ΜΠΑΣΚΕΤ

Πρωταθλήματα μπάσκετ εν αναμονή για τζάμπολ

Ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με την απεργία του Συνδέσμου Κριτών που προκαλεί αναστάτωση σε όλα τα πρωταθλήματα μπάσκετ; Διότι χωρίς κριτές δε μπορεί να γίνει αγώνες.
Η απεργία που κήρυξαν τα μέλη του Συνδέσμου Κριτών ουσιαστικά «παγώνει» τα πρωταθλήματα μπάσκετ σε όλες τις κατηγορίες.

Η απεργία που κήρυξαν τα μέλη του Συνδέσμου Κριτών ουσιαστικά «παγώνει» τα πρωταθλήματα μπάσκετ σε όλες τις κατηγορίες.

Δε χρειάζεται να αναλύσουμε το ότι δε μπορεί να παιχτεί αγώνας μπάσκετ χωρίς την παρουσία κριτών. Πως θα παίξουν; Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους και αυτό δε μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Άλλωστε για να γίνει κριτής κάποιος, περνά από σχολή και δε μπορεί απλώς να πάρει ένα φύλλο αγώνα και να αρχίσει να το συμπληρώνει ή να πατά κουμπί στο χρόνο.

Η ιστορία αρχίζει από πολύ παλιά και ουσιαστικά ο Σύνδεσμος Κριτών έχει βρεθεί απέναντι από τον Λευτέρη Αυγενάκη. Παρότι είναι πολύ παλιός ο Σύνδεσμος, δεν έχει επίσημη αναγνώριση κάτι το οποίο ζητούν.

Το πρόβλημα είναι ότι επίσημη αναγνώριση συνδέσμου κριτών στην Ελλάδα υφίσταται μόνο για τα ατομικά αθλήματα. Στις 18 Νοεμβρίου 2022 η ΓΓΑ με το υπ’ αριθμ . πρωτ. ΥΠΠΟΑ/568884/18/11/2022 έγγραφό της προς την ΕΟΚ, διευκρινίζει ότι οι Σύνδεσμοι Κριτών ομαδικών αθλημάτων δεν είναι αθλητικοί φορείς και δεν αναγνωρίζονται από αυτή σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999!

Ο Σύνδεσμος Κριτών μπάσκετ με επιστολή του προς τον κ. Αυγενάκη γνωστοποίησε την «αποχώρηση των μελών του από τα πρωταθλήματα» προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΕΟΚ.

«Αν ορισμένοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και να οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο όλους τους άλλους συντελεστές του αθλήματος σε υποχρεωτική αποχή, τότε θα αναλάβουν την ευθύνη που του αναλογεί. Ας αναλογιστούν τι δεν έχουν κάνει όλα αυτά τα 23 χρόνια και ας αποφασίσουν με γνώμονα το καλό του αθλήματος. Η εποχή των μονομερών αποφάσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί…» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Κι επισημαίνεται κάτι πολύ σημαντικό: «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι συντελεστές του αθλήματος, με πρωτοβουλία της ΕΟΚ και σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων των Εθνικών Πρωταθλημάτων»

Η ουσία είναι (και αυτό είναι το νόημα στην επιστολή της ΕΟΚ) ότι ο Σύνδεσμος Κριτών μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα από φορείς του μπάσκετ που πιθανότατα να θέσουν θέμα διαφυγόντων κερδών.

Ο ΠΣΑΚ, το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών, από την πλευρά του επεσήμανε ότι «με διάλογο βρίσκονται λύσεις» και ουσιαστικά πήρε το μέρος τις ΕΟΚ αναφέροντας επίσης τα εξής: «Οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές έχουν ήδη δύσκολο πρόγραμμα, ιδιαίτερα αυτοί που αγωνίζονται στην Ευρώπη και αν αναβληθούν οι επόμενες αγωνιστικές, τότε το πρόγραμμα τους στη συνέχεια θα φορτωθεί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών. Με διάλογο βρίσκονται λύσεις και όχι με μονομερείς ενέργειες!»

Ο ΣΕΠΚ (σύνδεσμος προπονητών) προέτρεψε να βρεθεί λύση όπως και ο ΕΣΑΚΕ ενώ ο Σύνδεσμος Κριτών με δική του ανακοίνωση ενημέρωσε για όλες τις κινήσεις που έχει κάνει αποκηρύσσοντας τις όποιες φήμες περί οικονομικών απαιτήσεων των μελών του.

Το ερώτημα είναι το εξής: Θα παίξουμε μπάσκετ το Σαββατοκύριακο;

Η ΚΕΔ πάντως προχώρησε σε κλήρωση διαιτητών ενόψει της 9ης αγωνιστικής στην Basket League κι όπως δείχνουν τα πράγματα θα κάνει το ίδιο και με τις Εθνικές Κατηγορίες.

 

 

 

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Νικολαΐδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ