ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δε θα μπορούσε να παίξει το φτωχό και κακομοίρη αφού το παρουσιαστικό και το στυλ δεν το επέτρεπαν. Μια ωδή στον Μαυρογιαλούρο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς όλων των εποχών κι αγαπήθηκε από τους Έλληνες.

Πριν από 37 χρόνια, στις 28 Ιουνίου του 1985, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έφυγε από τη ζωή. Το αρχοντικό παρουσιαστικό του, όμως, έχει μείνει ανεξίτηλο στο μυαλό όλων που έχουμε ως κληρονομιά τις ταινίες και την τέχνη του.

Αλήθεια, θυμάστε κάποιο ρόλο που ο Κωνσταντάρας έπαιξε κάτι διαφορετικό από τον πλούσιο, τον bon viveur, τον γόη, τον «ισχυρό» κι έξυπνο άνθρωπο; Για να είμαι ειλικρινής ναι, στην ταινία που έκανε τον τρελό όπου για λίγο έκανε τον φτωχό μέχρι που κέρδισε είκοσι εκατομμύρια στο λαχείο και έγινε πλούσιος!

Δε μπορούσε να παίξει άλλους ρόλους. Το επιβλητικό παρουσιαστικό, η γοητεία, ο αέρας που είχε δε μπορούσαν να του δώσουν άλλο ρόλο.

Καταξιώθηκε για τους χαρακτήρες που έπαιξε σε πολλές ταινίες, αλλά αν μου επιτρέπετε θα ξεχωρίσω το ρόλο του Ανδρέα Μαυρογιαλούρου στην εξαιρετική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο». Με ένα κωμικό αλλά δεικτικό τρόπο, ο Κωνσταντάρας ως υπουργός Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και με καταγωγή από «πολιτικό τζάκι» φανερώνει τις παθογένειες της χώρας μας.

Ο ίδιος δεν ασχολείται, οι σύμβουλοι και κομματόσκυλα κάνουν πάρτι με το δημόσιο χρήμα και κάποια στιγμή, μια επίσκεψη σε χωριό, στην Πλατανιά και οι μαρτυρίες των χωρικών, οδηγούν τον υπουργό σε αφύπνιση.

Παραιτείται (εξ ου και το φιλότιμο) αλλά ετοιμάζεται να στείλει στη φυλακή όλους εκείνους που διασπάθιζαν το δημόσιο χρήμα. Ο Μαυρογιαλούρος μας λέει τι ακριβώς πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα με όλους τους αρχικλέφτες που λυμαίνονται τη δημόσια ζωή, αλλά για έναν παράξενο λόγο πάντα τη γλιτώνουν.

Μαζί με την υπέροχη ταινία «Ένας ήρως με παντούφλες» όπου πρωταγωνιστεί ο αξεπέραστος Βασίλης Λογοθετίδης μαρτυρούν τη διαφθορά στην πολιτική στη χώρα μας με έναν τρόπο που θα έπρεπε να μας προβληματίσει.

Αλλά μάλλον δεν τα κατάφεραν!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College