ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Η Ελλάδα παίζει μπασκετάρα και σκορπίζει χαμόγελα

Κακά τα ψέματα, το μπάσκετ που βλέπουμε από την Εθνική μας είναι σύγχρονο, γρήγορο, επιθετικό, απολαυστικό και ενθουσιάζει τον κόσμο που περιμένει ακόμα περισσότερα πράγματα
Η Ελλάδα παίζει μπασκετάρα και σκορπίζει χαμόγελα

Αυτή η Ελλάδα μπορεί να πάει ψηλά στο Ευρωμπάσκετ και το πιστοποιεί όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά με την εικόνα της.

Το δεύτερο ημίχρονο που είχε η Ελλάδα κόντρα στην Ουκρανία ήταν το καλύτερό της διάστημα. Διότι είχε απόλυτη ισορροπία κι επικοινωνία σε άμυνα κι επίθεση (έχουμε ξαναγράψει ότι η μια πλευρά του γηπέδου «φτιάχνει» την άλλη, δεν είναι αποκομμένες), είχε ταχύτητα, ενέργεια, ενθουσιασμό και μυαλό!

Α ναι είχε και έναν Γιάννη Αντετοκούνμπο που μας έκανε να αναρωτηθούμε αν είναι γήινος. Οι 41 πόντοι του αποτελούν ατομικό ρεκόρ με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας και είναι η δεύτερη φορά, μετά τους 43 πόντους του Ντιρκ Νοβίτσκι στο Ευρωμπάσκετ του 2001, που ένας παίκτης πετυχαίνει πάνω από 40 σε έναν αγώνα της διοργάνωσης!

Βέβαια έτσι όπως το πάει ο Γιάννης μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα έρθει και η «πενηντάρα» σύντομα, αλλά θα δούμε! Γιατί όχι, εδώ που τα λέμε.

Το δεύτερο ημίχρονο (και ειδικά το τρίτο δεκάλεπτο) δεν ήταν απλώς απολαυστικό αλλά κάτι παραπάνω. Η Ελλάδα έπαιξε με το δικό της τρόπο, άνοιξε το γήπεδο, έκλεψε μπάλες, βρήκε εύκολους πόντους, δεν επέτρεψε στην Ουκρανία να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό με το πρώτο 20λεπτο.

Οι 60 πόντοι με 16/22 δίποντα (73%) κι ακόμα 16 πόντους στον αιφνιδιασμό και 25 μέσα από το «ζωγραφιστό» τα λένε όλα. Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα είχε μόλις 2 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο κι άλλους τόσους από λάθη αντιπάλου (έγιναν 8 στην επανάληψη).

Η αναλογία ασίστ/λαθών από 8/7 στο πρώτο ημίχρονο έγιναν 16/3 στην επανάληψη! Η ελληνική ομάδα είχε 3 κλεψίματα σε όλο το πρώτο ημίχρονο και 4 στο τρίτο δεκάλεπτο μόνο! Στο δεύτερο μέρος οι Ουκρανοί έκαναν περισσότερα λάθη (7) από ασίστ (5), σούταραν χειρότερα στα δίποντα (9/21 από 14/22) ενώ δε βρήκαν ούτε μια φάση στο ανοιχτό γήπεδο (είχαν 8 στο πρώτο ημίχρονο).

Ο Ντόρσεϊ πέτυχε και τους 13 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο (εκνευρίστηκε από τα δύο φάουλ με τα οποία χρεώθηκε νωρίς και ήταν μάλλον υπερβολικά), ο Καλάθης ανέβασε στροφές, ο Παπαγιάννης βρήκε τις φάσεις αλλά κυρίως έκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα, ανεβαίνοντας ψηλά κι εμποδίζοντας τους αντιπάλους να τον «χτυπήσουν» στα πόδια.

Η Εθνική ομάδα βγάζει την πρώτη φάση με μέσο όρο 91,5 πόντους, με 58% στα δίποντα και κοντά στο 36% στα τρίποντα αλλά και 80% στις βολές (με τον Γιάννη να έχει 84%). Έχει διπλάσιες ασίστ (20,5) από λάθη (10,3) ενώ ο Γιάννης έχει 31 πόντους- 10,3 ριμπάουντ- 3,7 ασίστ και είναι μακράν ο κορυφαίος παίκτης στη διοργάνωση.

Ο Καλάθης και ο Σλούκας ανεβάζουν στροφές, ο Ντόρσεϊ παραμένει «καυτός» και αξιόπιστος, ο Παπανικολάου είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ, ο Παπαγιάννης επέστρεψε για τα καλά, το support group ανεβάζει στροφές και ένας προπονητής που εμπνέει σεβασμό κι εμπιστοσύνη κάνουν τα πράγματα ακόμα καλύτερα.

Ο αγώνας με την Ουκρανία δεν ήταν εύκολος αλλά έγινε. Χάρη στην Εθνική μας ομάδα.

Κι ένα τελευταίο αν και το έχω εκφράσει πολλές φορές. Θα το επαναλάβω: Δεν είναι θετική η εικόνα για την FIBA και το Ευρωμπάσκετ, ενώ έχουν έρθει τόσοι μεγάλοι παίκτες, το επίπεδο της διαιτησίας είναι πολύ χαμηλό. Και ειδικά η αντιμετώπιση των Ουκρανών να «δέρνουν» τον σούπερ σταρ του τουρνουά και να μένουν ατιμώρητοι ουσιαστικά,

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παίζει μπασκετάρα και σκορπίζει χαμόγελα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College