ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

Η ρητορική περί ανεύθυνων Ελλήνων πολιτών θυμίζει το «μαζί τα φάγαμε»

Το ότι αντιμετωπίζεται η πανδημία όμως, δεν σημαίνει πως λύνεται και το πρόβλημα. Έχει σημασία το τι θα συμβεί μετά την επόμενη μέρα. Για τους... ανεύθυνους πολίτες. 

Συντάκτης: Γεράσιμος Μανωλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τα νούμερα κρουσμάτων και νεκρών στην Ελλάδα καταδεικνύουν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πως τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση ήταν έγκαιρα και στοχευμένα. Κάθε άλλη ερμηνεία μπορεί να χαρακτηριστεί κακόβουλη. Το ότι αντιμετωπίζεται η πανδημία όμως, δεν σημαίνει πως λύνεται και το πρόβλημα. Έχει σημασία το τι θα συμβεί μετά την επόμενη μέρα. Για τους… ανεύθυνους πολίτες. 

Ο λοιμός με δυο λόγια στη χώρα μας μοιάζει ελεγχόμενος. Η ανησυχία έγκειται στο αν έχουν σκεφτεί οι ιθύνοντες τον… λιμό που θα ακολουθήσει. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα με τα πάντα να υπολειτουργούν. Θα συνεχίσουν δε να υπολειτουργούν. Κοντά ένα δίμηνο πλήρης ακινησία θα καταγράψει η αγορά Συνυπολογίστε και τον χρόνο που θα χρειαστεί για ανάκαμψη. Θα περάσει καιρός.

Παρά το γεγονός πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, συνεχίζεται έντονα να γίνεται λίγος για «ανευθυνότητα των πολιτών». Ρητορική που ξεκίνησε από την ίδια την πολιτεία και επεκτάθηκε και στα μέσα ενημέρωσης. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες αναφορές για fake βίντεο από την παραλία της Θεσσαλονίκης κι από αυτή του Φαλήρου.

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν ορθά μέτρα και χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων και ανεύθυνοι πολίτες. Είτε το ένα ισχύει, είτε το άλλο. Ανεύθυνοι Έλληνες πολίτες που δεν τηρούν και δε σέβονται τίποτε θα έφερναν και έξαρση του ιού. Μονά-ζυγά… δικά τους δεν γίνεται.

Εύλογη η απορία λοιπόν για ποιο λόγο τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι κύριοι Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς ανεβάζουν τους τόνους και μιλούν συνεχώς για τους «λίγους και ανεύθυνους». Ειδικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επικρίθηκε για το αυστηρό του ύφος. Τη δική τους ρητορική υιοθετούν και αρκετά μέσα ενημέρωσης, αυξάνοντας την ανησυχία. Διότι μπαίνουμε (έχουμε μπει ήδη δηλαδή) σε εποχή βαθιάς ύφεσης. Τα μέτρα για τους Ελληνες εργαζόμενους δίνουν μία ανάσα, αλλά για τις επόμενες ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος.

Αναφέραμε σε προηγούμενη στήλη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση μόνο στα λόγια. Αλληλέγγυα δε, δεν υπήρξε ποτέ. Μέχρι τέλος του μήνα είναι να κατατεθεί δόση 5 δις βάσει προβλεπόμενης πληρωμής δανείων. Αυτά δεν μπαίνουν σε αναστολή άραγε; Αν είχε επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ασφαλώς και θα το είχαμε μάθει. Όπως όταν έγινε διάγγελμα μόνο και μόνο για να μάθουμε την ποσοτική χαλάρωση των στόχων. Είναι ένα πρώτο ανησυχητικό δείγμα.

Στις παρυφές της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, ακούγαμε από τους πολιτικούς το «μαζί τα φάγαμε». Στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αφαίμαξη των Ελλήνων από μισθούς και συντάξεις, γίναμε συμμέτοχοι σε ένα πρόβλημα που το ποσοστό ευθύνης του εκάστοτε Έλληνα πολίτη ήταν μηδαμινό. Μη γελιέστε πως τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε ανάλογο σκηνικό. Με τη δικαιολογία των αναγκαίων μέτρων για δύο και πλέον μηνών ελέω των… ανεύθυνων Ελλήνων πολιτών νέα οικονομικά μέτρα είναι στον προθάλαμο.

Κι εδώ είναι κάπου που έρχονται τα ερωτήματα σε ότι έχει να κάνει με την ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα του σήμερα και της επόμενης μέρας. Από τη μία γλιτώνεις θύματα, από την άλλη υπομονεύεις το μέλλον των ανθρώπων που θα κληθούν να βγουν ξανά στην αγορά εργασίας. Η ιστορία έχει δείξει πως τα ποσοστά ανεργίας όταν ανεβαίνουν φέρνουν αναγκαστική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, υπογεννητικότητα και αυτοκτονίες. Ας ελπίσουμε να έχει γίνει η άσκηση, έστω και πρόχειρα, στο χαρτί…

Exit mobile version