ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Ολυμπιακός δεν έμαθε τίποτα από την Μονακό

Επιπόλαια λάθη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έλλειψη μυαλού και συγκέντρωσης, όλο και λιγότερες λύσεις και «ασθένεια του δευτέρου ημιχρόνου». Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο Ολυμπιακός δεν έμαθε τίποτα από την Μονακό

Το αρχικό 4/4 που είχε ο Ολυμπιακός (με τις τρεις νίκες στην Ισπανία) αρχίζει σιγά- σιγά να «ξεθωριάζει» με τις δύο ήττες μέσα στο ΣΕΦ.

Όχι δεν έχει χάσει τη σεζόν ο Ολυμπιακός όπως δεν είχε εξασφαλίσει τίποτα (παρά τα «συμπεράσματα των ειδικών») μετά τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές. Η Euroleague είναι μια δυνατή άρα κι απρόβλεπτη διοργάνωση που κανείς δεν έχει σίγουρο το παραμικρό. Για δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα κι έχασαν τον αγώνα.

Η Βαλένθια προηγήθηκε συνολικά  για 24’’ στον αγώνα! Πρώτα με το τρίποντο του Τζέιμς Γουέμπ όταν πέρασε με 3-2 και 21’’ αργότερα απάντησε ο Βεζένκοφ. Και στη συνέχεια με τις βολές του Κρις Τζόουνς, 3’’ πριν το τέλος που έγραψαν το τελικό σκορ. Δεν είναι τρομερό το ότι έχασε έναν αγώνα που είχε συνολικό προβάδισμα ο Ολυμπιακός για 39’36’’;

Κι επειδή το «προχώρησα» λίγο περισσότερο, συνολικά για 11’09’’ στον αγώνα ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με διψήφια διαφορά πόντων που στο maximum έφτασε στο +16 (σκορ 53-37). Κανονικά σε τέτοιες καταστάσεις και μέσα στην έδρα του «τελειώνεις» τον αντίπαλο.

Όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε συμπτωματικό. Οι Πειραιώτες παρουσίασαν ακριβώς τις ίδιες «ασθένειες» όπως στον αγώνα με την Μονακό. Στο σημείο που είχαν τον απόλυτο έλεγχο, αντί να παίξουν με μυαλό, έδειξαν ανυπόμονοι, επιπόλαιοι και πολύ απλά μπήκαν στο ρυθμό του αντιπάλου. Κι έδωσαν δικαιώματα.

Με το σκορ στο 71-58 στο 30’ ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να ελέγξει την κατάσταση και να «χτυπήσει» με σιγουριά. Θα πήγαιναν περίπατο και τα λάθη (τα περισσότερα αβίαστα) που ήταν πολλά από πριν. Όμως συνέχισε στα ίδια λάθη, εξακολούθησε να μην έχει λύσεις και στο τέλος προδόθηκε και πληγώθηκε.

Μάθημα; Πιθανότατα, αρκεί να το καταλάβουν. Διότι όπως αποδείχθηκε αυτό που έγινε με την Μονακό δεν το έμαθαν.

Το βασικό είναι ότι όσο περνά ο καιρός όλο και λιγότεροι παίκτες «τραβούν κουπί» κάτι που ασφαλώς και δεν εξυπηρετεί.

Με εξαίρεση ένα καλό διάστημα στην πρεμιέρα με την Μπαρτσελόνα, ο Αϊζάια Κάνααν δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στην ομάδα. Τα 8/25 σουτ μαζί με τον ίδιο αριθμό ασίστ/λαθών (από 5) αλλά και τα μόλις 7’51’’ που αγωνίστηκε κόντρα στην Βαλένθια δείχνουν ότι δε δίνει λύσεις.

Ο Άλεκ Πίτερς επίσης άρχισε καλά (με 10 πόντους στην Βαρκελώνη) αλλά δε συνέχισε το ίδιο καλά. Μετά τον πρώτο του αγώνα (2/3 τρίποντα και 4/4 βολές) σουτάρει 3/12 δίποντα και 4/9 τρίποντα ενώ στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις η συμμετοχή του έχει πέσει κάτω από τα 20 λεπτά. Αποκορύφωμα ο αγώνας με την Βαλένθια που έπεσε στα 7’33’’.

Ο Σακίελ ΜακΚίσικ ακροβατεί καθώς είναι ασταθής και δε θυμίζει τόσο πολύ τις προηγούμενες χρονιές του. Ίσως να βρει το δρόμο του στην πορεία αλλά προς το παρόν δεν είναι αυτό που περιμένει ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης άρχισε πολύ δυνατά στις πρώτες τέσσερις νίκες αλλά στις δύο ήττες έχει συνολικά 6 πόντους με 2/9 σουτ και μηδέν στην αξιολόγηση! Πριν τους δύο αγώνες με Βαλένθια και Μονακό η αξιολόγησή του ήταν στο 13, τα τρίποντά του 10/18 και τα δίποντα 6/10.

Ας δούμε και κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στις δύο ήττες ο Ολυμπιακός έχει 44 ασίστ (εξαιρετικό νούμερο) αλλά και 32 λάθη με το συντελεστή στο 1,38. Στο αρχικό 4-0 είχε αντίστοιχα 78 ασίστ για 44 λάθη, δηλαδή ένα συντελεστή στο 1,77. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος των 11 λαθών πήγε στο 16!

Στους τελευταίους δύο αγώνες που ηττήθηκε στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί 38 πόντους (16 από Μονακό και 22 από την Βαλένθια) από τα λάθη του. Με λίγα λόγια περίπου το 1/4 των πόντων του (το 23.,2% για την ακρίβεια) το δέχεται εξαιτίας των λαθών του.

Στον τελευταίο αγώνα το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν σκέτη καταστροφή. Ο Ολυμπιακός έμεινε στα 4/12 σουτ ενώ σε όλα τα προηγούμενα σούταρε σταθερά τουλάχιστον στο 50%: Είχε 11/14 στο πρώτο, 7/11 στο δεύτερο 9/18 στο τρίτο.

Δέχθηκε 25 πόντους και συνολικά 49 στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Ισπανοί στο δεύτερο εικοσάλεπτο όταν κι άλλαξαν τη ροή του αγώνα είχαν12/17 δίποντα και 5/11 τρίποντα και ξέφυγαν από τα 11/29 σουτ του πρώτου μέρους. Επίσης σε αυτό το διάστημα είχαν 15 ασίστ για 6 λάθη (αντίστοιχα στο πρώτο μέρος ήταν 9 προς 6, μεγάλη διαφορά) ενώ πέτυχαν 18 πόντους από τα λάθη της ελληνικής ομάδας και 9 (από τους 16 συνολικά) στον αιφνιδιασμό.

Την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός έχανε τρεις βολές στην τελευταία περίοδο (ενώ είχε χάσει συνολικά δύο στις προηγούμενες τρεις) τις δύο μάλιστα ο Σλούκας που πριν το τζάμπολ του αγώνα είχε συνολικά 29/30 βολές στην Euroleague.

Επίσης ακόμα ένα βασικό στοιχείο. Κόντρα στη Μονακό το πρώτο μέρος ήταν 37-33  και το δεύτερο 39-48 ενώ με τη Βαλένθια αντίστοιχα το πρώτο ήταν 47-34 και το δεύτερο 35-49. Σε δύο αγώνες (που ηττήθηκε) ο Ολυμπιακός κατέρρευσε στο δεύτερο μέρος ειδικά στην άμυνα και αυτό είναι κάτι που ασφαλώς πρέπει να προβληματίσει.

Καταλήγοντας, δε θα αλλάξω στάση στο θέμα της διαιτησίας, ακριβώς τα ίδια έγραψα και στον αγώνα του Παναθηναϊκού. Θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να κοιτάς αυτά που μπορείς να ελέγξεις. Αν ο Ολυμπιακός δε χάριζε μπάλες και δεν έχανε βολές, θα ήταν νικητής. Πολύ απλά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ολυμπιακός δεν έμαθε τίποτα από την Μονακό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College