ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο πολιτισμός πάει περίπατο και με την αδιαφορία

Αλήθεια πως είναι δυνατό να βλέπεις έναν τύπο να βασανίζει έτσι ένα γατάκι και να μην του λες έστω ένα «σταμάτησέ το τώρα»; Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο πολιτισμός πάει περίπατο και με την αδιαφορία

Λένε ότι ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα ζώα και σίγουρα είναι μια πολύ σωστή προσέγγιση.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο πολιτισμός στη χώρα που ζούμε είναι κάτι που αρχικά θα πρέπει να φαίνεται στους ανθρώπους. Ας πάρουμε λοιπόν την αντίθετη διαδρομή και να σκεφτούμε ότι από τη στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στους ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και στα ζωάκια.

Με λίγα λόγια- κι εκεί θέλω να καταλήξω- ο πολιτισμός είναι πρωτίστως αυτοσεβασμός. Κι αν δε σέβεσαι τον εαυτό σου τότε δεν πρόκειται να σεβαστείς ούτε το συνάνθρωπο ούτε και τα ζώα.

Το απαράδεκτο σκηνικό που παρακολουθήσαμε στην Αιδηψό δε δείχνει μόνο το χαρακτήρα του μαντράχαλου που πήγε και τα έβαλε με το γατάκι αφού πρώτα πήγε να το δελεάσει με ψάρι. Κάτι που πιστοποιήθηκε στη συνέχεια όπου αφού καθύβρισε τους πάντες μας αποκάλυψε ότι του έδωσε και ψάρια 50 ευρώ πριν το σπρώξει στα χαλίκια.

Ο ορισμός του τύπου που δημόσια περιφρονεί τους πάντες και τα πάντα διότι πίστεψε ότι «μπορεί»! Στη συνέχεια όταν πήρε το φιρμάνι από τον υπουργό, άρχισε τις «συγγνώμες» πάντα όμως με ένα «αλλά» μέσα.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι μια συγγνώμη την οποία ακολουθεί ένα «αλλά» δεν ισχύει. Πάμε παρακάτω. Άλλωστε αυτό το «είχαμε πιει κάποιες μπύρες παραπάνω» κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα και  δεν τα φτιάχνει.

Ο δικός του «πολιτισμός» αν είχε πιει κι άλλα δέκα μπουκάλια- κατά δική του ομολογία- ποιος θα ήταν; Να πετάξει και 5-6 περαστικούς στη θάλασσα;

Δεν είναι μόνο η συμπεριφορά του «δράστη» όμως, αυτή που ενοχλεί. Είναι και των γύρω του. Και όχι μόνο της παρέας του όπου ξεχωρίζει το τσιριχτό γέλιο μιας κοπέλας που προφανώς έβλεπε κάτι πολύ αστείο στην ταλαιπωρία του γατιού.

Οι άλλοι δεν έκαναν τίποτα για να τον σταματήσουν; Οι άνθρωποι της ταβέρνας, οι περαστικοί, οι πελάτες. Δεν του είπαν τι ακριβώς κάνει και ότι πρέπει να σταματήσει;

Θαυμάστε έναν άντρα!

Την ώρα που το γατί βασανιζόταν οι υπόλοιποι έκαναν την πάπια, κατά το κοινώς λεγόμενο. Γιατί, που να μπλέκεις τώρα, κατά το ελληνικότερο!

Το τελευταίο είναι ακόμα χειρότερο. Και πάλι καλά που βρέθηκε η δημοσιογράφος για να στείλει την υπόθεση εκεί που έπρεπε. Να λοιπόν και μια πολύ καλή λειτουργία των social media.

Χωρίς αυτό να αναιρεί ότι η απάθεια των υπόλοιπων είναι δικαιολογημένη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο πολιτισμός πάει περίπατο και με την αδιαφορία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College