ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΤΣΙΔΗ

Μπάλα μετά από έναν μήνα; Απίθανο!

Ο κορονοϊός έχει βάλει στοπ σχεδόν σε κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον, τη στιγμή, που στην Ιταλία ο αριθμός των νεκρών καθημερινά παραμένει σοκαριστικός. Από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της UEFA προέκυψε μία πληροφορία, η οποία είναι από δύσκολο έως απίθανο να διεκπεραιωθεί. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, λοιπόν, αποφάσισε...
Μπάλα μετά από έναν μήνα; Απίθανο!

Ο κορονοϊός έχει βάλει στοπ σχεδόν σε κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον, τη στιγμή, που στην Ιταλία ο αριθμός των νεκρών καθημερινά παραμένει σοκαριστικός. Από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της UEFA προέκυψε μία πληροφορία, η οποία είναι από δύσκολο έως απίθανο να διεκπεραιωθεί.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, λοιπόν, αποφάσισε πως θα δώσει το «οκ» για την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων από τις 14 Απριλίου και έπειτα εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως κάθε ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη θα κληθεί μετά από διακοπή ενός και πλέον μήνα να μπει στο γήπεδο και σε διάστημα δύο μηνών να τα δώσει όλα για τους τίτλους, που κρίνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός Έκτακτο: Κλείνει το «Ελευθέριος Βενιζέλος»! (vids)

Ένα απλό παράδειγμα είναι η Μπάγερν Μονάχου, η οποία συμμετέχει σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League, με τον στόχο του τρεμπλ να παραμένει υπαρκτός και τους παίκτες της σίγουρα να θέλουν να διεκδικήσουν και τους τρεις τίτλους, εάν συνεχιστεί κανονικά η σεζόν.

Πώς θα γίνει όμως αυτό μετά από έναν μήνα διακοπή; Να σας θυμίσω ότι οι ποδοσφαιριστές του υψηλότερου επιπέδου, σε καλοκαίρια όπως αναμενόταν το φετινό (με EURO, Μουντιάλ ή Copa America) δεν έκαναν διακοπές πέρα από 15-20 μέρες. Και μετά από αυτό το διάστημα ξεκινούσαν πολύ σταδιακά την προετοιμασία τους ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τραυματισμών στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Τώρα, λόγω κορονοϊού οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να καθίσουν σπίτι τους για διάστημα πιθανότατα μεγαλύτερο από αυτό των 20 ημερών.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι προπονούνται ατομικά και παραμένουν σε φόρμα, όμως αυτό δεν διαφοροποιεί καθόλου την κατάσταση.

Η ατομική προπόνηση υπάρχει στη ζωή των ποδοσφαιριστών ακόμη και στις καλοκαιρινές τους διακοπές σε καθημερινή βάση και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την προπόνηση με την ομάδα σε γήπεδο κανονικών διαστάσεων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στο ενδεχόμενο, που οι διοργανώσεις ξεκινήσουν τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνουν ξανά προετοιμασία από την αρχή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟΚ: Χτίζει νέα ομάδα αλλάζει στρατηγική!

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι όμως αυτό και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι όλοι τους να ρισκάρουν τις καριέρες τους σε ένα δίμηνο με αγώνες ανά 3-4 μέρες;

Σκεφτείτε το αντίστοιχο διάστημα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη και πόσο σταδιακά γίνεται η ένταξη των ομάδων σε αγωνιστική δράση.

Τι ρυθμοί επικρατούν στις πρώτες αγωνιστικές των εγχώριων πρωταθλημάτων και πόσο «καραμέλα» γίνεται στα χείλη όλων το «θα βρουν ρυθμό οι παίκτες, χρειάζονται λίγο χρόνο».

Όταν όμως βρίσκονται μπροστά τους τίτλοι, τι χρόνος υπάρχει; Ο μόνος τίτλος, που κρίνεται στην αρχή της κάθε σεζόν είναι τα Super Cup και πάλι η ένταση των συγκεκριμένων αγώνων δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνους που κρίνονται τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Θα αναγκάσει, λοιπόν, τώρα η UEFA και οι εγχώριες διοργανώσεις, τους ποδοσφαιριστές σε απανωτά ματς μετά από διακοπή ενός μήνα;

Ακόμη μπορεί να μην έχει φανεί το μέγεθος της επιρροής του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο, όμως όταν οι γυμναστές βάλουν τα ειδικά γιλέκα στους παίκτες και οι τελευταίοι μπουν στο γήπεδο μετά από… καλοκαιρινές διακοπές, θα γίνει κατανοητό πως είναι απίθανο να έχουμε ποδόσφαιρο υπό τις συνθήκες, που έχουν ακουστεί.

Το δίλημμα, που έρχεται στο προσκήνιο είναι απόλυτα κατανοητό. Οικονομική χασούρα ή ρίσκο της υγείας των ποδοσφαιριστών και κατ’ επέκταση της επόμενης σεζόν;

Αυτό καλούνται να αποφασίσουν οι αρμόδιοι αλλά καλό θα ήταν όταν παρθεί η απόφαση, πέρα από τους οικονομικούς αναλυτές και τους παράγοντες, στο τραπέζι να καθίσουν επιστήμονες και κορυφαίοι γυμναστές για να παρθεί μία απόφαση με γνώμονα πρώτα την υγεία των πρωταγωνιστών.

Αυτών, που μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και γεμίζουν ασφυκτικά τις εξέδρες. Γιατί αν ρισκάρουμε την υγεία τους, η οικονομική ζημιά στο μέλλον πιθανότατα να αποδειχθεί δυσαναπλήρωτη.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπάλα μετά από έναν μήνα; Απίθανο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.