ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Παναθηναϊκός είχε αυτοπεποίθηση για σαράντα λεπτά

Τι έκανε τη διαφορά στον αγώνα με την Βιλερμπάν; Ότι οι «πράσινοι» για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε έναν αγώνα με τόση αυτοπεποίθηση για μεγάλη διάρκεια
Ο Παναθηναϊκός είχε αυτοπεποίθηση για σαράντα λεπτά

Δε θα λέγαμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον αγώνα με την Βιλερμπάν στη Λιόν.

Και μάλιστα ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο 33’, στο σημείο που η Βιλερμπάν πίεζε αφόρητα για την ανατροπή με την αποχώρηση του Νέντοβιτς. Ο τρόπος που αντέδρασαν οι «πράσινοι» απ’ εκείνο το σημείο και μετά, ο εγωισμός που έβγαλαν αλλά και η συγκέντρωση στις δύο πλευρές του γηπέδου ήταν αξιοσημείωτα.

Διάβασαν τις φάσεις όπως έπρεπε, ο Μέικον αφυπνίστηκε και λειτούργησε ιδανικά για την ομάδα. Συνδυαστικά με την κυριαρχία των Γιώργου Παπαγιάννη και Οκάρο Γουάιτ αλλά και το ότι ο Στέφαν Γιόβιτς έδειξε σε όλους τι σημαίνει για μια ομάδα να έχει κανονικό πλέι μέικερ, όλα τελείωσαν πολύ καλά.

Όπως πολύ καλά είχαν αρχίσει. Όπως επίσης ήταν αξιοθαύμαστη η αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού στο πρώτο «ντου» των Γάλλων, στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου. Το γρήγορο 5-0 των γηπεδούχων αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε από τον Παναθηναϊκό που επέστρεψε στην καλή του άμυνα, ο Νέντοβιτς έδωσε ρεσιτάλ στην επίθεση και το 46-32 του ημιχρόνου ήταν ενδεικτικό.

Ο Σέρβος έδωσε συνολικά 25 πόντους στην ομάδα του στο πρώτο μέρος: 15 με το σκορ και 10 με τις ασίστ. Ο Παναθηναϊκός  στο ίδιο διάστημα είχε τους 36 από τους 46 πόντους του από Νέντοβιτς- Παπαγιάννη και Γουάιτ αλλά και 12 ασίστ για μόλις 3 λάθη. Έξι διαφορετικοί δημιουργοί και 46 πόντοι με τον Μέικον στο μηδέν. Δεν το λες κι άσχημο.

Οι Γάλλοι ανέβασαν την πίεση και την ενέργεια στην άμυνά τους. Με το «σκιάχτρο» Γουενμπανιαμά προσπάθησαν (και κατάφεραν) να «χαλάσουν» την επιθετική ισορροπία του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» έγιναν πολύ στατικοί και η υπεροχή των Γάλλων στα ριμπάουντ (11 έναντι 4 στο διάστημα αυτό) άλλαξε τη ροή του αγώνα αφού τους έδινε γρήγορες επιθέσεις.

Τα δύο τρίποντα από Νέντοβιτς και Έβανς προς το τέλος της 3ης περιόδου αποδείχθηκαν λυτρωτικά καθώς έδωσαν αέρα στον Παναθηναϊκό. Οι Γάλλοι μείωσαν στους 2 πόντους (57-59) όταν αποχώρησε ο Νέντοβιτς κι εκεί οι «πράσινοι» έδειξαν ακριβώς αυτό που περιγράφουμε ως τώρα: Τη συγκέντρωση και την αυτοπεποίθησή τους.

Ο Μέικον ανέλαβε δράση. Στο τελευταίο εξάλεπτο οι 7 πόντοι του Γουάιτ και οι 2 του Σαντ Ρος ήταν από ασίστ του Αμερικανού κι αν συνυπολογίσετε τα δύο του καλάθια τότε θα διαπιστώσουμε το εξής: Από το 34’ και μετά οι 13 από τους 17 πόντους του Παναθηναϊκού ήταν με «εμπλοκή» του Μέικον. Για την ιστορία οι άλλοι 4 ήταν από προσπάθεια του Γουάιτ και από επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Παπαγιάννη! Οι Γάλλοι πέτυχαν με το ζόρι 6 πόντους στο ίδιο διάστημα και ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που του άξιζε.

Οι συνεργασίες Μέικον- Γουάιτ έδωσαν 10 πόντους συνολικά στον Παναθηναϊκό. Ο Στέφαν Γιόβιτς με τις ασίστ (5) του προσέφερε 12 επιπλέον πόντους από τους 6 που πέτυχε (είχε ακόμα 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα με ΜΗΔΕΝ λάθη σε 32’54’’συμμετοχής).

Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε άριστα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, είχε εικόνα συγκροτημένης ομάδας με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Κι αυτό το κρατάει ενόψει Κυπέλλου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Παναθηναϊκός είχε αυτοπεποίθηση για σαράντα λεπτά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College