνια στην ομάδα.

Στην τεράστια προπονητική του καριέρα κατέκτησε

2 τρόπαια Euroleague (με τον Ολυμπιακό)

1 Κύπελλο Σαπόρτα (με την ΑΕΚ)

1 Κύπελλο Κόρατς (με την Παρτιζάν το 1979)

1 ULEB CUP (με τη Ντιναμό Μόσχας)

Σε επίπεδο εθνικών πρωταθλημάτων

3 πρωταθλήματα (2 με τον Ολυμπιακό και ένα με τον ΠΑΟΚ) και 4 Κύπελλα Ελλάδας (2 με τον Ολυμπιακό και 2 με την ΑΕΚ)

1 Πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας (με την Παρτιζάν)

3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ρωσίας (με την ΤΣΣΚΑ)

1 Κύπελλο κι 1 Super Cup Τουρκίας (με την Εφές)

Σε επίπεδο Εθνικών ομάδων

3 χρυσά σε Ευρωμπάσκετ Ανδρών

1 χρυσό σε Παγκόσμιο Ανδρών

1 χρυσό σε Πανεπιστημιάδα

1 αργυρό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, άλλο ένα σε Πανεπιστημιάδα αλλά και σε Ευρωμπάσκετ

Δείτε την ανάρτηση της Ομοσπονδίας Μπάσκετ της Σερβίας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πένθος στο μπάσκετ έφυγε ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College