ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Η «φασίστρια» Μελόνι ξαναπήρε πίσω τους υγειονομικούς – Η νεοφιλελεύθερη «αριστεία» του Μαξίμου τι κάνει;

Η Τζόρτζια Μελόνι που κατηγορείται ως ακραία, είχε το πολιτικό σθένος να διορθώσει μια αδικία - Η Ελληνική κυβέρνηση όμως, αποδεικνύεται πιο αυταρχική και από την ακροδεξιά πρωθυπουργό
Η «φασίστρια» Μελόνι ξαναπήρε πίσω τους υγειονομικούς – Η νεοφιλελεύθερη «αριστεία» του Μαξίμου τι κάνει;

Τζόρτζια Μελόνι: Να που μια πολιτικός του δεξιού χώρου που χαρακτηρίστηκε από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ως «νεοφασίστρια», «ακραία» και νοσταλγός του Μουσολίνι, αποδείχθηκε πως διαθέτει πολύ πιο φιλολαϊκά αισθήματα από την πολιτική του «ακραίου κέντρου»  που πρεσβεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ανακοίνωσε πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που με απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι έπρεπε να μείνουν εκτός χώρου εργασίας ως το τέλος του έτους, επιστρέφουν στα πόστα τους. Τέσσερις χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές βγαίνουν από τον «πάγο» που τους είχε «παρκάρει» ο διεθνιστής Ντράγκι και ρίχνονται στην μάχη, ενισχύοντας σημαντικά το Ιταλικό σύστημα υγείας.

Αντιπαραβάλλοντας την στάση της Μελόνι με την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ίδιο θέμα, βγαίνουν μερικά σημαντικά συμπεράσματα από κάποιες κραυγαλέες διαφορές.

Στην Ιταλία πρωτεύει η υγεία – Στην Ελλάδα το κυβερνητικό δόγμα

Η Μελόνι δήλωσε πως οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, γιατί θεώρησε ως ύψιστη προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Στην Ελλάδα οι ελλείψεις στην υγεία, δεν αντιμετωπίζονται με την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού που παραμένει παροπλισμένο, άλλα με συγχωνεύσεις δομών, με «μπαλώματα» μετακινήσεων ενεργού προσωπικού, με εργασιακό «ξεζούμισμα» και με μοίρασμα όλο και μεγαλύτερων κομματιών της «πίτας» της Δημόσιας Υγείας, προς τους ιδιώτες.

Στην Ελλάδα, ο (δικηγόρος) Θάνος Πλεύρης δογματίζει κατά των υγειονομικών και δηλώνει ακόμα και σήμερα πως στο ΕΣΥ δεν έχουν θέση «άτομα που δεν πιστεύουν στην επιστήμη». Ο υπουργός Υγείας μιλά για την επιστήμη σαν να είναι μια αφηρημένη και αόριστη «θεότητα» που δίνει χρησμούς στο κράτος της Ελλάδας, και διατάσσει όλους τους υγειονομικούς να πέσουν και να προσκυνήσουν το ιερό σκεύασμα του κυρίου Μπουρλά. Όπου «επιστήμη», βλέπε «ειδικούς» που συμπορεύονται με το τρομοκρατικό αφήγημα που λειτουργεί ως «κράχτης» για την εμπορία των σκευασμάτων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί δε, πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην Ιταλία δεν εκδιώχθηκαν πλήρως από το σύστημα υγείας, όπως έγινε στην Ελλάδα. Στην πολιτική που εφάρμοσε ο Ντράγκι υπήρχε πρωτίστως η πρόβλεψη οι υγειονομικοί να μετατίθενται σε τομείς που δεν προβλεπόταν να υπάρχουν επαφές με ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες, και δευτερευόντως υπήρχε σαν δυνατότητα και η παύση καταβολής του μισθού.

Στην Ελλάδα οι υγειονομικοί εκδιώχθηκαν σε όλα τα επίπεδα, χωρίς προοπτική μετάθεσης, χωρίς μισθό, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δυνατότητα να εργαστούν αλλού. Πουθενά αλλού στην Ε.Ε. δεν υπήρξε τέτοια λυσσαλέα αντιμετώπιση προς τους εργαζόμενους της υγείας, όπως αυτή που επεφύλασσε για τους ήρωες του 2020, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο μαρτύριο της σταγόνας

Παρά το ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν εξίσου, παρά το ότι δεν έχουν ισχύ πλέον τα πιστοποιητικά, παρά το ότι τα εμβόλια που έχουν κάνει οι ενεργοί υγειονομικοί δεν προσφέρουν τίποτα πλέον, παρά το ότι το πρωτόκολλο στα νοσοκομεία άλλαξε και οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται πλέον σε προστατευμένες μονάδες Covid, η κυβέρνηση κρατά ακόμα «μανιάτικο» προς όσους δεν πιστοποίησαν τα πολιτικά τους φρονήματα προς το σύστημα της υγειονομικής απολυταρχίας.

Σε αντίθεση με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας που πρώτα απ’ όλα φρόντισε να δράσει για το καλό της δημόσιας Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης αδιαφορεί πλήρως για την «μαύρη τρύπα» του ΕΣΥ και υποβάλλει ακόμα τους υγειονομικούς στο μαρτύριο της σταγόνας.

Χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης για παραπάνω από έναν χρόνο, ακούνε εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας να μεταθέτουν την απόφαση από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα. Ένα πραγματικό ψυχολογικό βασανιστήριο, που προστίθεται στο οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι. «Θα το εξετάσουμε, θα το δούμε, θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα», είναι το μόνιμο κυβερνητικό «ποίημα» από ανάλγητους πολιτικούς που εξετάζουν το θέμα με το πάσο τους, λες και η κυβέρνηση θα κάνει και χάρη στους υγειονομικούς, αν αποφασίσει να τους πάρει πίσω.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει τι σημαίνει αυτοκριτική

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ακόμα ότι: «στην Ιταλία υιοθετήσαμε τα αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με ολόκληρη τη Δύση και περιορίσαμε σημαντικά τις ατομικές και οικονομικές ελευθερίες. Ωστόσο στη χώρα μας καταγράφηκαν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων».

Αν η Μελόνι θεωρεί πως στην Ιταλία εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα μέτρα σε ολόκληρη τη Δύση, τι να πούμε για την Ελλάδα των ατελείωτων lockdown, των SMS μετακίνησης, της απαγόρευσης του εκκλησιασμού, των «click away», των προστίμων, των απαγορεύσεων εισόδου σε καταστήματα και χώρους διασκέδασης, της απαγόρευσης συγκεντρώσεων σε πλατείες, και όλων αυτών των απολυταρχικών μέτρων που εφαρμόστηκαν;

Βλέπουμε πως η πρωθυπουργός της Ιταλίας διαθέτει τουλάχιστον ένα στοιχειώδες πολιτικό εκτόπισμα, ώστε να μιλήσει δημόσια για τους δείκτες θνησιμότητας και θνητότητας, άλλα και να υποδείξει τα λάθη που έγιναν στην διαχείριση της πανδημίας. Στην Ελλάδα καίτοι είμαστε πρώτοι σε υπερβάλλουσα θνητότητα μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σα να μην υφίσταται καν αυτό το όνειδος. Σαν να μην έγινε κανένα λάθος στην διαχείριση της πανδημίας. Σαν να είναι κάποιο καινοφανές φυσικό φαινόμενο το ότι πεθαίνουν οι Έλληνες σωρηδόν.

Για τους δε περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες, όχι μόνο δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής στην κυβέρνηση, όχι μόνο δεν υπάρχει διάθεση για συγγνώμη, άλλα τα όσα αίσχη εφαρμόστηκαν χρησιμοποιούνται σαν «δεδικασμένο» και σαν «πάτημα» για να φοβερίζουν εκ νέου τον κόσμο για ενδεχόμενα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν ξανά με οποιοδήποτε αφήγημα παρουσιαστεί (υγειονομικής φύσεως, ενεργειακής φύσεως ή άλλο).

Οι μεν σβήνουν τα πρόστιμα, οι δε τα χρησιμοποιούν ακόμα

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας προτίθεται να «παγώσει» τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα πληρωθούν ποτέ.

Στην Ελλάδα, ο Θάνος Πλεύρης ακόμα και σήμερα χρησιμοποιεί τα κατάπτυστα πρόστιμα στους άνω των 60 ως ψηφοθηρικό δωράκι για τους «υπάκουους». Ανακοίνωσε πως σβήνει και επιστρέφει τα συγκεντρωμένα πρόστιμα, μόνο από όσους εμβολιάστηκαν εκ των υστέρων. Δηλαδή μόνο σε όσους υπέκυψαν στον στυγνό κυβερνητικό εκβιασμό. Για όσους δεν υπέκυψαν, παραμένει το νταβατζιλίκι, ως έχει.

Ρίχνοντας μια ματιά στα της Ιταλίας, καταλαβαίνει κανείς ποια κυβέρνηση είναι ακραία κατ’ όνομα και ποια είναι ακραία στην ουσία.

Ασφαλώς δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να ωραιοποιηθούν κάποιες ακροδεξιές θέσεις της Μελόνι, άλλα όλα αυτά παρατίθενται για να τονιστεί πως η ιδεολογία του «οδοστρωτήρα» που ονομάζεται νεοφιλελευθερισμός αποδεικνύεται – εν τοις πράγμασι – πως είναι πολύ πιο ακραία και πολύ πιο απολυταρχική…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η «φασίστρια» Μελόνι ξαναπήρε πίσω τους υγειονομικούς – Η νεοφιλελεύθερη «αριστεία» του Μαξίμου τι κάνει;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.